Όταν στο Προεδρικό Μέγαρο τα πιάτα γέμισαν Ελλάδα

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης είναι ο τρίτος σεφ που καλείται μέσω πανδημίας στο Προεδρικό Μέγαρο για να ετοιμάσει επίσημο δείπνο. Πρόκειται για το δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης είναι ο τρίτος σεφ που καλείται μέσω πανδημίας στο Προεδρικό Μέγαρο για να ετοιμάσει επίσημο δείπνο. Πρόκειται για το δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απλώς υπενθυμίζω ότι τις προάλλες, στο δείπνο προς τιμή του Αιγύπτιου Προέδρου είχε κληθεί στο Προεδρικό ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου, στο δείπνο για 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου και τώρα κλήθηκε ο Γιάννης Μπαξεβάνης.

Ο σεφ που, όπως αναφέρουν όσοι έχουν γευτεί τα πιάτα του, «αναγέννησε την Ελληνική κουζίνα και την έκανε γνωστή στα μήκη και πλάτη του κόσμου, γεμίζοντας κάθε φορά τις βαλίτσες του με χόρτα, βότανα, χαρούπι κ.α.» Όπως έχει πει και ο ίδιος, έκανε την αγάπη του επάγγελμα και την κουβαλά, όπου και αν εργάζεται. Αλλά τι μαγείρεψε την Πέμπτη το βράδυ στο Προεδρικό;

Ένα μενού γεμάτο από Ελλάδα:

***
Άγριο κατσίκι σιγομαγειρεμένο στα ξύλα

Ορεκτικά: Ντολμαδάκια με άγριο ρύζι Σπερχειού και ξύγαλο Κρήτης, σαρδέλες με χόρτα σε ψωμί χαρουπιού, γαρίδες μικρές με λευκό ταραμά και φύκια Γραμβούσας σε πίτα. Εν συνεχεία μαγείρεψε χταπόδι με πράσινη σαλάτα αρωματικών και πικάντικη φάβα Σαντορίνης με αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Ακολούθησε sorbet από παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι με ελαιόλαδο και παξιμάδι Σπάρτης.

Κύριο πιάτο: Άγριο κατσίκι από την Κρήτη σιγομαγειρεμένο στα ξύλα με πράσινα φασολάκια και πουρέ καρότου- μήλου. (Εδώ θα ανοίξω μια παρένθεση και να υπενθυμίσω ότι ουδέποτε στο Προεδρικό είχε προσφερθεί κατσίκι και μάλιστα άγριο, ψημένο στα ξύλα, συνήθως το κύριο πιάτο ήταν σφυρίδα με χόρτα).

Γλυκό: Παραλλαγές από μπακλαβά με μέλι από ρείκι Καρύστου. Και τέλος καφές. Εάν ρωτάτε τι κρασί συνόδευσε το μενού σας πληροφορώ ότι προσφέρθηκαν τρία κρασιά, ένα λευκό Σαντορίνης (από το Οινοποιείο Άνυδρους 2019), ένα Κόκκινο Αγγελής Λιάτικο από το Οινοποιείο Λυραράκη (2019) και το Μοσχάτο Νέκταρ, ΕΟΣ Σάμου (2014).

***
Οι προσκεκλημένοι

Πάμε τώρα στους καλεσμένους: Λόγω υγειονομικών μέτρων δεν κλήθηκαν πολλοί στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι προσκλήσεις ήταν για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για τον Αρχιεπίσκοπο, για τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Maria Sassoli (και για τον συνεργάτη του Lorenzo Mannelli), για τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, για τον επίτροπο και αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά (και για τη συνεργάτιδά του Δέσποινα Σπανού), για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, για τον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων Νικήτα Κακλαμάνη, για τους υπουργούς Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, Εξωτερικών Νίκο Δένδια, για τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για τον πρέσβη της Πορτογαλίας (προεδρεύουσα χώρα στην ΕΕ),για τους εκπροσώπους αντιπροσωπειών και άλλους. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ξεχώρισα δύο πρώην υπουργούς Εξωτερικών τους Γιάννη Βαρβιτσιώτη και Πέτρο Μολυβιάτη..

