Τα περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό είναι μεν σπάνια, ωστόσο αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελο Μανωλόπουλο, οι θρομβώσεις είναι πιο αυξημένες σε νεότερα σε νεότερα άτομα και σε γυναίκες κυρίως με Astrazeneca και πιο σπάνια με Johnson&Jonson.
Τα 2-3 περιστατικά που έχουν προκύψει αφορούν νεαρά άτομα και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ήταν επιβαρυμένα από κάποια νόσο, σημείωσε, μιλώντας στον Σκάι, ενώ πρόσθεσε πως για τα εμβόλια MRNA δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση με θρομβώσεις.
Τι γίνεται με όσους έχουν νοσήσει
Μεταξύ άλλων τόνισε πως την μάσκα και τον ιό δεν θα την ξεφορτωθούμε αν δεν εμβολιαστούμε.
«Πάμε καλά με τους εμβολιασμούς αλλά ο αριθμός πρέπει να αυξηθεί» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τα άτομα που έχουν νοσήσει από κοροναϊό και τις δόσεις εμβολίων ανέφερε πως όσοι έχουν νοσήσει ήπια πρέπει να κάνουν το εμβόλιο από την στιγμή που έχουν περάσει τα συμπτώματα και είναι αρνητικοί και πως η οδηγία που έχει βγει σχετικά με αυτές τις περιπτώσεις είναι για μία δόση.
Όπως εξήγησε αν κάποιος έχει νοσήσει, η πρώτη δόση εμβολίου θα πιαστεί σαν δεύτερη.
Σχετικά με το αν μειώνεται η αποτελεσματικότητα αν γίνει η 2η δόση του εμβολίου μετά από 8 βδομάδες επεσήμανε ότι είναι ίδια η αποτελεσματικότητα αν γίνει μετά από 8-12 εβδομάδες.
Παράλληλα σημείωσε πως δεν υπάρχουν δεδομένα που να επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των άλλων εμβολίων όπως του ρωσικού και του κινεζικού.
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πιθανότητα να έρθουμε αντιμέτωποι με μεταλλάξεις που να μην «πιάνονται» από τα εμβόλια δήλωσε πως είναι μικρή η πιθανότητα να συμβεί αυτό.