Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, που μαίνεται από το βράδυ της Τετάρτης.
Λόγω της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή με κατεύθυνση προς πόλη των Μεγάρων για προληπτικούς λόγους. Λίγη ώρα αργότερα, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, κλήθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους.
Μάλιστα, οι καπνοί από τη φωτιά πνίγουν σήμερα ολόκληρη την Αττική, με τις εικόνες να είναι τρομακτικές.
Μεγάλη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες
Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες συνιστούν σε άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Όπως λέει συγκεκριμένα, ο πνευμονολόγος, Παναγιώτης Μπεχράκης, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα καλό θα είναι να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Όπως εξηγεί ο γνωστός πνευμονολόγος, η χρήση της μάσκας σε αυτή την φάση είναι απαραίτητη, καθώς φιλτράρει σε μεγάλο ποσοστό τα σωματίδια αυτά.
«Αν και δεν έχουμε ακόμα αριθμητικά στοιχεία από τις μετρήσεις της ρύπανσης που έχει προκύψει από την πυρκαγιά, ωστόσο είναι προφανές πως υπάρχει μια αυξημένη σωματιδιακή ρύπανση αυτή την στιγμή, που καλύπτει τουλάχιστον την περιοχή της Αττικής. Δεν είναι επικίνδυνο το θέμα που έχει προκύψει, μόνο όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας πνευμονικής ανεπάρκειας, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ή άσθματος εκείνοι καλό θα είναι να παραμείνουν μέσα στο σπίτι τους. Αν χρειαστεί όμως να βγουν για οποιοδήποτε λόγο, να προσέξουν να μην κουραστούν» τονίζει.
Μάσκα και εισπνοή από την μύτη είναι το μυστικό, σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη: «Μάσκα φορούν όλοι που φιλτράρει σημαντικά τα σωματίδια αυτά. Η οδηγία είναι να εισπνέουν όλοι από την μύτη γιατί κι αυτή φιλτράρει σε μεγάλο ποσοστό τα σωματίδια αυτά. Όποιος εμφανίσει συμπτώματα δύσπνοιας καλό θα είναι να επικοινωνήσει με τον γιατρό του. Η μάσκα προστατεύει πάρα πολύ, την φοράμε και προσπαθούμε η εισπνοή να γίνεται από την μύτη».
«Περιορισμένες μετακινήσεις για τις ευπαθείς ομάδες»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο κ. Στυλιανός Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, τονίζοντας πως «οι μάσκες που φοράμε για την προστασία μας από τον κοροναϊό είναι καλό να φοριούνται και σε αυτές τις περιπτώσεις με το τοξικό νέφος της φωτιάς, ωστόσο τονίζει προς τους πολίτες που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να αποφεύγουν τον καπνό που βρίσκεται πάνω από την Αττική.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αυτή την στιγμή υπάρχει μια επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και θα πρέπει οι ευπαθείς ομάδες και ειδικά οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα των πνευμόνων να έχουν περιορισμένες μετακινήσεις διότι υπάρχει περίπτωση αυτό το τοξικό νέφος να επηρεάσει τις αναπνευστικές τους παθήσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως ακόμα και ένας υγιής δεν θα αισθανθεί μια δυσφορία από αυτό το πράγμα. Αυτό το τοξικό νέφος θα επηρεάσει και το ανώτερο και το κατώτερο αναπνευστικό και ειδικά αν αυξηθούν σε ποσοστό τα σωματίδια pm2,5 σε ανάλογο κυβικό μέτρο αέρα, τότε κατά κάποιον τρόπο θα επηρεάσουν σημαντικά είτε υγιείς είτε χρόνιους ασθενείς το αναπνευστικό τους. Αυτό που θα εμφανίσουν όσοι εισπνεύσουν τέτοιο αέρα είναι το αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό, ένα τσούξιμο στην μύτη αλλά μπορεί να έχουν και κάποια θωρακική δυσφορία γιατί πραγματικά δεν μπορούν να αναιχτούν αυτή την ποσότητα των σωματιδίων. Φοράμε όμως μάσκες και πιστεύω πως αυτό θα βοηθήσει κάπως την κατάσταση».
Συστάσεις και από το υπουργείο Υγείας
Μάλιστα, ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι πως το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από το νέφος δασικών πυρκαγιών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει πως:
Μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική περιοχή στον Σχίνο της ΠΕ Κορινθίας στις 20/05/2021, το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, δια μέσου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος, συστήνει τη λήψη των ακόλουθων μέτρων προστασίας του πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής ως εξής:
Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου
- Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
- Καρδιοπαθείς
- παιδιά καθώς και
- τα άτομα άνω των 65 ετών
θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.
Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
- Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.
Γ. Συστάσεις για τον καθαρισμό των οικιών μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς
Υπενθυμίζονται και οι συστάσεις σε ό,τι αφορά την τον καθαρισμό των οικιών κατόπιν εκδήλωσης πυρκαγιάς:
- Να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες στα προϊόντα καθαρισμού, να χρησιμοποιούνται είδη ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκα, προστατευτικά γυαλιά) και τα παιδιά και τα κατοικίδια να κρατιούνται σε απόσταση.
- Να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός/ εξαερισμός στον χώρο.
- Καπνός, οσμές, αιθάλη/στάχτη: Τα υπολείμματα καπνού μπορεί να παραμείνουν για καιρό και να χρειαστεί να καθαριστούν οι οικίες σας πολλές φορές. Προτείνεται η τοποθέτηση μικρών πιάτων με ξύδι στο σπίτι για να απορροφήσουν τις οσμές
- Γενική καθαριότητα: Οι επιφάνειες να σκουπίζονται με υγρό και στη συνέχεια στεγνό πανί. Προτείνεται η αλλαγή και ο καθαρισμός όλων των φίλτρων των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.
- Τοίχοι: Να πλένονται με άφθονο νερό και σαπούνι.