***

Νύχτα Μαγικιά, Μια πόλη Μαγική

Στο δείπνο στο Προεδρικό υπήρξε και μουσικό πρόγραμμα από τη στρατιωτική μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. Αρχισε με τον Εθνικό Ύμνο και τον Ύμνο της ΕΕ «Ωδή στη Χαρά» και ακούστηκαν το «Νύχτα Μαγικιά» του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του αδελφού Γιάννη Θεοδωράκη, «Στο Περιγιάλι» επίσης του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Γιώργου Σεφέρη, «Η Μαργαρίτα- Μαγιοπούλα», του Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλη, «Όπου κι αν πας να θυμάσαι», του Γιώργου Μουζάκη σε στίχους Κώστα Κοφινιώτη και «Μια πόλη Μαγική» σε μουσική και στίχους του Μάνου Χατζηδάκη.

***

Με ταχύτητα μελέτης 100 χλμ την ώρα

Θα είναι ο ΒΟΑΚ ο τελευταίος και ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ευρώπης, μήκους 300 χιλιομέτρων. Πρόκειται για το έργο που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο από την Κρήτη. Για πρώτη φορά, όπως εξηγεί ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής, εξασφαλίστηκαν χρήματα για την υλοποίησή του, αξιοποιώντας τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και πόρους του ΕΣΠΑ. Η χάραξή του έγινε μετά από μελέτη 20 μηνών από το υπουργείο Υποδομών και βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και εργαλεία (και όχι μικροσυμφέροντα και αλισβερίσια του τύπου από πού πρέπει να περάσει ο δρόμος). Αναβαθμίστηκαν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του δρόμου, ώστε να γίνεται λόγος για ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με ταχύτητα μελέτης 100 χλμ. την ώρα. Πότε θα τελειώσει αυτό το έργο που οι Κρητικοί το περιμένουν 50 χρόνια; Ιδού το χρονοδιάγραμμα:

***
Τα τρία «Χ» του ΒΟΑΚ

Περί του τέλους του 2022 θα αρχίσουν να στήνονται εργοτάξια και έως τις αρχές του 2024 θα έχουν ανοίξει όλα τα μέτωπα. Με πρώτα τα δημόσια έργα, ύστερα το ΣΔΙΤ και τελευταίο το μεγάλο κομμάτι της παραχώρησης. Πρόκειται για ένα έργο που εδώ και 50 χρόνια έμοιαζε να ήταν απραγματοποίητο. Έγιναν, λέει ο Κ. Καραμανλής «άλματα στη μελετητική του ωριμότητα και έτσι εξασφαλίστηκαν τα τρία…«Χ»: Χρηματοδότηση, χάραξη, χρονοδιάγραμμα».

***
Ο Τσίπρας θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική ετοιμότητα

Ίσως αυτή τη φορά η δια ζώσης ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στους βουλευτές του (κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ) να μη έβγαλε ειδήσεις. Αλλά σ΄όλη τη διάρκεια της συνεδριάσεως ο κ. Τσίπρας προσπαθούσε να θέσει το κόμμα του σε ένα είδος εκλογικού συναγερμού. Αυτός είναι και ο λόγος που κάλεσε και τους 86 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να βρεθούν «στην πρώτη γραμμή του αγώνα», απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega με την οποία η διαφορά που διαμορφώνεται ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 13,9%. Εκλογές όμως ο κ. Τσίπρας δεν ζήτησε ούτε αυτή τη φορά. Εισήγαγε ωστόσο ένα νέο μότο: «Στη χώρα επείγει να επιστρέψει η Δικαιοσύνη» και επανέλαβε τα περί «σύγκρουσης δυο κόσμων» τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τον «κόσμο της κοινωνικής πλειοψηφίας: της εργασίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της παραγωγής και της προστιθέμενης πολιτιστικής αξίας, των νέων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο».

***

Οι κόκκινες σημαίες του ΚΚΕ

Αν ξαφνικά βρισκόταν κανείς την Πέμπτη το μεσημέρι στο Σύνταγμα, πιθανόν να νόμιζε ότι η χώρα εισήλθε σε… προεκλογική περίοδο. Η πάνω και η κάτω πλατεία και γύρω από το Σύνταγμα γέμισαν με σημαίες του ΚΚΕ, με πανό και με συνθήματα και έχει στηθεί κάτω από το υπουργείο Οικονομικών και μία εξέδρα. Τι είχε συμβεί; Ήταν οι σημαίες για τη συγκέντρωση του ΚΚΕ με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα εναντίον του εργατικού νομοσχεδίου. Ήταν η πρώτη συγκέντρωση του ΚΚΕ από την χαλάρωση των μέτρων και οι του Περισσού θυμήθηκαν τις παλιές καλές προ κορωνοϊού εποχές. Άλλωστε και μεσούσης της πανδημίας το ΚΚΕ έκανε συγκεντρώσεις. Παρόμοιες συγκεντρώσεις (για τον εργατικό νόμο) έγιναν ταυτόχρονα σε όλες τις πόλεις της χώρας αλλά, όπως με πληροφόρησαν, κρατήθηκαν με σχολαστικότητα τα μέτρα προστασίας.

