Τη μετάβαση στο οραματικό πεδίο και την επιτάχυνση των μεγάλων έργων και των μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης, θα επιχειρήσει στο αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση. Συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη μεταφέρουν την αισιοδοξία του Πρωθυπουργού για την «αρχή ενός μεγάλου, ανοδικού κύκλου» και την εκτίμηση του ότι «η ανάκαμψη θα μας εκπλήξει». Αυτά συμπίπτουν με τις προβλέψεις ευρωπαίων αξιωματούχων και παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν ότι, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δραματικά πισωγυρίσματα στο υγειονομικό σκέλος, η επόμενη τριετία πιθανώς να προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα στο μακροοικονομικό πεδίο, στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, ακόμα και στην ουσιώδη υποχώρηση του δείκτη της ανεργίας.
Εμφαση στις υποδομές
Υπό αυτό το πρίσμα, στόχος του Πρωθυπουργού είναι να σταλεί από τις αμέσως προσεχείς ημέρες το μήνυμα ότι η περίοδος η οποία ξεκινά δίνει και το στίγμα για την υλοποίηση μεγάλων έργων στο πεδίο των υποδομών και της αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Ενδεικτικές ως προς αυτό ήταν,την προηγούμενη εβδομάδα, οι πολυδιάστατες αναφορές του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για τον νέο κλιματικό νόμο. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις αλλαγές οι οποίες θα επέλθουν σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας, από τη γεωργική παραγωγή έως τις μεταφορές, τη ναυτιλία και την αλλαγή των επενδυτικών προτύπων και κριτηρίων.
Υλοποίηση επενδύσεων
Την ίδια στιγμή από το πρωθυπουργικό περιβάλλον μεταδίδεται ικανοποίηση για την πορεία και την ταχύτητα υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει, όπως η διπλή της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και το κέντρο δεδομένων της Microsoft στην Αττική. Επιπλέον, με την ολοκλήρωση του έργου του εκσυγχρονισμού των περιφερειακών αεροδρομίων, την απεμπλοκή της κατασκευής και ολοκλήρωσης του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος και την παρουσίαση της τελικής μελέτης και χωροθέτησης του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) την ερχόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει έμφαση στην συνολική αναβάθμιση του δικτύου υποδομών της χώρας.
Στο νομοθετικό πεδίο, αναμένεται επίσης να έχουν ψηφιστεί έως τα τέλη Ιουνίου τα νομοσχέδια για τη μεταβίβαση των μετοχών του Ελληνικού, τον εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ψήφο των αποδήμων και τα εργασιακά.
Τι λένε για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ
Η επιδίωξη της κυβέρνησης να επισπεύσει αυτήν τη «φυγή προς τα εμπρός» εξελίσσεται σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου βασικό χαρακτηριστικό είναι η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, όσο παγιώνεται η αίσθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να ανακάμψουν.
Κατά τους ίδιους συνομιλητές του Πρωθυπουργού, η αίσθηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως το έλλειμμα της αντιπολίτευσης και του αρχηγού της έχει βαθιά αίτια και δεν είναι συγκυριακό. Περιγράφοντας τα ευρήματα ερευνών οι οποίες διεξάγονται για λογαριασμό της κυβέρνησης σε στοχευμένα κοινά, αναφέρουν ότι παγιώνεται η εντύπωση πως το ενδιαφέρον για τα όσα δηλώνει και ισχυρίζεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πλέον περιορισμένο και αναιμικό. Και όπως σημειώνεται στην Ηρώδου Αττικού και στα πέριξ κέντρα αποφάσεων, η εικόνα αυτή οφείλεται στο ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις στον κόσμο.
