Ο κόσμος και η οικονομία μετά την πανδημία εισέρχονται σε μια νέα πιο σύνθετη εποχή. Ολες οι δράσεις έχουν δύο όψεις και οι επενδυτικές αποφάσεις καθίστανται πιο δύσκολες. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα:
1.Oι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), όπως τα αιολικά πάρκα, τα φωτοβολταϊκά, το βιοαέριο κ.ά., θα αντικαταστήσουν τον λιγνίτη και το πετρέλαιο και θα συμβάλουν στην επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για έναν πλανήτη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Το πλεονέκτημα είναι ότι για την εκμετάλλευση των ΑΠΕ δεν απαιτείται κάποια παρέμβαση, όπως άντληση ή καύση. Χρειάζονται όμως πρώτες ύλες. Το ευρωπαϊκό μοντέλο για την κλιματικά ουδέτερη οικονομία θα απαιτήσει 60 φορές μεγαλύτερη ποσότητα λιθίου, 15 φορές μεγαλύτερη ποσότητα κοβαλτίου και 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα σπάνιων γαιών. Αρα οι εξορύξεις για την προμήθεια των πρώτων υλών θα ενταθούν. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση για το περιβάλλον αλλά και μετατοπίσεις στη γεωπολιτική ισχύ από τους πετρελαιοπαραγωγούς σε χώρες με επάρκεια τέτοιων κοιτασμάτων.
2. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκε στο 4,2% ως απόρροια του πακέτου Μπάιντεν που ώθησε τους Αμερικανούς να καταναλώσουν. Αυτό δείχνει ότι η οικονομία πάει καλά, αλλά αν παγιωθούν οι τιμές ψηλά, τα επιτόκια θα αυξηθούν, γεγονός που ενδεχομένως θα επηρεάσει και την Ευρώπη. Μια Ευρώπη που πασχίζει να βγει από την ύφεση και το μόνο που δεν χρειάζεται τώρα είναι να ακριβύνει το χρήμα. Για την Ελλάδα δεν χρειάζεται να πούμε κάτι. Ενα εβδομαδιαίο supermarket για μια οικογένεια χωρίς κρέατα και μαναβική ξεπερνά εύκολα τα 130 ευρώ. Ας ελπίσουμε η επικείμενη άνοδος του ΑΕΠ στη μετά την πανδημία εποχή να μην «απογειώσει» περαιτέρω τις τιμές.
3. H εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών απαιτεί δραστικές λύσεις και τέλος στην ανοχή των εταιρειών-ζόμπι που λειτουργούν παρασιτικά εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού. Οι εταιρείες όμως αυτές απασχολούν κόσμο, όπως κόσμο απασχολούν και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και αν δεν καταφέρουν να προσαρτηθούν σε κάποιο μεγάλο σχήμα υποχρεωτικά θα βάλουν λουκέτο. Η ανεργία νομοτελειακά θα αυξηθεί, πριν υποχωρήσει – αν όλα πάνε καλά και το Ταμείο Ανάκαμψης κάνει το θαύμα τ