***
Αμερικανοί πεζοναύτες κάνουν τουρισμό στα Χανιά

Στο λιμάνι της Σούδας, βρίσκεται το θηριώδες ελικοπτεροφόρο USS Iwo Jima του αμερικανικού 6ου στόλου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία στον κόσμο, μια πλωτή πολιτεία στελεχωμένη με δυόμισι χιλιάδες άτομα, μέλη πληρώματος και πεζοναύτες και με δυνατότητα μεταφοράς ιπτάμενων μέσων. Το ελικοπτεροφόρο, συνοδεύεται, από τα πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ “San Antonio”, και «Carter Hall”, που έφτασαν στα Χανιά λίγο νωρίτερα.Τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ επισκέπτονται τα Χανιά για αναψυχή των πληρωμάτων τους και για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις – εκδρομές σε Ομαλό, Κνωσό και το Φαράγγι της Σαμαριάς. Επίσης θα μπορούν να επισκέπτονται για μπάνιο την παραλία του Αγίου Ονουφρίου. Κανονικός τουρισμός δηλαδή από Αμερικανούς πεζοναύτες.

***
Πόσα λεφτά μπορείς να βγάλεις με δέκα (βάση) στα μαθηματικά.

Αυτό που ανακάλυψε ο Γενικός Ελεγκτής στην Κύπρο, μάλλον δεν το είχατε ξανακούσει. Ένας τύπος διορίστηκε Επίτροπος Εθελοντισμού, πλαστογραφώντας, όπως κατήγγειλε ο Γενικός Ελεγκτής, τους βαθμούς του πτυχίου του. Και δεν τον πήρε κανείς χαμπάρι για 8 χρόνια εισπράττοντας κανονικά τον μισθό του. Αλλά ο τέως (τώρα) Επίτροπος ήταν ωσάν να ήθελε να κοροϊδέψει τους πάντες αφού όταν πλαστογραφούσε το πτυχίο του, πλαστογραφούσε μόνον τον βαθμό και άφηνε το «ολογράφως του βαθμού ως… είχε. Δηλαδή το 13 στα Νέα Ελληνικά το έκανε 19, αλλά ολογράφως το άφηνε «δεκατρία». Ποιος ξέρει γιατί; Μάλλον θα του ήταν δύσκολο να το σβήσει και να γράψει 19. Αφήστε που το «ολογράφως ήταν στα αγγλικά. Το ίδιο έκανε σε άλλα μαθήματα με αποτέλεσμα να αποφοιτήσει με πολύ καλό βαθμό και να διοριστεί στη θέση αυτή. Ο Γ.Γ. (σ.σ. το πλήρες όνομά του βρίσκεται στη διάθεση των κυπριακών αρχών), όπως ήταν επόμενο έγινε πρωτοσέλιδο σε όλα τα κυπριακά ΜΜΕ. Διορίστηκε στις 29 του Μάη 2013 Επίτροπος Εθελοντισμού με ετήσιο μισθό, όπως γράφουν τα κυπριακά ΜΜΕ, 90.300 ευρώ. Ως εκ τούτου τα τελευταία 8 χρόνια που ο Γ.Γ. κατείχε τη θέση του Επιτρόπου αμείφθηκε με 722.400 ευρώ, Καθόλου άσχημα για κάποιον που αποφοίτησε με 10 στα μαθηματικά και εν συνεχεία το πείραξε και το έκανε… 19. Πάντως να ξέρετε ότι παραμονές βουλευτικών εκλογών δημιουργήθηκε μείζον πολιτικό θέμα με τον διορισμό του Γ.Γ. με το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ, να καλείται να δίνει εξηγήσεις, αφού ο εν λόγω πρώην Επιθεωρητής είχε διατελέσει μέλος της Επαρχιακής Γραμματείας ΔΗΣΥ Λάρνακας

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.