Τα προσβάσιμα εμβόλια και τα εκατομμύρια των εμβολιασμένων

Περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 23,7%. Με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 1.245.000 πολίτες, ποσοστό 12%

Ας αρχίσω σήμερα με την είδηση ότι καθίστανται προσβάσιμα από το τελευταίο δεκαήμερο αυτού του μηνός όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για τις ηλικίες 30 έως 44, στις οποίες έως σήμερα χορηγείτο το σκεύασμα της AstraZeneca. Αυτό ανακοινώθηκε επίσημα και από τηλεοράσεως από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Επισήμανε μάλιστα ότι αυτό θα γίνει σταδιακά, καθώς θα προηγηθούν οι 40-44 ετών, θα ακολουθήσουν οι 35-39 ετών και τέλος οι 30-34 ετών. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 3.740.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 23,7%. Με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 1.245.000 πολίτες, ποσοστό 12%. Και κάτι ακόμα: Τέσσερα εκατομμύρια πολίτες έχουν χρησιμοποιήσει το ψηφιακό σύστημα για τα ραντεβού, «έχοντας εμβολιαστεί ή προγραμματίσει το ραντεβού τους.

***

Αποζημίωση για παρενέργειες ή θάνατο από τα εμβόλια

Πάμε τώρα σε μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας: Τι λέει; Ό,τι αποζημιώσεις μπορεί να διεκδικήσουν οι ελάχιστοι που ενδέχεται να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας από παρενέργειες των εμβολίων. Με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου ορίζεται, ότι ο πολίτης που έχει υποστεί βλάβη της υγείας του στο πλαίσιο εμβολιασμών, μπορεί να ζητήσει υλική και ηθική αποκατάσταση από το κράτος με βάση συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις. Ο εμβολιασμός οφείλει να είναι νόμιμος και να γίνεται για την προστασία της δημόσιας υγείας και η ενδεχόμενη βλάβη θα πρέπει αποδεδειγμένα να συνδέεται αιτιωδώς με τον εμβολιασμό.

***

Ο Μητσοτάκης, ο Σάντσεθ και η Λαδένια Κιμώλου

Τον Διόνυσο, κάτω από την Ακρόπολη επέλεξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να παραθέσει γεύμα προς τιμή του Ισπανού Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ Πέρεθ- Καστεχόν. Προτού σας πω τι συζήτησαν και ποιοι ήταν μαζί τους, να σας περιγράψω το μενού. Πρώτο πιάτο Λαδένια Κιμώλου η οποία εντυπωσίασε τους Ισπανούς, αφού πρόκειται για μια ελληνική παραλλαγή της ιταλικής πίτσας. Κρύβει μέσα της όλη την απλότητα και τη νοστιμιά του κυκλαδίτικου νησιού. Εν συνεχεία ψητό καλαμάρι με κρέμα φέτος και αβοκάντο , πράσινη σαλάτα, κυρίως πιάτο σφυρίδα ψητή που συνοδευόταν με καρδιά αγκινάρας και όλα αυτά με συνοδεία άσπρου κρασιού. Τέλος για γλυκό προσφέρθηκε σορμπέ λεμόνι. Μαζί με τον Ισπανό Πρωθυπουργό ήταν ο Ισπανός πρεσβευτής στην Αθήνα και η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου και μαζί με τον κ. Μητσοτάκη ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης , η διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Ελένη Σουρανή και η κυβερνητικός εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Ιδιαίτερα τους δύο πρωθυπουργούς απασχόλησε η επομένη μέρα της πανδημίας, παρά την επιφυλακή που απαιτείται ακόμα. Τους απασχόλησε επίσης το πράσινο πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ. Οχι μην περιμένετε να σας πω γιατί ο Ισπανός Πρωθυπουργός θα έβλεπε από την αντιπολίτευση μόνον την Φώφη και όχι τον Τσίπρα.

***

Ο Σόιμπλε, ο Τασούλας και τα fake news

Νομίζετε πως μας ξέχασε ο Βόλφγκανγκ . Σόϊμπλε; Τώρα που είναι Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής νομίζετε πως δεν ασχολείται με την χώρα μας και με την Ευρώπη; Κάνετε λάθος. Γιατί ο Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής ασχολήθηκε και μετά fake news και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έτσι διηύθυνε τη διαδικτυακή Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ με θέμα «Η ψηφιοποίηση και η μεταβαλλόμενη δημόσια σφαίρα- κίνδυνοι και ευκαιρίες για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία». Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε ευθέως στην παραπληροφόρηση και για τις παρενέργειες που αυτή προκαλεί: «Νομίζω», είπε, «ότι η άμυνα της δημοκρατίας δεν θα προέλθει ούτε από κάποιους αλγόριθμους ούτε από κάποιες δίκες ή από κάποιες μηνύσεις γύρω από προσωπικά δεδομένα, διότι κανένας νόμος δεν μπορεί να καταργήσει τον ανθρώπινο χαρακτήρα, κανένας νόμος δεν μπορεί να καταργήσει την ευπιστία ή την κακοπιστία. Η απάντηση σε όλα αυτά τα προβλήματα που ετέθησαν κατά τη γνώμη μου είναι να αποφασίσουμε, αφού όλα επιταχύνονται, να επιταχύνουμε την δυνατότητα των κρατών -και της Ε.Ε. και των κρατών μελών- εις το να μετατρέπουν τις γνώμες και τις αποφάσεις σε πράξεις. Εκεί πάσχουμε ως Δημοκρατίες. Στην αποτελεσματικότητα. Επειδή υπάρχει ένα γραφειοκρατικό, ευθυνόφοβο σύστημα παραγωγής πράξεων. Η απάντηση λοιπόν και στην παραπληροφόρηση και σε όλες αυτές τις παρενέργειες κατά τη γνώμη μου είναι μια ενίσχυση της διοίκησης, ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και σε κοινοτικό και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών και να μην έχουν αντίκρισμα ούτε τα fake news ούτε η παραπληροφόρηση»..

