Την ικανοποίησή του για την πορεία της οικονομίας εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στην Αθήνα ο κ. Ρέγκλινγκ δεν αναφέρθηκε σε ληξιπρόθεσμα χρέη, δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά μόνο τόνισε «συνεχίστε» τις μεταρρυθμίσεις.
Ο επικεφαλής του ESM δήλωσε χθες πως «η διατήρηση της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα» θα αποτελέσει τη βάση για τη διασφάλιση της εξυπηρέτησης του χρέους στο μέλλον. Και για το σκοπό αυτό ζήτησε να γίνει η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να αναφέρει τίποτα για λιτότητα και σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι χρειάζεται «να επανεξετάσουμε τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπό το πρίσμα της διασφάλισης της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών, αλλά και της παροχής της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στην αντιμετώπιση κρίσεων».
Ο κ. Σταϊκούρας έθεσε τις προϋποθέσεις για την επιστροφή σε μια αναπτυξιακή πορεία σημειώνοντας την ανάγκη για ευρωπαϊκές λύσεις.
Οι επόμενες κινήσεις «προϋποθέτουν έμπρακτη αλληλεγγύη, γρήγορα αντανακλαστικά και υψηλές ταχύτητες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και εταίρων, ώστε να δικαιώσουμε την ιστορία της Ευρώπης ως δύναμης ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας και συνοχής» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας περιγράφοντας τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα.
Τα καμπανάκια της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 6% το 2022, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει υψηλό το 2021 (10%) πριν μειωθεί στο 3,2% το 2022.
Όπως τονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού ώθησε την οικονομία της Ελλάδας σε μια βαθιά ύφεση το 2020, όπου ο τουρισμός και γενικότερα οι υπηρεσίες χτυπήθηκαν ιδιαίτερα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, τα έγκαιρα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση κατάφεραν να μετριάσουν την ύφεση στηρίζοντας την απασχόληση και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Υπογραμμίζει ότι η δημοσιονομική ευελιξία, σε συνδυασμό με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αναμένεται να βοηθήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, οι επενδύσεις θα αυξηθούν στο 12,9% το 2021 και στο 15,1% το 2022.
Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, ιδιαίτερα σε σχέση στον τουριστικό τομέα και τη χαλάρωση των ταξιδιών περιορισμών.
Πρόσθετοι κίνδυνοι, σύμφωνα με την Επιτροπή, προέρχονται από τον αντίκτυπο της κρίσης που αφορά την φερεγγυότητα των επιχειρήσεων μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης.
Για την αγορά εργασίας οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν καθοριστικά από το ρυθμό των οποίων τα μέτρα στήριξης της εργασίας θα καταργούνται, ενώ η Κομισιόν αναφέρει τους εξωτερικούς γεωπολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι παραμένουν πηγή αβεβαιότητας.
Πηγή: ot.gr