Μια νέα παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας, ικανή να παρακολουθεί τους ιστούς σε τρεις διαστάσεις και σε πραγματικό χρόνο, αποκαλύπτει πώς ο εγκέφαλος πηγαινοέρχεται μέσα στο κρανίο με κάθε σφυγμό.
Η απότομη αύξηση της πίεσης του αίματος με κάθε καρδιακό παλμό αναγκάζει τον εγκέφαλο να πάλλεται αιωρούμενος μέσα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό που προστατεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Τα βίντεο που παρουσίασαν ερευνητές στις ΗΠΑ παρουσιάζουν τις κινήσεις του εγκεφάλου πιο έντονες από ό,τι πραγματικά είναι ώστε να γίνονται καλύτερα ορατές. Στην πραγματικότητα, η μετατόπιση κυμαίνεται από τα 0,05 έως τα 0,4 χιλιοστά, αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.
Η νέα μέθοδος ονομάστηκε «ενισχυμένη μαγνητική τομογραφία τριών διαστάσεων (3D aMRI) ακριβώς επειδή «ενισχύει», ή μεγεθύνει, τις κινήσεις των ιστών.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες της μεθόδου παρουσιάζονται σε δύο δημοσιεύσεις στις επιθεωρήσεις Brain Multiphysics και Magnetic Resonance in Medicine.
Η κλαστική μαγνητική τομογραφία δίνει εικόνες δύο διαστάσεων, ωστόσο η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, την Κλινική «Όρος Σινάι» και άλλα αμερικανικά ιδρύματα μπόρεσε να συνδυάσει αλλεπάλληλες λήψεις, τραβηγμένες από διαφορετική οπτική γωνία, για να δημιουργήσουν βίντεο τριών διαστάσεων.
Ήδη οι ερευνητές χρησιμοποιούν την τεχνική 3D αMRI για τη μελέτη της διάσεισης και της υδροκεφαλίας, ενώ ελπίζουν να την αξιοποιήσουν στο μέλλον για τη μέτρηση της ενδοκρανιακής πίεσης, η οποία για να μετρηθεί απαιτεί σήμερα τη δημιουργία μιας οπής στο κρανίο.