Με δραματικούς τόνους ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απευθύνθηκε στους πολίτες και ζήτησε να τηρούν τα μέτρα. Διότι, όπως είπε, ο ιός είναι εδώ και καραδοκεί. Ενώ σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία παρουσιάζεται μικρή πτώση στα κρούσματα, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη. Δηλαδή «κτυπά» τις πλέον παραγωγικές ηλικίες την ώρα μάλιστα που ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 4,6%. Το τελευταίο 24ωρο που σημειώθηκαν σχεδόν 100 θάνατοι και 2.093 νέα κρούσματα με 765 συνανθρώπους μας να βρίσκονται διασωληνωμένοι, υπήρξε όπως με πληροφορούν από τον Ευαγγελισμό, έκρηξη κρουσμάτων σε σαραντάρηδες και πενηντάρηδες. Αυτός είναι ο λόγος που ο υπουργός Υγείας συνέστησε προσοχή, διότι πέραν των άλλων ο ιός κτυπά τούτες τις ημέρες τις πιο παραγωγικές ηλικίες της χώρας.

Χρειάζονται, είπε μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών και αντισηπτικά για να προσθέσει: «Πρέπει να προσέχουμε πολύ στους κλειστούς χώρους, στα μαγαζιά, στα σούπερ μάρκετ, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να διαφυλάξουμε την προσπάθεια που έχουμε κάνει όλοι. Πρέπει όλοι μαζί, στην εστίαση, στο λιανεμπόριο, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να τηρούμε τα μέτρα.»

***
Υγειονομικοί διασωληνωμένοι αρνητές του εμβολίου

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στην ΜΕΘ του μεγαλύτερου νοσοκομείου αναφοράς στο «Σωτηρία». Ο τελευταίος ασθενής που μεταφέρθηκε ήταν ένας νοσοκομειακός γιατρός εν ενεργεία. Λίγο πριν τον διασωληνώσουν, διότι παρουσίαζε βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και δεν μπορούσε να αναπνεύσει, εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν είχε εμβολιασθεί: «Δυστυχώς δεν πρόλαβα, ενώ είχα την ευκαιρία» είπε στους συναδέλφους του μέσα στην ΜΕΘ, λίγο πριν τον θέσουν σε αναστολή. Στην ίδια μονάδα νοσηλεύονται ή έχουν νοσηλευθεί στο πρόσφατο παρελθόν άλλοι δύο εν ενεργεία νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι επίσης δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ στις κλινικές covid του νοσοκομείου έχουν νοσηλευθεί αρκετές νοσηλεύτριες και νοσηλευτές. Όλοι τους δεν είχαν εμβολιασθεί. Συνηθέστερη δικαιολογία για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιασθεί, όπως βεβαιώνει η διευθύντρια της κλινικής ΜΕΘ του Σωτηρία καθηγήτρια Εντατικολογίας – Πνευμολογίας Αντωνία Κουτσούκου; «Το σκεφτόμουν αλλά δεν αποφάσιζα» ή ακόμα «φοβόμουνα»!

***
32% των υγειονομικών αρνούνται το εμβόλιο

Να ξέρετε ότι η Ελλάδα σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία είναι η προτελευταία χώρα στους εμβολιασμούς υγειονομικών. Ενα ποσοστό γύρω στο 32% των υγειονομικών δεν έχει ή δεν θέλει να εμβολιασθεί. Πράγμα απαράδεκτο και ουδείς μπορεί να εξηγήσει τον λόγο. Τι σημαίνει «φοβούμουνα και δεν έκανα το εμβόλιο;» Τι τέλος πάντων φοβήθηκαν; Τις όποιες παρενέργειες που για τους περισσότερους εμβολιασμένους είναι ανύπαρκτες; Οι πιο πολλοί από τους υγειονομικούς αρνητές του εμβολίου είδαν τους γονείς τους ή τους παππούδες του να κάνουν το εμβόλιο και να μην παθαίνουν τίποτα και να ξαναπαίρνουν, με ένα μικρό τσίμπημα στο μπράτσο, πίσω τη ζωή τους. Το ποσοστό πριν από λίγο καιρό ήταν ακόμα μεγαλύτερο, κάπου 40% των υγειονομικών δεν ήθελαν να εμβολιαστούν. Και να σκεφτείτε έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από τότε που άρχισαν οι εμβολιασμοί και ήδη έχουν εμβολιασθεί τρία εκατομμύρια συνάνθρωποί μας. Το ένα εκατομμύριο μάλιστα και με τις δύο δόσεις, ενώ εντός Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθούν 2,3 εκατ. εμβολιασμοί.

