Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Γιάννης Οικονόμου, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού, τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και το εργασιακό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων.
Μιλώντας για το κατά πόσο συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «Ακούσαμε τα στοιχεία από τη Μάλτα, ότι εχτές δεν υπήρχε ούτε ένας νεκρός.
Οποιαδήποτε σύγκριση με την Ελλάδα δείχνει το αν πηγαίνουμε καλά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την αρχή αντιμετώπισε τον κορωνοϊό σαν ένα ζήτημα τριμήνου. Δεν πίστεψε ποτέ στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, περιμένει να περάσει η μπόρα για να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων. Δεν έκανε τίποτα να σταματήσει τη μετάδοση στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ. Είμαστε η μοναδική χώρα που ανοίξαμε τα σχολεία με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα σε σχέση με πέρυσι. Η κυβέρνηση ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές αρνήθηκε να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να λειτουργεί μονοθεματικά».
Απαντώντας στο κατά πόσο η χώρα μας είναι έτοιμη και ασφαλής για το άνοιγμα του τουρισμού, ο ίδιος τόνισε ότι «Η χώρα μας πρέπει να κάνει μια σειρά από πράγματα για να μπορεί να ανοίξει και να είναι ασφαλής, πρώτα για τους πολίτες της. Δεν είμαστε απλά τα γκαρσόνια της Ευρώπης.
Μια χώρα που μπορεί να είναι ασφαλής για τους πολίτες, θα μπορεί να είναι ασφαλής και για τους επισκέπτες. Υπάρχει σειρά ζητημάτων που πρέπει να λυθούν έστω και τώρα ώστε να είναι καλύτερη η κατάσταση για τους πολίτες, αλλά και για τους επισκέπτες. Ο τουρισμός πρέπει να ανοίξει με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ως κόμμα το έχουμε πει ξεκάθαρα αυτό. Αλλά πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά από ουσιαστικά μέτρα με στήριξη της δημόσιας υγείας. Άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ουσιαστική οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων, θα οδηγήσει πολύ γρήγορα σε λουκέτα».
«Δεν είμαστε καθόλου στα τυφλά. Έχει ενδιαφέρον η σύγκριση που επιχειρήθηκε με τη Μάλτα, χωρίς να αναφερθούμε σε άλλες χώρες της ΕΕ, σε σχέση με τις οποίες η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα σε όλους τους δείκτες της πανδημίας. Απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη καταιγίδα, η Ελλάδα κατάφερε και κρατήθηκε όρθια. Το σύστημα υγείας πόνεσε, δούλεψε στα κόκκινα, αλλά άντεξε. Δεν έμεινε ούτε ένας άνθρωπος χωρίς εντατική, δεν έφυγε κανείς με αεροπλάνο στο εξωτερικό να νοσηλευτεί, πολλαπλασιάστηκε το προσωπικό στο σύστημα υγείας, επιστρατεύτηκαν ιδιώτες γιατροί, έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν για να μείνει η χώρα όρθια», απάντησε ο κ. Οικονόμου.
Σχετικά με το ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα ανοίγει μια σειρά δραστηριοτήτων ενώ στη χώρα έχουμε πολλά κρούσματα και θανάτους λόγω της πανδημίας, ο ίδιος είπε «Εφαρμόζοντας ένα υποδειγματικό πρόγραμμα εμβολιασμών φτάνουμε στο να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, ώστε να λειτουργήσουμε χωρίς πισωγυρίσματα. Με σύμμαχο το εμβόλιο, προχωράμε με σχέδιο και προγραμματισμό στο άνοιγμα όλων των κλάδων της οικονομίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν φόβοι για το πόσες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επανεκκινήσουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της εστίασης κάνει επανεκκίνηση όπως θα γίνει και με τον τουρισμό».
Πολιτική αντιπαράθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο
Αναφερόμενος στο εργασιακό νομοσχέδιο, και κατά πόσο μια μελλοντική ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα το καταργήσει, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «Προφανώς και θα καταργηθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις και αύξησε τον κατώτατο μισθό. Η πρώτη φιλεργατική διάταξη που έφερε η ΝΔ ήταν να μειώσει τα πρόστιμα στην επιθεώρηση εργασίας. Η ΝΔ βάζει πλάτη στους εργοδότες που κλέβουν τους εργαζόμενους.
Το νομοσχέδιο της ΝΔ θα φέρει μειώσεις μισθών, αυτό κάνει η απλήρωτη υπερωρία. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης, και μαζικά κλεισίματα σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το σημαντικό, όμως, στο νομοσχέδιο της ΝΔ είναι οι ατομικές συμβάσεις εργασίας. Μέσα από αυτές ο εργαζόμενος δεν έχει κανένα δικαίωμα να διεκδικήσει καλύτερους όρους εργασίας».
«Η κριτική για το νομοσχέδιο είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αρνούνται την ανάγκη να αντιμετωπίσει κανείς τις καταιγιστικές αλλαγές που έχουν γίνει στην αγορά εργασίας, όχι μόνο λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω της ψηφιακής και τεχνολογικής επανάστασης. Αντί να τοποθετηθούν άρθρο – άρθρο, λένε φρικαλέες ανακρίβειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καταργήσει τη δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
Εκεί που δεν υπάρχουν σωματεία, γιατί να μην έχει δικαίωμα διευθέτησης ο εργαζόμενος; Είναι αντεργατική η ψηφιακή κάρτα; Ότι η υπερωρία κατοχυρώνεται;», απάντησε ο κ. Οικονόμου.
«Πολιτικές εξελίξεις θα υπάρξουν αντικειμενικά. Το 71% των πολιτών δεν εμπιστεύεται πλέον την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αντί να ασχολείται με την προστασία της υγείας των πολιτών, ασχολείται με το να κλέψει δικαιώματα», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Ηλιόπουλος