«Η σημερινή προσωρινή συμφωνία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο πρωθυπουργός επeσήμανε ακόμη ότι «η Ελλάδα υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής από την αρχή, καθώς θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ και θα συμβάλλει στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης».
Σχοινάς: Η συμφωνία έχει έντονο ελληνικό χρώμα
Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη σημερινή προσωρινή πολιτική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον κανονισμό που διέπει το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ για την COVID.
Αυτό σημαίνει ότι το πιστοποιητικό σε καλό δρόμο για να είναι έτοιμο στα τέλη Ιουνίου, όπως είχε προγραμματιστεί. Η σημερινή συμφωνία επιτεύχθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, μόλις δύο μήνες μετά την πρόταση της Επιτροπής.
Των διαπραγματεύσεων για το πιστοποιητικό από την πλευρά της Επιτροπής ηγήθηκε ο επίτροπος, Ντιντιέ Ρέιντερς, σε στενή συνεργασία με τους αντιπροέδρους Μαργαρίτη Σχοινά και Βέρα Γιούροβα και τους επιτρόπους, Στέλλα Κυριακίδου, Τιερί Μπρετόν και Ίλβα Γιόχανσον.
«Εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας να θέσουμε σε λειτουργία το Ψηφιακό Πιστοποιητικό της ΕΕ για την COVID πριν από το καλοκαίρι. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ανυπομονoύν να ταξιδέψουν ξανά και η σημερινή συμφωνία σημαίνει ότι θα μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια πολύ σύντομα», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Προσέθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό για την COVID είναι δωρεάν, ασφαλές και προσβάσιμο σε όλους» και σημείωσε: «Θα καλύψει τον εμβολιασμό, τα τεστ και την ανάρρωση, δίνοντας διαφορετικές επιλογές στους πολίτες» και θα «σέβεται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων».
«Η σημερινή συμφωνία απέδειξε ότι με τη δέσμευση και τη συνεργασία όλων, το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα είναι διαθέσιμο εγκαίρως», προσέθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε ότι «η σημερινή ευρωπαϊκή συμφωνία για το πιστοποιητικό κινητικότητας έχει έντονο ελληνικό χρώμα. Για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, αναγνωρίσαμε τη σημασία της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού και εργαστήκαμε με συνέπεια για την επίσημη πρόταση τον Μάρτιο», σημειώνοντας ότι «το φετινό καλοκαίρι δεν θα χαθεί».
Η πολιτική συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επισήμως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.
Ρέιντερς: Ζητάμε αποχή από επιπλέον περιοριστικά μέτρα
Ο στόχος του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού είναι η διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης και η άρση όλων των περιορισμών, τόνισε ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς, μιλώντας σε τηλεοπτικά δίκτυα μετά την επίτευξη της συμφωνίας.
«Aυτό που ζητάμε με τον κανονισμό είναι η αποχή από επιπλέον περιοριστικά μέτρα, έτσι ώστε εάν μπορεί κάποιος να αποδείξει τον εμβολιασμό του, την ανάρρωσή του ή το τεστ, με ένα πιστοποιητικό θα είναι αρκετό, εκτός βέβαια εάν υπάρχουν λόγοι να γίνει κάτι περισσότερο με βάση την επιδημιολογική κατάσταση».
Συμπλήρωσε ότι όταν τελειώσει η κρίση και «βγούμε από την επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, φυσικά θα σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το πιστοποιητικό», επισημαίνοντας ότι υπάρχει διότι, αυτή τη στιγμή, «έχουμε πανδημία και χρειάζεται να αποδείξει κανείς ότι έχει εμβολιαστεί, ότι έχει αναρρώσει από κοροναϊό ή έχει υποβληθεί σε τεστ PCR».