***

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι μπορεί να γίνει με όλους αυτούς τους υγειονομικούς αρνητές εμβολίων; Γιατί δεν κινδυνεύουν μόνον οι ίδιοι να μολυνθούν, μπορεί να κολλήσουν και τους συνανθρώπους μας. Δεν προστατεύουν έτσι τη Δημόσια Υγεία, όπως παρατηρεί η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου. Τι να τους πεις όμως όλους αυτούς; Δείχνουν ανευθυνότητα; Να χάσουν την εργασία τους (όπως απειλεί ο Ιταλός Πρωθυπουργός για τους Ιταλούς υγειονομικούς αρνητές εμβολίου); Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει, καθότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και η εργασία τους προστατεύεται από το Σύνταγμα. Αφήστε που δεν γίνεται να μειωθεί ο αριθμός των υγειονομικών στις ΜΕΘ. Τους έχουμε όλους ανάγκη, δεν μπορεί κανείς να λείψει. Τότε τι μπορεί να γίνει ώστε να προφυλαχθούν και αυτοί αλλά να προφυλάξουν και τους υπόλοιπους από την επιδημία; Μόνον, δια της πειθούς και τίποτα άλλο. Και κάτι ακόμα. Δυστυχώς η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ και για τους μη εμβολιασθέντες μεγάλης ηλικίας. Αποτέλεσμα; Εννέα στους δέκα ηλικιωμένους που βρίσκονται σήμερα στις ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιασθεί.

***
Εμβολιασμοί με… ουρά

Τεράστιες ουρές δημιουργήθηκαν έξω από το εμβολιαστικό κέντρο Περιστερίου από πολίτες που είχαν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Πολλά ραντεβού είχαν καθυστερήσεις με τους πολίτες να περιμένουν υπομονετικά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθυστερήσεις έφταναν πάνω από μία ώρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αιτία της ταλαιπωρίας φαίνεται πως ήταν τεχνικά προβλήματα που σημειώθηκαν στο διαδίκτυο. Οι πολίτες φορώντας τις μάσκες τους, κρατούσαν τις αποστάσεις τους και περίμεναν μέχρι να έρθει η σειρά τους για το πολυπόθητο εμβόλιο. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα συντονισμού της κυβέρνησης, Θανάση Κοντογεώργη έχουν προγραμματιστεί πάνω από 100.000 εμβολιασμοί σήμερα.

***
Όταν μπερδεύεις τον πλούτο με τη υγεία

Τα αγγλικά του Αλέξη Τσίπρα έγιναν για ακόμα μια φορά αντικείμενο σχολιασμού στο Twitter, καθώς ο ίδιος σε «Ημερίδα για το μέλλον της Ευρώπης», θέλοντας να μιλήσει για «National health Care Systems» (Εθνικά Συστήματα Υγειονομικής Περίθαλψης), μπέρδεψε τις λέξεις με αποτέλεσμα να αναφερθεί σε «Εθνικά Συστήματα Φροντίδας Πλούτου».

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε τη λέξη wealth (που σημαίνει πλούτος) στη θέση της λέξης health (η οποία σημαίνει υγεία), προσδίδοντας έτσι τελείως διαφορετικό νόημα στα λεγόμενά του.

***
Μια διαφορετική Πρωτομαγιά για το ΚΚΕ

Μια διαφορετική εκδήλωση για την Πρωτομαγιά έγινε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό. Καλεσμένοι οι εργάτες που δουλεύουν στα συνεργεία για την ανακαίνιση του κτιρίου αλλά και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στα γραφεία του ΚΚΕ. Εκεί μπροστά από τις σκαλωσιές που έχουν στηθεί για τις εργασίες ανακαίνισης, στελέχη του κόμματος υποδέχτηκαν με ένα κόκκινο γαρύφαλλο τους εργαζόμενους ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά, καλή δύναμη και υγεία είπε στους εργαζόμενους: “Εμείς λέμε τα “χρόνια πολλά” γιατί τιμάμε τη μέρα της εργατικής τάξης, δεν τιμάμε την Πρωτομαγιά μόνο για την τεράστια ιστορία του εργατικού κινήματος, αλλά απαντάμε και στο σήμερα γιατί οι αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές που έρχονται είναι πολλές”.