Αλλαγές το φθινόπωρο
Η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου με το βλέμμα στραμμένο στην μετά πανδημία εποχή συνδυάζεται και με τις πρώτες συζητήσεις για τις αλλαγές στην κυβέρνηση, τις οποίες πιθανολογείται ότι σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός για την περίοδο μετά το καλοκαίρι. Οι ενδείξεις από τις συνομιλίες με συνεργάτες του, φανερώνουν ότι είναι πιθανό ο κ. Μητσοτάκης να προχωρήσει σε πολύ πιο θεαματικές κινήσεις από εκείνες των δύο προηγούμενων ανασχηματισμών. Ενδέχεται δε αυτές να συνδυαστούν, εν όψει και της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, με αλλαγές σε παραγωγικά υπουργεία, από το Οικονομικών έως το Ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή, δεν περνούν απαρατήρητες στο Μέγαρο Μαξίμου οι πρώτες αποστασιοποιήσεις βουλευτών, όπως αυτές της Μαριέττας Γιαννάκου και της Ολγας Κεφαλογιάννη στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, ή αντιδράσεις όπως αυτή του Κώστα Τζαβάρα λόγω της κατάργησης δύο πανεπιστημιακών τμημάτων από την εκλογική του περιφέρεια, την Ηλεία. Οπως πάντως σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τα περιστατικά αυτά δεν αντιμετωπίζονται με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, ενώ με αφορμή τη στάση του κ. Τζαβάρα αναφέρεται ότι «όποτε και αν θιγούν τοπικά συμφέροντα, όπως με τις καταργήσεις στρατοπέδων ή πανεπιστημιακών σχολών, υπάρχουν οι αναμενόμενες αντιδράσεις».
Αλεξ Πατέλης: «Η νέα εικόνα της Ελλάδας»
Τη «νέα εικόνα της Ελλάδας», όπως εκτιμά ότι διαμορφώνεται μετά την πανδημία, παρουσιάζει ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης σε σημείωμά του προς ξένους επενδυτές. Οπως επισημαίνει:
l Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 24 δισ. ευρώ.
l Η κυβέρνηση συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις. Το 2020 μειώσαμε σημαντικά τη φορολογία για την εργασία και το κεφάλαιο.
l Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη με «σημαία» την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις που θα γίνει νόμος του κράτους στις αρχές Ιουνίου.
l Η πανδημία αποκάλυψε τα οφέλη της τηλεργασίας.
Και απευθύνει πάλι το ερώτημα-πρόσκληση: «Εάν μπορούσατε να εργαστείτε από οπουδήποτε, γιατί όχι από την Ελλάδα;».
Ανησυχία για εξάρσεις της πανδημίας και τουρισμό
Παρά την αισιοδοξία για την πορεία και την ταχύτητα της ανάκαμψης, η πολιτική ανησυχία για την πορεία της πανδημίας κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου είναι υπαρκτή. Κατά βάση εντοπίζεται στα ενδεχόμενα τοπικών εξάρσεων σε τουριστικούς προορισμούς, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις παραδόσεις εμβολίων, τα οποία προορίζονται για την ταχεία κάλυψη των πληθυσμών στα νησιά, όπως εκείνο της Johnson & Johnson. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προβλήματα στην παράδοση του συγκεκριμένου σκευάσματος οδηγεί σε μία καθυστέρηση τουλάχιστον δύο εβδομάδων στην εμβολιαστική κάλυψη των νησιών.
Ο προβληματισμός είχε ενταθεί και λόγω της δυστοκίας στην επίτευξη μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας για το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού και ενώ η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει. Πάντως την περασμένη Πέμπτη το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρήκαν τη «χρυσή τομή», η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αύριο και μεθαύριο θα οριστικοποιήσει τη συμφωνία που αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου και από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής.
Οπως πάντως σημειώνεται από στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αν δεν υπάρξει δραματική εξέλιξη λόγω κάποιας ανεξέλεγκτης μετάλλαξης του κορωνοϊού, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στα απαγορευτικά και στο κλείσιμο οικονομικών δραστηριοτήτων. Παρ’ όλα αυτά, η ανησυχία για τη μη τήρηση των μέτρων οδηγεί σε εντατικοποίηση ελέγχων, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες για την επιβολή προστίμων ή ακόμη και κλείσιμο καταστημάτων εστίασης, όπου παρατηρούνται παραβάσεις. Παράλληλα, ήδη επιχειρείται ένας προγραμματισμός για τη δύσκολη φθινοπωρινή περίοδο, καθώς είναι ακόμη ασαφές σε ποιες περιπτώσεις και πότε θα απαιτηθεί μία τρίτη δόση εμβολιασμού, ή και για το πότε θα κινηθούν οι διαδικασίες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών.