Μεγάλη ανησυχία αλλά και προβληματισμό έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να πραγματοποιούν, από την προσεχή Δευτέρα, ένα και όχι δύο self tests την εβδομάδα μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Τα τεστ αυτοδιάγνωσης, που ξεκίνησαν προβληματικά – με το που ανακοινώθηκε το μέτρο – κυρίως, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων εκ μέρους των φαρμακοποιών, παρότι αναδείχθηκαν από την κυβέρνηση ως ένα βασικό εργαλείο για τον έλεγχο των κρουσμάτων, για λόγους που δεν εξηγούνται από το υπουργείο Παιδείας, μειώνονται ειδικά στον ευαίσθητο πληθυσμό των σχολείων.
Και παρότι η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει πως οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται «κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών», δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι τα τεστ δεν επαρκούν, για να συνεχίσουν να γίνονται με τον ίδιο ρυθμό – δύο την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το μόνο μέτρο που, ουσιαστικά, ελήφθη για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από τον ιό ήταν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, καθώς ούτε περισσότερους εκπαιδευτικούς αποκτήσαμε και, το σημαντικότερο, ούτε μικρότερα τμήματα μαθητών.
Σε κάθε περίπτωση, από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν την υποχρέωση να πραγματοποιούν ένα self test την εβδομάδα. Αυτό θα γίνεται 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, δηλαδή την Κυριακή το απόγευμα ή το βράδυ, ενώ το αποτέλεσμα, είτε είναι θετικό είτε αρνητικό, θα δηλώνεται στην σχετική πλατφόρμα.
Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το γεγονός πως αντί κάποιας εξήγησης για την απόφαση να μειωθούν τα δύο self tests στα σχολεία σε ένα, η ανακοίνωση καταλήγει πως «βήμα-βήμα επιστρέφουμε στην κανονικότητα, τηρώντας τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κοροναϊό, με διπλό γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας και ατομικής υγείας και τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας».
Απαράδεκτη απόφαση, λέει το ΚΚΕ
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε το ΚΚΕ την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνοντας ότι, ήδη σε τέσσερις μέρες λειτουργίας των σχολείων, έχουν κλείσει σχεδόν 100 σχολεία και εκατοντάδες τμήματα σε όλη την Ελλάδα.
«Η κυβέρνηση, που δεν πήρε άλλα ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κοροναϊού και την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, διαφήμιζε ότι με μόνο όπλο τα δυο self test την εβδομάδα, τα κρούσματα θα εντοπίζονται», τονίζει ο Περισσός και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Αποδεικνύεται τελικά ότι και αυτό το όπλο λογαριάζεται ως κόστος και μειώνεται».
Το ΚΚΕ προειδοποιεί ότι η ευθύνη «είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης για ό,τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα». Και την καλεί να πάρει πίσω αυτή «την απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση».
Τι απέγιναν τα self tests του γενικού πληθυσμού
Διαθέσιμα και στους υπαλλήλους του Δημοσίου, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους, είναι από σήμερα τα self tests – ένα την εβδομάδα – ενώ και σε ορισμένους κλάδους του ιδιωτικού τομέα είναι υποχρεωτικά και, συγκεκριμένα, σε λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών.
Ειδικά για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με νέες οδηγίες του υπουργείου Εργασίας, πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο τεστ την εβδομάδα, με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν από το κράτος, ενώ το δεύτερο θα πρέπει να το πληρώνει ο εργοδότης.
Ωστόσο, όταν η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ στη χώρα μας και, μάλιστα, δωρεάν από τα φαρμακεία, είχε μιλήσει για παροχή δωρεάν τεστ σε όλους, στο γενικό πληθυσμό δηλαδή, κάτι που δεν εφαρμόστηκε στην πράξη.
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, την έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Στο ερώτημα γιατί δεν έγινε πράξη η εξαγγελία για ένα δωρεάν self test στο γενικό πληθυσμό, εξήγησε ότι καθώς άνοιξαν πολύ πρώιμα δραστηριότητες της αγοράς και της κοινωνίας, η επιτροπή εισηγήθηκε πολλαπλά υποχρεωτικά τεστ για λόγους ασφάλειας.
Από τα φαρμακεία στα σούπερ μάρκετ;
Το ενδεχόμενο η προμήθεια των self tests να γίνεται και από τα σούπερ μάρκετ, εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολύνει την διάθεσή τους στους πολίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», οι επικεφαλής των μεγάλων αλυσίδων ενημερώθηκαν ήδη από κυβερνητικά στελέχη, που ανέλαβαν την ευθύνη να φέρουν εις πέρας το εγχείρημα, το οποίο εκτιμάται πως θα συμβάλει στην αποκατάσταση των όποιων «αρρυθμιών» παρουσιάστηκαν κατά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία ύστερα από πολλούς μήνες.
Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πως ο τρόπος που σχεδιάζεται να διατίθενται τα τεστ από τα σούπερ μάρκετ θα είναι παρόμοιος με αυτόν που εφαρμόζεται σήμερα στα φαρμακεία, με την ταυτοποίηση του δικαιούχου να γίνεται μέσω του προσωπικού αριθμού ΑΜΚΑ και την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας.
Ο ΑΜΚΑ, επισημαίνουν, θα καταχωρίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα, ώστε ο πραγματικός δικαιούχος να προμηθεύεται το προϊόν.
Σημειώνεται ότι η προμήθεια δεν θα γίνεται στο ταμείο των σούπερ μάρκετ, αλλά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Μα σημειωθεί, πάντως, ότι αν τελικά αποφασισθεί κεντρικά να συμμετάσχουν τα σουπερμάρκετ στη διαδικασία, οι εκπρόσωποι του κλάδου, ναι μεν δηλώνουν πρόθυμοι να ανταποκριθούν, ωστόσο, εκφράζονται και επιφυλάξεις, καθώς πρόκειται για ένα απαιτητικό «project», που φαίνεται να ενέχει αρκετές δυσκολίες, τόσο αναφορικά με την τροφοδοσία των καταστημάτων, όσο και με τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. Κάποιοι, μάλιστα, προβληματίζονται έντονα και για τα προσωπικά δεδομένα που καλούνται να διαχειριστούν.