Η βρετανική κυβέρνηση υπερασπίστηκε σήμερα τον εαυτό της για το αν καθυστέρησε να δράσει για να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες από την Ινδία, μπροστά στην ανησυχητική αύξηση της ινδικής παραλλαγής στη Βρετανία, λόγω της οποίας υπάρχει ενδεχόμενο να διαταραχθεί η συνέχεια της άρσης της καραντίνας.
Στις 19 Απριλίου, η βρετανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να εντάξει την Ινδία στον κατάλογο με τις «κόκκινες χώρες», οι ταξιδιώτες των οποίων απαγορεύεται να εισέλθουν στη χώρα, εκτός των κατοίκων που ήταν υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνας δέκα ημερών, σε ξενοδοχείο. Το μέτρο είχε εφαρμοστεί από τις αρχές Απριλίου στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.
Η ανακοίνωση αυτή είχε γίνει τη ημέρα που ακυρώθηκε, από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, το πρώτο επίσημο σημαντικό ταξίδι στο εξωτερικό, λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας σε αυτήν τη χώρα.
Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ αρνήθηκε σήμερα ότι η απόφαση να ενταχθεί η Ινδία στον κατάλογο με τις «κόκκινες χώρες» είχε αναβληθεί λόγω του ταξιδιού του Βρετανού ηγέτη.
«Λαμβάνουμε αυτές τις αποφάσεις βάσει των αποδείξεων», διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Επιβεβαίωσε πως η Ινδία είχε ενταχθεί στον κατάλογο με τις «κόκκινες χώρες» προτού η ινδική παραλλαγή οριστεί ως «ανησυχητική» και λόγω του «ποσοστού υψηλής θετικότητας» των ταξιδιωτών που έρχονταν από αυτή τη χώρα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η ινδική παραλλαγή κινδυνεύει να διαταράξει την άρση όλων σχεδόν των περιορισμών στην Αγγλία, που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου, εάν συνεχίσει να εξαπλώνεται, έπειτα από μια ανησυχητική αύξηση στο βορειοδυτική Αγγλία και το Λονδίνο.
Παρά τις εκκλήσεις των επιστημόνων για προσοχή, εκτίμησε, εντούτοις, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετατεθεί η χαλάρωση που προβλέπεται για αύριο, με το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στις παμπ και τα εστιατόρια, την επαναλειτουργία των πολιτιστικών χώρων και των σταδίων με περιορισμένη χωρητικότητα και την επανέναρξη των ταξιδιών στο εξωτερικό.
Η επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει «ρεαλιστική πιθανότητα» η παραλλαγή να είναι έως και 50% μεταδοτικότερη σε σύγκριση με εκείνη που εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 στη νοτιοανατολική Αγγλία.
Εάν αποδειχθεί 40-50% πιο μεταδοτική, το να χαλαρώσουν οι περιορισμοί τη Δευτέρα θα μπορούσε «να οδηγήσει σε μια σημαντική αναζωπύρωση των νοσηλειών», που θα ήταν «παρόμοια ή σημαντικότερη από τις προηγούμενες κορυφώσεις», όταν οι υπηρεσίες υγείας έφθασαν στα όρια της κατάρρευσης, προειδοποιεί η επιτροπή.
Ο αριθμός των κρουσμάτων που αποδίδονται στην ινδική παραλλαγή στη Βρετανία αυξήθηκε από τα 520 την περασμένη εβδομάδα στα 1.313 αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Πηγή: ΑΠΕ