Προετοιμασία 15′ (5′ αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο αρακά), Μαγείρεμα 25′
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
1 κ.σ ελαιόλαδο (+ επιπλέον για το σερβίρισμα, προαιρετικά)
1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
60 γρ. πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
450 γρ. αρακά φρέσκο καθαρισμένο (ή κατεψυγμένο)
700 ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή από βιολογικό κύβο
Τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένα
70 γρ γιαούρτι στραγγιστό
50 ml χυμό λεμονιού
1 κ.γλ. ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια ανακατεύοντας και προσθέτουμε την πατάτα και το 1/3 του αρακά. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον ζωμό και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 15′-20′ μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο αρακά και τον δυόσμο και σιγοβράζουμε για άλλα 5′. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε με το μπίμερ ή σε μπλέντερ. Ανακατεύουμε μέσα το γιαούρτι, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε.
Τρώγεται ζεστή ή κρύα (αν τη φάτε κρύα, θα χρειαστείτε επιπλέον ζωμό για να αραιώσει λίγο).