Ακόμα ένα βήμα προς την κανονικότητα κάνει σήμερα η χώρα, καθώς στις δραστηριότητες που έχουν κάνει επανεκκίνηση μετά από το πολύμηνο lockdown πρεοστίθενται και οι οργανωμένες παραλίες οι οποίες ανοίγουν σήμερα τις πύλες τους για να υποδεχτούν λουόμενους.
Ειδικά συνεργεία δούλευαν τις προηγούμενες δύο ημέρες πυρετωδώς για να είναι όλα έτοιμα. Έστησαν τις ομπρέλες, μέτρησαν τις απαιτούμενες αποστάσεις, τοποθέτησαν σημάδια στα σημεία αναμονής για το μπαρ, κάρφωσα, στόκαρα, έβαψαν και καθάσαρισαν τους χώρους των πλαζ προκειμένου να είναι όλα έτοιμα.
Με τον υδράργυρο να ανεβαίνει, σήμερα το πρωί οι οργανωμένες παραλίες της χώρας ανοίγουν ξανά προκειμένου να υποδεχτούν τους πρώτους λουόμενους της σεζόν.
Πώς θα λειτουργήσουν
- Ομπρέλες, σε απόσταση 4 μέτρων
- Ξαπλώστρες, σαφώς λιγότερες από ένα καλοκαίρι προ κορωνοϊού
- Τραπεζάκια, σε απόσταση 2 μέτρων
- Χωρίς μουσική
- Με αλκοόλ.
- Φέτος, με σερβιτόρους σε αντίθεση με πέρσι
Ξεκίνησαν οι κρατήσεις
Ο κόσμος που έχει αρχίσει ήδη να παίρνει ανάσες δροσιάς στις παραλίες ανυπομονεί.
Ακούγεται απίστευτο αλλά οι κρατήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη για το ερχόμενο Σάββατο ακόμα και για τα beach bar.
Σε έναν αγώνα ταχύτητας οι επιχειρηματίες προσπαθούν να προσαρμοστούν στις οδηγίες καθώς οι μέρες που απομένουν δεν είναι πολλές.
Προϋπόθεση για το άνοιγμα self test στο προσωπικό. Όπως λένε οι επιχειρηματίες. η απαγόρευση της μουσικής – σε περίπτωση που ισχύσει όλο το καλοκαίρι – θα φέρει 40% μείωση στην καταναλωτική κίνηση.
Περισσότεροι πελάτες στα καταστήματα από σήμερα
Εκτός από το άνοιγμα των οργανωμένων πλαζ από σήμερα Σάββατο τίθεται σε ισχύ μια ακόμα χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, καθώς μειώνεται και το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ., σε 50 τ.μ. ανά άτομο, στο πλαίσιο της μερικής και σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.
Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης υγειονομικής κατάστασης της Ελλάδας
Στο επίπεδο “πολύ αυξημένου κινδύνου” βαθύ κόκκινο εντάσσονται από σήμερα το πρωί ο δήμος Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών καθώς και ο δήμος Μεσολογγίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Παράλληλα σε καθολικό lockdown -αντίστοιχο της Καλύμνου- μπαίνει και ο Οικισμός Καστανιών της Δημοτικής Ενότητας Βύσσας του Δήμου Ορεστιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Παράλληλα η Κάλυμνος βρίσκεται σε καθολικό lockdown μέχρι τη Δευτέρα 17 Μαΐου στις 6 το πρωί, ενώ λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης του δήμου Καλυμνίων, η Επιτροπή εισηγήθηκε την αναστολή λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στον εν λόγω δήμο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και περιορισμού της νόσου και επομένως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στη Κάλυμνο από Δευτέρα.
Παρόλα αυτά από τη Δευτέρα, λόγω βελτίωσης της επιδημιολογικής τους εικόνας, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να κατέβουν επίπεδο, να βγουν δηλαδή από το ‘’βαθύ κόκκινο’’ και να ενταχθούν στο ‘’κόκκινο’’, οι ακόλουθες περιοχές:
Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, ο δήμος Διδυμοτείχου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι δήμοι Πέλλας, Έδεσσας και Αλμωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ο δήμος Σιντικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ο δήμος Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ο δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, οι δήμοι Αιγιαλείας, Δυτικής Αχαΐας και Καλαβρύτων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, ο δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, οι δήμοι Μεγαλόπολης, Βόρειας Κυνουρίας, Νότιας Κυνουρίας και Γορτυνίας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, οι Δήμοι Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, Βέλου – Βόχας και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, οι δήμοι Μυλοποτάμου και Αμαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 50%, οι δήμοι Χανίων και Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων΄.
Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όπως ανέφερε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, σε 61 Περιφερειακές Ενότητες, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Θεσσαλονίκη, το επιδημιολογικό φορτίο υποχωρεί, σε 3 το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερό, ενώ παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε 10 μόλις Περιφερειακές Ενότητες.
Τέλος, σημειώνεται ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν:
η Περιφέρεια Αττικής (εξαιρουμένων των Δήμων Αγκιστρίου, Ύδρας, Κυθήρων και Σπετσών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων),
οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Ευρυτανίας
οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κιλκίς
η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης
οι Περιφερειακές Ενότητες Θάσου και Καβάλας
η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου
ο Δήμος Φαιστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου
οι Δήμοι Σερρών και Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
ο Δήμος Καστοριάς
ο Δήμος Ξάνθης
οι Δήμοι Μαρωνείας-Σαπών και Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και
ο Δήμος Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.