Μόλις το 0,3% των διαθέσιμων εμβολίων κατευθύνεται μέχρι στιγμής στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, παρότι τα εμπόδια στον εμβολιασμό δεν συνιστούν αποτελεσματική στρατηγική για την καταπολέμηση ενός θανατηφόρου αναπνευστικού ιού.
Αυτό τόνισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας διεθνώς. Πρόσθεσε ότι η προμήθεια εμβολίων παραμένει βασική πρόκληση, όμως εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη συνεργασίας αυτή την εβδομάδα μεταξύ ηγετών και παρασκευαστών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν ορισμένα από τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί.
Αρκετές χώρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ο επικεφαλής του Οργανισμού υπογράμμισε πως η κατάσταση στην Ινδία παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική, όμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων βρίσκονται επίσης το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ, η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη και η Αίγυπτος.
Ανάγκη μεγαλύτερης έρευνας για τον ιό
Ο ΠΟΥ κάλεσε και πάλι σε συνάντηση ερευνητές και επιστήμονες από όλο τον κόσμο για να επικαιροποιήσουν την πορεία της έρευνας και καινοτομίας, ώστε να καταγραφούν όσα ήδη γνωρίζουμε και να εντοπισθούν τα πιο πιεστικά κενά γνώσης.
Παράλληλα κάλεσε σε διενέργεια μελετών σε μεγάλης κλίμακας πλατφόρμες στην κατεύθυνση αυτή, ενισχύοντας τη συνεργασία, αλλά και την επιστημονική έρευνα.
Καταλήγοντας ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, τόνισε: «Είναι εκπληκτικό το πόσο μακριά έχει φτάσει ο κόσμος σε λιγότερο από 18 μήνες, αλλά έχω μεγάλες ελπίδες ότι η πρωτοποριακή καινοτομία θα συνεχιστεί με ρυθμούς ρεκόρ».