Πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά και της επιτροπής παρακολούθησης ποινικού κώδικα είναι ο ελάχιστος χρόνος πραγματικής έκτισης ποινής να διπλασιαστεί από τα 2/5 στα 4/5 για τα σοβαρά εγκλήματα ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας.
«Μέχρι τα μέσα του 2021 θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε τις αλλαγές στον ΠΝ, βάσει του χρονοδιαγράμματος, δεν βιαζόμαστε, δε βασιζόμαστε στην ψυχολογία της στιγμής» ξεκαθάρισε.
Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις δραστών για ειδεχθή και αποτρόπαια εγκλήματα έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ των μελών της επιτροπής παρακολούθησης ποινικού κώδικα τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Αυστηροποίηση ποινών
«Το ζήτημα έχει ήδη συζητηθεί μεταξύ των μελών της επιτροπής παρακολούθησης ποινικού κώδικα, και υπάρχει πρόθεση αυστηροποίησης των ποινών, ειδικά για τα ειδεχθή εγκλήματα, τα σεξουαλικά εγκλήματα όλα αυτά που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Με τη νέα νομοθεσία όποιος καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη θα κάθεται περισσότερα χρόνια από σήμερα, θα υπάρξει μεγαλύτερος χρόνος πραγματικού εγκλεισμού» εξήγησε.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι χρειάζεται ψυχραιμία και προσοχή για τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να ενσωματωθούν στον ποινικό κώδικα για να μην υπάρχει αμφισβήτηση και να μη γίνουν μετά 2 – 3 χρόνια νέες αλλαγές.
Ο κ. Τσιάρας κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για αδικαιολόγητη σπουδή στο νόμο της, παρά τις ενστάσεις της ΝΔ, σε πολλά ζητήματα, όπως το ανώτατο όριο έκτισης ποινής για να έχει κάποιος το δικαίωμα της υφ’ όρων απόλυσης. «Αυτό δημιούργησε πολλά ζητήματα που τα βρίσκουμε μπροστά μας επαναλαμβανόμενες εγκληματικές συμπεριφορές αποφυλακισθέντων που δημιουργούν θέμα ασφάλειας στην κοινή γνώμη».
Έκανε επίσης λόγο για σχεδόν πλημμεληματοποίηση της ενεργητικής δωροδοκίας, θέματα όπως την τρομοκρατία, τις υφ’ όρων απολύσεις των πολύϊσοβιτών και λειτουργίας της ποινικής δικαιοσύνης. «Είχαμε ήδη προλάβει και αυστηροποιήσει την ποινή για το βιασμό και τον ομαδικό βιασμό» σημείωσε. Πρέπει να δούμε με προσοχή και τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων, είναι τεράστιο θέμα που ανησυχεί όλη την κοινωνία πρόσθεσε ο κ. Τσιάρας.
Για την ταχύτητα απονομής ότι δικαιοσύνης σημείωσε ότι αφενός πρέπει να αλλάξουμε το πλαίσιο των διαδικασιών για την απλούστευσή τους αφετέρου να στελεχώσουμε το χώρο των δικαστικών υπαλλήλων με επιτυχόντες μέσω ΑΣΕΠ. «Έχουμε ικανό αριθμό δικαστών σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά μικρό αριθμό δικαστικών λειτουργών σε σχέση με την αναλόγια 1 δικαστικός λειτουργός προς 3 υπάλληλοι» αποσαφήνισε.
Για το νόμο για τη συνεπιμέλεια έκανε λόγο για τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και απέδωσε τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μικροκομματικές σκοπιμότητες.