Οικονομικές ελληνορωσικές σχέσεις και Τουρκία στη συζήτηση Δένδια – Λαβρόφ

Στην οικονομική πτυχή των ελληνορωσικών σχέσεων με έμφαση στον τουρισμό αλλά και στην ανησυχία του για τον «αποσταθεροποιητικό ρόλο» της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εστίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στο Σότσι, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Δένδιας, υπογράμμισε τη σημασία του τουρισμού για τις διμερείς σχέσεις, καλώντας τους ρώσους πολίτες να επισκεφτούν την Ελλάδα. «Εδώ και μια εβδομάδα, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους Ρώσους που θα ήθελαν να επισκεφτούν την Ελλάδα και έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ» σημείωσε, ζητώντας την επαναλειτουργία των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το εμβόλιο και τα πιστοποιητικά έχουν κυρίαρχο ρόλο στο θέμα, καθώς οι ρώσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik – V που παράγεται στην χώρα τους. Προκειμένου να μη θέσει προσκόμματα στην έλευση ρώσων τουριστών, η Ελλάδα αναγνωρίζει τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά εμβολιασμών. Ταυτόχρονα, η Μόσχα ενδιαφέρεται να πουλά τα εμβόλια που παρασκευάζει, όπως μαρτυρά και η ερώτηση ρώσου δημοσιογράφου στον κ. Δένδια. Ο τελευταίοςεξήγησε ότι το ζήτημα είναι σύνθετο, καθώς λόγω της ελληνικής συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η σχετική απόφαση λαμβάνεται σε ανώτερο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε ικανοποιημένος για τη ρωσική αναγνώριση στο ελληνικό «αναφαίρετο δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την αυτοπροβολή της Τουρκίας ως διαδόχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας αλλά και την προσπάθειά της να ηγηθεί των

απανταχού μουσουλμάνων, κάνοντας λόγο ότι τέτοιες πρακτικές προκαλούν «αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή».

Οικονομία και σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας

Η Αθήνα «βλέπει» με ζέση την προοπτική των ρωσικών επενδύσεων αλλά και την αύξηση των εξαγωγών στην Ρωσία, καθώς «ιδιαίτερα από την ελληνική πλευρά το εμπόριο έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια». Στην αναζωογόνηση των ελληνορωσικών σχέσεων αναμένεται να συνδράμει και μία επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία πιθανόν να πραγματοποιηθεί εντός του 2020.

Σε ότι αφορά στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη να επανέλθουν στο προγενέστερο επίπεδο, καθώς η Μόσχα «αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων».

Σημειώνεται επίσης η απουσία αναφοράς από τον Νίκο Δένδια στο περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας αεροσκάφους της Ryanair που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους, η οποία όπως όλα δείχνουν έγινε (κατά παράβαση διεθνών κανονισμών) με σκοπό το καθεστώς Λουκασένκο να συλλάβει δημοσιογράφο, τον Ρομάν Ποτάσεβιτς, ο οποίος έχει συμμετάσχει ενεργά στην αντιπολιτευτική δράση κατά της σημερινής κυβέρνησης του Μινσκ.

Αύριο ο κ. Δένδιας επισκέπτεται το Γκελεντζίκ και την Ανάπα, όπου θα συναντηθεί με ομογενείς και έλληνες επιχειρηματίες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.