***

Ο Ισπανός ήξερε από καλό κρασί

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός γευμάτιζε με τον Ισπανό Πρωθυπουργό κάτω από την Ακρόπολη, ένα άλλο ελληνο-ισπανικό γεύμα βρισκόταν εν εξελίξει σε ξενοδοχείο της οδού Φιλελλήνων. Ο Ισπανός υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Χοσέ Λουίς Εσκριβά Μπελμοντέ απολάμβαναν καλό ελληνικό κρασί που του πρόσφεραν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Μαθαίνω λοιπόν ότι υπήρξε εκτενής συζήτηση για τους Έλληνες και Ισπανούς οινοπαραγωγούς καθώς ο Ισπανός υπουργός είχε διατελέσει και Πρόεδρος των Δημοσιονομικών Συμβουλίων της Ευρώπης. Είχε επισκεφθεί πολλές φορές την χώρα μας για διακοπές. Γρήγορα όμως η κουβέντα για τις διακοπές και για το κρασί αντικαταστάθηκε από συζητήσεις για την κοινωνική πολιτική των δύο κρατών και τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

***
Νέο δείπνο στο Προεδρικό

Οι εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξαντλούνται με την έπαρση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής σημαίας στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης και με διαδικτυακές εκδηλώσεις κι ομιλίες, αλλά και με δείπνο που θα παραθέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Μαθαίνω λοιπόν ότι θα υπάρξει ένα δείπνο αντίστοιχο με αυτό που έγινε με την συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, δηλαδή με τη συμμετοχή υψηλών προσκεκλημένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οχι όμως αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Οπως ο Σαρλ Μισέλ που είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλοι αξιωματούχοι. Ολα όμως βρίσκονται ακόμα στον προγραμματισμό..

***
Οι «στραβές» στη βάρδια Χαρδαλιά

Έχετε σκεφτεί τι αντιμετώπισε στην βάρδια του ο Νίκος Χαρδαλιάς; Με το που ανέλαβε, μετά τις εκλογές, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται συνεχώς εν εγρηγόρσει. Με το «όπλο καρά πόδα», που λέγαμε στον Στρατό. Ακόμα και όταν εν συνεχεία αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και απέκτησε αρχηγείο σε ολυμπιακό ακίνητο στο Μαρούσι. Στα σχεδόν δύο χρόνια που βρίσκεται σε αυτή τη θέση διαχειρίστηκε, πυρκαγιές, πλημμύρες, την πανδημία, τα εμβολιαστικά κέντρα, τη διάσωση προσφύγων, τους προσφυγικούς καταυλισμούς, τους σεισμούς, την αυστηροποίηση των όρων των υγειονομικών πρωτοκόλλων διεξαγωγής των αγώνων της Super League 2, έναν μετεωρίτη που πέρασε ξυστά από την Εύβοια και μόλις προχθές τον κινέζικο πύραυλο (διαστημικό σκουπίδι) οποίος πέρασε νύχτωρ πάνω από την Ελλάδα και τελικά έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό. Οπως μαθαίνω ό Νίκος Χαρδαλιάς κοιμάται ελάχιστα, βρίσκεται συνεχώς σε… ετοιμότητα για την πρόληψη φυσικών καταστροφών και μετατρέπει το στρατηγείο του σε φρούριο. Ακόμα και ειδική αίθουσα για την αντιμετώπιση απειλών κατά της χώρας, ετοιμάζει στο Μαρούσι. Σου λέει, εάν γίνει κάτι να μπορεί ο πρωθυπουργός της χώρας να συντονίζει την όλη κατάσταση μαζί με τους επιτελείς του από την ειδική αυτή αίθουσα με απόλυτη ασφάλεια.

***
Στη Μόσχα για την Πολιτική Προστασία

Πάντως όταν έφυγε ο κίνδυνος με τον κινεζικό δορυφόρο ο κ. Χαρδαλιάς ετοίμασε τις βαλίτσες του και έφυγε για τη Μόσχα. Τι κάνει εκεί; Επισκέπτεται το Κέντρο Επιχειρήσεων των Πυροσβεστικών Δυνάμεων της Μόσχας, στο πλαίσιο διμερών επαφών του Πυροσβεστικού Σώματος και των αντίστοιχων Υπηρεσιών της Ρωσίας. Θα συναντηθεί και με τον Ρώσο ομόλογό του Alexander Chupriyan με τον οποίο θα δώσουν έμφαση στον τομέα της πρόληψης φυσικών καταστροφών και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, καθώς η χώρα μας, ως μέλος και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας – RescEU, έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρογνωμοσύνη και συμβάλλει στην προώθηση καλών πρακτικών που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του RescEU.

Στην Κρήτη τέλος του μήνα ο Πρωθυπουργός

Στις 29 Μαΐου μαθαίνω ότι έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κρήτη. Κυρίως θα αναφερθεί στο πολυσυζητημένο Βόρειο Οδικό Άξονα του νησιού. Δηλαδή, μου λένε, θα ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, χρηματοδότηση και χάραξη. Και κάτι ακόμα. Μένουν μερικές εκκρεμότητες ακόμα (ανάμεσα στις οποίες και η εκκρεμότητα με την Αρχαιολογία και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες) προκειμένου να «εισβάλουν» οι μπουλντόζες στο Καστέλι, για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου. Το έργο σύμφωνα με τη σύμβαση θα πρέπει να παραδοθεί το 2024 ή στις αρχές του 2025.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.