Η πιο δύσκολη βραδιά στην Αττική

Ένα πέπλο αιθαλομίχλης εμφανίστηκε στον Αττικό ουρανό το οποίος έφθανε έως, τους Θρακομακεδόνες και την Πάρνηθα. Η μυρωδιά είχε περάσει μέσα στα σπίτια, όταν άρχισαν οι εκκλήσεις των ειδικών να μην βγαίνουμε έξω, να μην κυκλοφορούμε.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, εκεί στις 8.30 π.μ. ήταν αντιληπτή σχεδόν σε όλη την Αττική αυτή η περίεργη μυρωδιά του καμένου. Προερχόταν από την πυρκαγιά, που έλαβε μεγάλες διαστάσει στον Σχίνο Κορινθίας. Ο καπνός σιγά- σιγά σκέπαζε ολόκληρη την Αττική. Ένα πέπλο αιθαλομίχλης εμφανίστηκε στον Αττικό ουρανό το οποίος έφθανε έως, τους Θρακομακεδόνες και την Πάρνηθα. Η μυρωδιά είχε περάσει μέσα στα σπίτια, όταν άρχισαν οι εκκλήσεις των ειδικών να μην βγαίνουμε έξω, να μην κυκλοφορούμε. Φαινόταν άλλωστε ότι το βράδυ της Πέμπτης θα ήταν δύσκολο. Καθώς βράδιαζε ήρθαν τα πρώτα στοιχεία: Είχαν καεί 20.000 στρέμματα δάσους και μάλιστα πυκνού δάσους. Κάηκαν και σπίτια. Κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τις επικίνδυνες περιοχές. Όλοι ήλπιζαν σε κάτι καλύτερο το ξημέρωμα της Παρασκευής.

«Θα είναι μια δύσκολη βραδιά», επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της έκτακτης ενημέρωσης για την μεγάλη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας. Σημείωσε πάντως ότι «όλος ο μηχανισμός του κράτους ήταν εκεί», αλλά η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη. «Δίνουμε μάχη σε δύσκολες συνθήκες», πρόσθεσε. Από το βράδυ της Τετάρτης, οπότε ξεκίνησε η πυρκαγιά από καύση υπολειμμάτων και κλαδιών σε ελαιώνα. Δηλαδή πήγαν να κάψουν κλαδιά και έκαψαν 20.000 στρέμματα δάσους και έπνιξαν την Αττική στους καπνούς. Κινητοποιήθηκαν 265 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς επίσης όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα διατέθηκαν στην πυρόσβεση. Ο στρατός ανέλαβε να απεγκλωβίσει άτομα με αναπηρία,

***
Τέλος Μαΐου το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο

Πάμε τώρα στις εξελίξεις για την πανδημία. Για άλλη μια φορά τα κρούσματα ήταν κάτω από 2.000, συγκεκριμένα ήταν 1.918 νέα κρούσματα και 54 θάνατοι. Στους 626 είναι οι διασωληνωμένοι. Σας έχω νέα όμως και για το ισραηλινό φάρμακο. Οπως με διαβεβαιώνει ο καθηγητής κ. Συρίγος (από το Σωτηρία) έχουν ήδη κατατεθεί στα αρμόδια όργανα όλες οι αιτήσεις. Τα δύο νοσοκομεία «Αττικόν» (υπό το κ. Τσιόδρα) και Σωτηρία «υπό τον κ. Συρίγο) είναι έτοιμα να δεχθούν ασθενείς για τη χορήγηση (μόλις εγκριθεί αυτού του φαρμάκου. Εάν ρωτάτε πότε θα γίνει αυτό; Σας πληροφορώ μην περιμένετε πριν από τέλος Μαΐου. Το φάρμακο αυτό χορηγείται δια της εισπνοής.

***
Το πολιτικό θρίλερ με την συνεπιμέλεια

Οσο κι αν επιχειρούν ορισμένοι να υποβαθμίσουν το θέμα της συνεπιμέλειας εκείνο που έμεινε είναι ότι ίσως για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ένα είδος ρωγμής στη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και τούτο γιατί: Τέσσερις βουλευτές της διαφοροποιήθηκαν, ή μάλλον ζήτησαν αλλαγές. Συγκεκριμένα η Μαριέττα Γιαννάκου κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να προχωρήσει σε συγκεκριμένες αλλαγές καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Αντίστοιχες παρατηρήσεις άσκησαν οι Όλγα Κεφαλογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης, ενώ παρατηρήσεις έκανε και ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Η πρόβλεψη για από κοινού και -κυρίως- «εξίσου» μέριμνα προκάλεσε τις πλέον σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και από τους τέσσερις αυτούς βουλευτές της πλειοψηφίας, οι οποίοι, να σημειώσω δήλωσαν δημοσίως τις αντιρρήσεις τους. Παρά ταύτα η ηγεσία του υπουργείου μίλησε για σημαντική μεταρρύθμιση που διατηρεί τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου αλλά παράλληλα διασφαλίζει την από «κοινού και εξίσου» συμμετοχή των γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους, χωρίς αποκλεισμούς. Όσον αφορά τις αντιρρήσεις των βουλευτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τις… προσπέρασε λέγοντας πως είναι σεβαστό το δικαίωμα της διαφωνίας: «Σε ζητήματα υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας, η διαφορετική άποψη είναι σεβαστή», είπε συγκεκριμένα. Και ωσάν να μην έφθαναν οι αναταράξεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, υπήρξαν και αναταράξεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Και εξηγούμαι:

