Για ένα συναρπαστικό ταξίδι που συνεχίζεται έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση που διοργανώνεται στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.
Συναρπαστικό ταξίδι
«Η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια της Ελευθερίας της και τα 40 χρόνια της ευρωπαϊκής της διαδρομής. Πάντα στις δυσκολίες η Ελλάδα έστρεφε το βλέμμα της στην Ευρώπη και η Ευρώπη ήταν πάντα εδώ για την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «σκοτεινό διάλλειμα» στη σχέση Ελλάδας και ΕΕ το 2015.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν το 1981 «η Ελλάδα ξαναβρίσκει τη θέση της στην Ευρώπη» ως το μόλις 10ο μέλος της.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι για τον Κ. Καραμανλή αποτέλεσε ένα «ιστορικό στοίχημα» η ένταξη στην τότε ΕΟΚ ενώ για τη χώρα αποτέλεσε ένα «συναρπαστικό ταξίδι» με τρεις στόχους, την ασφάλεια, τη δημοκρατία και την ευημερία. «Αυτό το ταξίδι συνεχίζουμε σήμερα με περισσότερους επιβάτες στο ευρωπαϊκό σκάφος» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η απριλιανή δικτατορία στα πολλά δεινά που προκάλεσε πρόσθεσε και το πάγωμα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας που είχε ξεκίνησε το 1961.
«Ο χαμένος χρόνος έληξε μαζί με την τυρρανία. Το 1975 η δημοκρατική Ελλάδα απευθύνθηκε και πάλι στην Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο που διακρινόταν από ρεαλισμό και όραμα, και «χάραζε τη λεωφόρο που θα βάδιζε η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες».
Πολιτική απόφαση και τεχνοκρατικά κριτήρια
«Πολλοί αντέδρασαν τότε αλλά αγνοούσαν τη συγκυρία της εποχής αλλά και την εμβέλεια του εγχειρήματος» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «ένα μεσαίο κράτος βρήκε ένα ασφαλές λιμάνι».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την πολιτική σημασία της ένταξης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ λέγοντας ότι «η απόφαση εκείνη δεν πληρούσε πλήρως τα αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια» Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής σημασίας υπογράμμισε ότι «το πολιτικό φάσμα με ελάχιστες εξαιρέσεις συνέκλινε».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ένταξη ως μια επιλογή με «εθνικό πρόσημο» και «διαχρονικό περιεχόμενο».
«Εμπλούτισε και την εμπειρία της Ευρώπης η ένταξη της Ελλάδας. Η ελληνική εισοδος ήταν η αρχή μιας πολυσύμαντης διεύρυνσης σε μέλη αλλά και σε αξίες. Η ώσμωση με τον τόπο μας και την ιστορία μας βοηθούσε την τότε ΕΟΚ να αναδειχτεί σε υπερεθνικό φάρο δημοκρατίας» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «στις δεκαετίες που μεσολάβησαν η κοινή μας διαδρομή υπήρξε συναρπαστική».
Ο ρόλος της ΕΕ παρεξηγήθηκε στα χρόνια της κρίσης
«Η Ελλάδα του 2021 είναι μια διαφορετική χώρα από εκείνη που έκανε τα πρώτα δειλά της βήματα στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην προσφορά της ΕΕ προς την Ελλάδα σε ότι αφορά την σταθερή δημοκρατία, τους κανόνες του κράτους δικαίου, την ενίσχυση της διπλωματικής φωνής της χώρας αλλά και στην οικονομικής της εξέλιξη, τονίζοντας η ελληνική οικονομία λόγω της άρσης των δασμών στράφηκε αναγκαστικά στην ανταγωνιστική καινοτομία.
«Δεν έλλειψαν ασφαλώς και οι στιγμές που ο ρόλος της Ένωσης παρεξηγήθηκε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.
Ωστόσο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από ένα Ταμείο. Προσφέρει δικαιώματα και γεννά υποχρεώσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον «θετικό απολογισμό» των τεσσάρων επιτυχημένων προεδριών που άσκησε η Ελλάδα στην Ευρώπαϊκή Ένωση κάνοντας αναφορά στη συνθήκη του Μάαστριχτ, τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα καθώς και το ότι «πολλοί Έλληνες στελεχώνουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Δεν υπήρξε ανέφελη η πορεία στην Ευρώπη
«Η Ελληνική πορεία στην Ευρώπη δεν υπήρξε ανέφελη» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας όμως ότι «σχετικά γρήγορα ο αντιευρωπαϊσμός έπαψε να αποτελεί επιχείρημα στην πολιτική σκηνή. Η παράταξη που εκπροσωπώ υπερασπίστηκε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στήριξη του Μάαστριχτ από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ενώ επεσήμανε και τη στήριξη της ΝΔ ως αντιπολίτευσης στην Ελλάδα για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την ένταξη της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ.
Διχαστικός λαϊκισμός και διπλό αντιευρωπαϊκό ψέμα
«Γύρω από αυτά διαμορφώθηκαν ευρύτερες συναινέσεις» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι αποτελεί «σκοτεινό διάλλειμμα που επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός το 2015» λέγοντας ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν» και απέτρεψαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
«Συνέτριψαν τη δημαγωγια μαζί με το διπλό αντιευρωπαϊκό ψέμα τόσο αυτό με τον αριστερό προσωπείο όσο και εκείνο με το προσωπείο του φασισμού και του μίσους» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στην πανδημία εκδηλώθηκαν οι αρετές των Ελλήνων, καθώς ενισχύθηκε το σύστημα υγείας και ψηφιοποιήθηκε το κράτος ως απόσταγμα μιας οδυνηρής εμπειρίας.
Ευρωπαϊκή και εθνική υπερηφάνεια
Δήλωσε υπερήφανος γιατί «με άλλους 8 ευρωπαίους ηγέτες πρωτοστατήσαμε στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης» που θα είναι οδηγός για τις επόμενες δεκαετίες.
Ενώ αναφέρθηκε και στην από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού , λέγοντας ότι πρόκειται για «δύο κορυφαία επιτεύγματα της Ευρώπης για την υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης».
«Μπορούμε να απαντήσουμε θετικά στην πρόκληση της γενιάς μας να κάνουμε πιο πράσινη, ψηφιακή παραγωγική και πιο δίκαιη την Ευρώπη» τόνισε ενώ απευθυνόμενος στους νέους και τις νέες είπε ότι «τα επόμενα χρόνια είναι στο χέρι μας να γίνουν τα χρόνια της ανόρθωσης με περισσότερη επιρροή και συνοχή της Ευρώπης που συνδυάζει την ευρωπαϊκή με την εθνική υπερηφάνεια».