Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επενδύσεις ενός τρις δολαρίων ώστε να επιτευχθεί ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050 και το σχέδιο υποδομών των 2,3 τρισ δολ του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να δώσουν νέα μεγάλη ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Ο Μπάιντεν ήδη ετοιμάζεται να δώσει πράσινο φως για τη δημιουργία του πρώτου offshore αιολικού πάρκου σε ομοσπονδιακά ύδατα στις ΗΠΑ καθώς η χώρα έχει μείνει πίσω στις εξελίξεις αυτές σε σύγκριση με την Ευρώπη. Το σχέδιο αναμένεται ότι θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία του έργου Vineyard Wind στο Martha’s Vineyard της Μασαχουσέτης με χωρητικότητα περίπου 800 μεγαβάτ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Με την ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2022 το νέο αιολικό πάρκο αναμένεται να παράσχει ηλεκτρικό ρεύμα σε 400.000 νοικοκυριά της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Στόχος του Μπάιντεν είναι να κατασκευαστούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας offshore αιολικά πάρκα χωρητικότητας 30 γιγαβάτ. Το έργο Vineyard Wind θα γίνει από κοινού με τις εταιρείες Avangrid και Copenhagen Infrastructure Partners και αναμένεται ότι θα είναι το πρώτο από σειρά τεράστιων αιολικών πάρκων που θα κατασκευαστούν στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.
Από την πλευρά της η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει για φέτος αύξηση της χωρητικότητας κατά περίπου 25% με την προσθήκη στο παγκόσμιο σύστημα ΑΠΕ περίπου 270 γιγαβάτ. Για το 2022 προβλέπεται αντίστοιχη αύξηση με επιπλέον 280 γιγαβάτ. Όλα αυτά μάλιστα χωρίς να υπολογίζεται ακόμη από την ΙΕΑ η πλήρης επίδραση που θα έχει στον κλάδο το αμερικανικό πακέτο στήριξης.
Μεγάλη διάδοση
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες καλπάζουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία μόνο μέσα στο 2020 η αύξηση στη δημιουργία ηλεκτρισμού ανά τον πλανήτη με τη χρήση ΑΕΠ ανήλθε σε 45%, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1999. Κι αυτό παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στην κοινωνία και την οικονομία.
Σύμφωνα με την ΙΕΑ που εδρεύει στο Παρίσι, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν η μόνη πηγή ενέργειας για την οποία η ζήτηση αυξήθηκε πέρυσι, με τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση του Covid-19 να πλήττουν την κατανάλωση όλων των άλλων μορφών ενέργειας.
Η αυξανόμενη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καταγράφεται καθώς κυβερνήσεις και εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η Συμφωνία του Παρισιού, την οποία άρχισε ουσιαστικά να ισχύει ξανά μετά την στήριξη που εξέφρασε σε αυτή το Φεβρουάριο η κυβέρνηση Μπάιντεν, ζητά τη σημαντική μείωση των ρυπογόνων εκπομπών.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κερδίζουν έδαφος την ώρα που τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν η κυρίαρχη πηγή ενέργειας στον κόσμο. Το 2019, πριν από την πανδημία, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας αντιστοιχούσαν στο 81% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της IEA. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί στο 76% έως το 2030, αν και η αύξηση της συνολικής ζήτησης εξακολουθεί να σημαίνει αυξημένη χρήση ρυπογόνων παραδοσιακών μορφών ενέργειας.
Ενεργειακοί γίγαντες, συμπεριλαμβανομένης της Royal Dutch Shell και της BP έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα και να επενδύσουν σε ενέργεια με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.
Η IEA αναμένει ότι η ηλιακή ενέργεια θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αύξηση της παγκόσμιας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αύξηση αυτή το 2022 αναμένεται ότι θα είναι 50% υψηλότερη από ό, τι ήταν το 2019. Προβλέπει επίσης ισχυρή ανάπτυξη για την αιολική ενέργεια τα επόμενα δύο χρόνια.