Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρήση του remdesivir και στα παιδιά κάτω των 12 ετών, όπως προκύπτουν από την σχετική κλινική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Προκαταρκτικά δεδομένα από 27 ασθενείς έδειξαν ότι το 70% παρουσίασε κλινική βελτίωση με τη χορήγηση του φαρμάκου, χωρίς εμφανείς ανεπιθύμητες ενέργειες που να σχετίζονται ειδικά με το φάρμακο.
Η μελέτη CARAVAN φάσης ΙΙ/ΙΙΙ είναι αποκλειστικά παιδιατρική, πραγματοποιείται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και μετέχουν σε αυτήν βρέφη, παιδιά και έφηβοι ηλικίας από 0 ημερών μέχρι 18 ετών. Στοχεύει στη διερεύνηση του προφίλ ασφάλειας του φαρμάκου, ιδίως στα παιδιά κάτω των 12 ετών, αφού το φάρμακο έχει ήδη εγκριθεί για χρήση και στους εφήβους από 12 ετών και πάνω. Ταυτόχρονα όμως, θα μελετηθούν τόσο οι συγκεντρώσεις του φαρμάκου σε σχέση με τις προτεινόμενες δόσεις όσο και η κλινική αποτελεσματικότητα από τη χορήγηση των δόσεων αυτών στις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των νεογνών. Στόχος είναι η συνέχιση της επιστημονικής έρευνας σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (όπως τα παιδιά και ειδικά μέσα στον καιρό της πανδημίας) για να διερευνηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των διαφόρων φαρμακευτικών παρεμβάσεων.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προκαταρκτικά αποτελέσματα, την 10η ημέρα μετά την έναρξη του φαρμάκου, οι ασθενείς είχαν μειώσει την ανάγκη τους για συμπληρωματικό οξυγόνο.
Ειδικά για τα παιδιά με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19, η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων έχει εκδώσει θεραπευτικό αλγόριθμο, στον οποίο περιλαμβάνεται η χορήγηση ρεμδεσιβίρης και δεξαμεθαζόνης σε παιδιά με σοβαρή ή επιδεινούμενη νόσο. Παράλληλα τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και συνιστά την ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών πριν από τη χορήγηση της θεραπείας. Παιδιά – ασθενείς κάτω των 12 ετών και κάτω των 40 κιλών εξαιρούνται επί του παρόντος από την αγωγή, καθώς είναι εκτός της θεραπευτικής ένδειξης του φαρμάκου.
Το remdesivir είναι το πρώτο και μοναδικό αντι-ιικό φάρμακο κατά του νέου κοροναϊού που έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και χορηγείται μόνο σε περιβάλλον νοσοκομείου, καθώς πρόκειται για ενδοφλέβια θεραπεία. Αφορά ασθενείς ηλικίας άνω των 12 ετών με πνευμονία και ανάγκη χορήγησης οξυγόνου είτε σε χαμηλή είτε σε υψηλή παροχή – αφορά δηλαδή τα αρχικά στάδια της νόσου και της νοσηλείας.
Στην πρώτη γραμμή
Όπως μας εξηγεί η παθολόγος – λοιμωξιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ κ. Ευθυμία Γιαννιτσιώτη, από την «πρώτη γραμμή» των κλινικών covid του Τζαννείου Νοσοκομείου, «είναι πολύ σημαντικό που έχουμε στη διάθεσή μας ένα εγκεκριμένο αντι-ιικό φάρμακο για την covid – 19, ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας. Εξάλλου, με την έγκριση αυτή, εντάχθηκε η χρήση του στο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύονται, μπορούν να το πάρουν. Χορηγείται σε ασθενείς με πνευμονικά διηθήματα και υποξυγοναιμία. Το remdesivir εφόσον χορηγηθεί έγκαιρα, ανακόπτει την αναπαραγωγή του ιού στον οργανισμό του ασθενή, ενώ ταυτόχρονα βοηθά και στην μείωση των συμπτωμάτων της νόσου νωρίτερα, καθώς συμβάλλει στην ταχύτερη κάθαρση του οργανισμού από τον ιό. Ανάλογα δε, με την κατάσταση του ασθενή, μπορούμε να το χορηγήσουμε μαζί και με άλλα φάρμακα, όπως η δεξαμεθαζόνη, χωρίς προβλήματα αλληλεπιδράσεων.
Το σημαντικό είναι ότι το φάρμακο είναι ασφαλές στη χορήγησή του.
Το σημαντικότερο όμως είναι οι ασθενείς να μην παραμένουν στο σπίτι τους εφόσον παρουσιάζουν υποξυγοναιμία και να προσέρχονται στο νοσοκομείο, ώστε να αξιολογούνται και να νοσηλεύονται εγκαίρως, ώστε να λαμβάνουν την αγωγή τους.
Στο μεταξύ βέβαια, παραμένουμε σε αναμονή μέχρι την ολοκλήρωση πρόσθετων μελετών που είναι ήδη σε εξέλιξη, καθώς οι ασθενείς παρουσιάζουν μεγάλη ετερογένεια σε ότι αφορά την έναρξη της ασθένειας, τις γενετικές διαφορές κλπ».