***
Οι σκαλωσιές στον Περισσό

Η ανακαίνιση του κτιρίου, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί πριν το 21ο Συνέδριο του Κόμματος, τον Ιούνη, όπως έχει ανακοινώσει η Κεντρική Επιτροπή είναι απαραίτητη και αναγκαία λόγω και της ηλικίας του κτηρίου, ώστε αυτό να ενισχυθεί στη φυσιολογική του «μάχη με τον χρόνο». Το «σπίτι του ΚΚΕ» θεμελιώθηκε το 1980 και χτίστηκε με εθελοντική δουλειά μελών και φίλων του Κόμματος. Σήμερα 41 χρόνια μετά, εκτός από την Κεντρική Επιτροπή στεγάζει τον «Ριζοσπάστη», την “Κομμουνιστική Επιθεώρηση”, τον «Οδηγητή» και το ενημερωτικό portal «902.gr». Στεγάζει επίσης και το Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος, το οποίο το ΚΚΕ κατάφερε με πολύ κόπο να διασώσει μετά την καταστροφική πλημμύρα του 1994. Στη μεγάλη Αίθουσα Συνεδρίων του έχουν φιλοξενηθεί μεγάλες πολιτικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, παραστάσεις, επιστημονικά συνέδρια, αλλά και Διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών Κομμάτων και Νεολαιών από όλο τον κόσμο.

***
Ο ειδικός σύμβουλος του Μαργαρίτη Σχοινά

O Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης ο πρώην Επίτροπος Ανθρωπιστικής βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων και συντονιστής για τον Έμπολα κατά τη διάρκεια της θητείας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναλαμβάνει ειδικός σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. Ο κ. Στυλιανίδης (που είχε χρηματίσει και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυπριακή κυβέρνηση και προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα),ορίζεται να είναι o απεσταλμένος της ΕΕ, με εντολή που περιλαμβάνει την πρόληψη των διακρίσεων, την υποστήριξη προσπαθειών οικοδόμησης της ειρήνης και τις δια θρησκευτικές διαδικασίες, αναφέρει το Politico στο Playbook.

***
Ο Τατάρ και το κυπριακό του διαβατήριο

Στα κατεχόμενα της Κύπρου σίγουρα ο Ερσίν Τατάρ το φυσάει και δεν κρυώνει. Ο λόγος; Πολύ είχε εκνευριστεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τους Τουρκοκύπριους «συμπολίτες μου». Αυτό το «συμπολίτες μου» εκνεύρισε τον Τατάρ λέγοντας πως οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι συμπολίτες του Αναστασιάδη, αλλά πολίτες άλλου «κράτους». Ελα όμως που εν συνεχεία αποδείχθηκε ότι ο κ. Τατάρ είναι με επίσημη βούλα πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τουρκοκυπριακό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως 97.000 Τουρκοκύπριοι έχουν ταυτότητα και διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μεταξύ αυτών, γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αβρούπα», είναι ο Ερσίν Τατάρ αλλά και ο Ερσάν Σανέρ, νυν «πρωθυπουργός», του ψευδοκράτους. «Δηλαδή και αυτοί είναι συμπολίτες του Αναστασιάδη…» Παρ’ όλα αυτά νευριάσανε πολύ με τον Αναστασιάδη που αποκάλεσε τους Τουρκοκύπριους «συμπολίτες μου» γράφει. Με το κυπριακό διαβατήριο ο κ. Τατάρ μπορεί να κινείται ελευθέρως σε κάθε γωνιά της Κύπρου, να ψηφίζει όποιον θέλει να ταξιδεύει όπου θέλει από το διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας και να θεωρείται Κύπριος πολίτης και πολίτης της ΕΕ όπως και ο κ. Αναστασιάδης.