Η κυρία Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι το κόμμα καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Ωστόσο, οι Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Μπιάγκης εκφράζονται θετικά για τις προωθούμενες διατάξεις. Πάντως, μόνο ο κ. Λοβέρδος θα εκφράσει την διαφωνία του απέχοντας από την ψηφοφορία καθώς οι υπόλοιποι θα πειθαρχήσουν με την κομματική γραμμή. Αλλά το καλύτερο συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ: Επέλεξε να εκμεταλλευτεί πολιτικά την αναστάτωση στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και την επιλογή της ηγεσίας του κόμματος να μην επιβάλλει στους βουλευτές «πειθαρχία» για ένα κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα, καταθέτοντας αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για συγκεκριμένα άρθρα (περιλαμβανομένου και του άρθρου που αναφέρεται στο «εξ ίσου»). Μόνον που θα απέχει από την ονομαστική ψηφοφορία γιατί είναι εναντίον της επιστολικής ψήφου.

***
Πάντως, ο πολιτικός διάλογος για τον πυρήνα του νομοσχεδίου «αμαυρώθηκε» από υπαινιγμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ισχυρών οικονομικών κέντρων που υπαγόρευσαν στην κυβέρνηση την σύνταξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

***
Η τελευταία υπογραφή του Ευάγγελου Αβέρωφ

Ήταν Δεκέμβριος του 1989, όταν ο ευπατρίδης πολιτικός, πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Καραμανλή βρισκόταν στο θεραπευτήριο «Απολλώνιο». Η κατάσταση της υγείας ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. Κι όμως είχε το κουράγιο (το έκανε κυρίως από αγάπη προς τον πολιτιστικό πλούτο της πατρίδας μας) όχι μόνον να υπογράψει αλλά και να προλογίσει τις «Προσωπογραφίες από την Ελλάδα του Όθωνα». Νεοελληνισμού Απαρχές, ονομαζόταν αυτό το αριστούργημα που ήτα γραμμένα στα ελληνικά και στα γαλλικά, όπως άρμοζε στην καθωσπρέπει γλώσσα της Ευρώπης εκείνης της εποχής. Αφού ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου στις προσπάθειες που έγιναν για τον επαναπατρισμό αυτών ιστορικών προσωπογραφιών στον τόπο που φιλοτεχνήθηκαν, αναφέρει εν συνεχεία μια ενδιαφέρουσα ιστορία για τον υιό ενός φίλου του που επρόκειτο, στη δεκαετία του 1950 να ταξιδεύσει στο Παρίσι για να σπουδάσει…. οικονομολόγος: «Άγνωστον σχεδόν το επάγγελμα την εποχή εκείνη», γράφει ο Αβέρωφ, «προκάλεσε την έντονη περιέργεια των τσελιγκάδων, που επίμονα ρωτούσαν περί τίνος ακριβώς επρόκειτο. Από τη δυσχερή θέση στην οποία περιήλθε ο φίλος του, προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα, επήγασε ο γραφικότερος ορισμός που δόθηκε ποτέ για οικονομολόγο: «Ακούστε», τους είπε, «είναι δύσκολο να σας εξηγήσω, αλλά για να πάρετε μια ιδέα, οικονομολόγος είναι αυτούς που μαθαίνει τους… άλλους πώς να γίνονται πλούσιοι!»

***
Όταν ο Μητσοτάκης συναντά μη εμβολιασμένους

Του αρέσει, μου λένε οι συνεργάτες του, του κ. Μητσοτάκη να περπατά μέσα στον κόσμο να αφουγκράζεται τους πολίτες. Έτσι αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του εκ Τραπεζούντας, Αρχιεπισκόπου Ελλάδας, Χρύσανθου στην Καλαμαριά ο πρωθυπουργός μίλησε με πολίτες και φωτογραφήθηκε με κάποιους από αυτούς. Ενδιαφέρον είχε η συνάντηση του πρωθυπουργού με μια ηλικιωμένη κυρία, η οποία του αποκάλυψε πως δεν έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο: «Απαπα», σχολίασε ο πρωθυπουργός, για να πει στη συνέχεια χαριτολογώντας: «Η Καλαμαριά στην πρώτη γραμμή του εμβολιασμού». Εν συνεχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε ένα αγοράκι αν φοράει τη μάσκα του και άλλους δύο μαθητές αν κάνουν τα self test. Ο ένας από αυτούς… τρόλαρε τον πρωθυπουργό απαντώντας «ναι, όταν κοιμόμουν».

***
Γέμισε τανκς η Ξάνθη

Και ξαφνικά η Ξάνθη γέμισε με κάθε λογής άρματα μάχης. Τελευταία λέξη της στρατιωτικής τεχνολογίας, άρματα με ερπύστριες, άρματα λαστιχοφόρα. Τι είχε συμβεί; Στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] Ελλάδας και ΗΠΑ, διεξάγεται στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης η διμερής Άσκηση με την επωνυμία «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21» (Immediate Responce / Centaur 21). Σκοπός της άσκησης είναι, όπως εξηγεί το ΓΕΕΘΑ, να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα προάγει έτι περαιτέρω την διαχρονική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.