Προετοιμασία 40′, Αναμονή 30′, Μαγείρεμα 10′

 

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 μέτριο χταπόδι (περίπου 1 κιλό), καθαρισμένο

1 κ.σ. ξίδι

1 αβγό

2 κομμάτια αστεροειδούς γλυκάνισου, χτυπημένα σε σκόνη

1 κ.γ. κόκκους κόλιαντρου, σε σκόνη

100 γρ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

½ ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα

¼ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος

1 φλιτζανάκι του καφέ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

3 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη

50 ml ελαιόλαδο

Αλάτι

Για τη σάλτσα λαδολέμονου

½ κ.γ. μαστίχα, τριμμένη

200 ml ελαιόλαδο

2 κ.σ. κόκκους σιναπιού

80 ml χυμό λεμονιού

Ξύσμα από 1 λεμόνι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο νερό (1/2 φλ.) ρίχνουμε το ξίδι και βάζουμε το χταπόδι να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει. Το χωρίζουμε στα πλοκάμια και στη σακούλα του. Κατόπιν, το περνάμε από τη μηχανή του κιμά αν έχουμε ή από το multi, φροντίζοντας να μη χτυπηθεί πολύ και γίνει πολτός. Αν θέλουμε, κρατάμε ολόκληρες τις άκρες των πλοκαμιών και τις ψήνουμε μαζί με τους κεφτέδες στο τέλος.

Βάζουμε όλα τα υλικά για τους χταποδοκεφτέδες σε ένα βαθύ σκεύος και τα ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα και μετά πλάθουμε το μείγμα σε κεφτέδες. Τους ψήνουμε σε σχαροτήγανο ή στον φούρνο σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα ή τους τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι, μέχρι να ροδίσουν.

Για τη σάλτσα: Βάζουμε όλα τα υλικά στο multi και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί μια κρεμώδης σος. Σερβίρουμε τους κεφτέδες με πράσινη σαλάτα και τη σάλτσα λαδολέμονου. Αν έχουμε ψήσει και τις άκρες των πλοκαμιών, τις σερβίρουμε και αυτές.