«Είμαστε εργάτες του Πολιτισμού. Δεν απειλούμε να κατεβάσουμε τον διακόπτη αλλά να τον ανεβάσουμε. Κάποιος πρέπει να βοηθήσει (σ.σ. η Πολιτεία) το χέρι μας ώστε να ανέβει ο διακόπτης». Η τελευταία τοποθέτηση του Γρηγόρη Βαλτινού, όχι αποκλειστικά με την ιδιότητα του σκηνοθέτη και ηθοποιού αλλά και με αυτή του αντιπροέδρου της Ενωσης Θεατρικών Παραγωγών (ΕΝΘΕΠΑ), έδωσε και το στίγμα της κοινής συνέντευξης Τύπου της Ενωσης με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων. Από τον ΠΣΔΠΕ παρούσα ήταν η πρόεδρος Κατερίνα Σταματάκη.
Τα προβλήματα του κλάδου που αριθμεί περί τους 120.000 εργαζόμενους (όσοι εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε παραστάσεις θεατρικές, μουσικές κοκ), συνεχίζονται παρόλο που τα θεάματα σηκώνουν αυλαία στις 28 Μαΐου. Κύριο και βασικό η χωρητικότητα των εκδηλώσεων. Ενώ στα θερινά σινεμά ισχύει το 75% στα ζωντανά θεάματα το ποσοστό πληρότητας των χώρων είναι 50%. Και όπως σημείωσε χαρακτηριστική η Κατερίνα Σταματάκη, «με αυτό το ποσοστό δεν είμαστε βιώσιμοι. Ζητούμε επίσης να γνωρίζουμε τι να συμβεί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τέλος να υπάρχει ατέλεια για εμάς ως προς τη χρήση των χώρων είτε ανήκουν στους δήμους, είτε στους κρατικούς φορείς, ΥΠΠΟ. Μόνο δύο δήμοι μας βοήθησαν πέρυσι Αθηναίων και Πειραιώς.Και όλα αυτά ενώ το υπουργείο Πολιτισμού συμφωνεί με το δίκαιο των αιτημάτων μας. Αλλά είναι τόσοι οι φορείς που εμπλέκονται ώστε με τις συνεχίσεις συζητήσεις έχουμε φθάσει στο παρά πέντε και δεν ξέρουμε τι θα γίνει».
Οπως εύλογα προκύπτει πολλές παραγωγές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ενώ σε αυτό πρέπει να προστεθεί ότι οι ιδιώτες διοργανωτες συναυλιών, δεν μπορούν να λάβουν τη βοήθεια που έχει δοθεί στις αστικές μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις. Ζητούν επιδότηση των εισιτηρίων, ιδανικά θα ήθελαν να επιδοτηθεί το 40% των εισιτηρίων, να αντιμετωπιστούν ισότιμα με τις αστικές μην κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, να υπάρξουν σαφείς ανακοινώσεις για τις συναυλίες και τις θεατρικές παραστάσεις (κι να συγχέονται με πανηγύρια ή γάμους από τις τοπικές αρχές, όπως χαρακτηριστικά ελέχθη). Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Βαλτινό «δεν υπάρχουν άλλες αντοχές για την Τέχνη και τον Πολιτισμό».
Η επαφή, όπως σημειώθηκε, με το υπουργείο Πολιτισμού είναι σχεδόν καθημερινή αλλά χρονοβόρα και τόσο ο ΠΣΔΠΕ όσο και η ΕΝΘΕΠΑ, βιάζονται επειδή «μέχρι να παρθούν οι αποφάσεις το καλοκαίρι θα έχει τελειώσει. Είναι σαν να είμαστε στη ΜΕΘ, περιμένοντας το φάρμακο, το οποίο όταν έρθει θα έχουμε πεθάνει». Οπως ειπώθηκε το κόστος των παραστάσεων δεν μπορούν να το μετακυλήσουν στους θεατές, επειδή οι τελευταίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν οικονομικά.
Επίσης, αυτό που ξεκαθαρίστηκε από την Ενωση Θεατρικών Παραγωγών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, ότι στόχος τους δεν είναι η αντιπολίτευση. «Εκφράζουμε αιτήματα και επιζητούμε τη συνεργασία για να βοηθηθούμε. Είμαστε εξαιρετικά συγκαταβατικοί», ολοκλήρωσε ο Γρηγόρης Βαλτινός.