Ο κορωνοϊός είναι εδώ και θα μείνει. Αυτό ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων.
Όπως τόνισε κατά την παρέμβασή του -κάτι που έγινε διαδικτυακά και τον ίδιο να μην βγάζει ούτε δευτερόλεπτο την μάσκα του- «από εδώ και στο εξής οι προβλέψεις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις άγνωστες παραμέτρους είναι οι ακόλουθες:
- Είναι απαραίτητη η ποιοτική επιτήρηση με νέα εργαλεία,
- Η ανοσία θα είναι και φυσική – εκτός από τα εμβόλια- και πιθανόν μακράς διαρκείας, ενώ
- Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν η εξέλιξη ιού, οι μεταλλάξεις.
Ως βασικές παραμέτρους για το επόμενο πάντως διάστημα κατά τον τον κ. Τσιόδρα θα είναι «ο εμβολιασμό μας μια φορά τον χρόνο και η αντιμετώπιση του ιού με έξυπνα μέτρα τα οποία θα έχουν ευρεία κοινωνική αποδοχή».
Γιατί η επιδημία έγινε πανδημία
Σύμφωνα, δε, με την ιστοσελίδα ieidiseis.gr, ο ίδιος τόνισε ότι «η αρχική επιδημία έγινε πανδημία σαν αποτέλεσμα τεράστιων ελλειμμάτων» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να είμαστε περισσότερο έτοιμοι στο μέλλον».
Παράλληλα σημείωσε ότι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων στην χώρα μας είναι τα 39 έτη δίνοντας το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας με τις ηλικίες 20-39 και 45-49 να είναι πρώτες στην λίστα.
Ακόμα, εξήγησε πως το Rt στην Θεσσαλονίκη είναι στο 0.87, στη Βόρεια Ελλάδα συνολικά στο 0.74, ενώ στην επικράτεια είναι στο 0.86.
Τι είπε για τις μεταλλάξεις
Τέλος, αναφορικά με τις μεταλλάξεις σημείωσε ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα και την παθογονικότητα, μειώνουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημόσιας υγείας ή ακόμη και την αξιοπιστία των διαθέσιμων τεστ, εμβολίων και φαρμάκων, ενώ σύντομα θα μας απασχολήσει και μια νέα μετάλλαξη η οποία έχει εντοπιστεί μεταξύ άλλων εντοπιστεί σε Ελβετία. Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία.