«Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει», είναι το μότο της εποχής. Αλλά όχι δίχως κοινωνικό διάλογο που θα καταλήξει σε μια λύση κοινά αποδεκτή από τους εργοδότες και τους εργαζομένους, τουλάχιστον στη Γαλλία.
Και επειδή η «ευελιξία» έχει εξιδανικευθεί ως έννοια στα σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα, η κάθε λύση που θα επιλεγεί θα πρέπει να διαθέτει τη νέα αυτή «αρετή».
Διευκρινίσεις για τη «χαλάρωση της τηλεργασίας» έδωσε το βράδυ της Πέμπτης το γαλλικό υπουργείο Εργασίας, ενώ ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε στο σύνολο των περιφερειακών εφημερίδων της Γαλλίας, περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα εξόδου της χώρας από την καραντίνα.
Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκινά τη Δευτέρα 3 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα στάδια, στις 30 Ιουνίου.
Πρωτόκολλα και συναποφάσεις
Από τις 9 Ιουνίου οι συνθήκες τηλεργασίας σε κάθε επιχείρηση θα καθορίζονται κατόπιν συνεννοήσεων των εργοδοτών με τους εκπροσώπους του προσωπικού μιας επιχείρησης, σημείωσε το γαλλικό υπουργείο Εργασίας.
Οι εργοδότες θα μπορούν να επιλέγουν, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, τον αριθμό των ημερών τηλεργασίας που θα καθιερώσουν στην επιχείρησή τους.
Επιστροφή, ωστόσο, στους χώρους εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων δεν προβλέπεται ακόμα.
«Η τηλεργασία είναι ένας τρόπος οργάνωσης των επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια πρακτική που αρχικά συνέστησε η κυβέρνηση και στη συνέχεια επέβαλε, όταν η πανδημία εξελίχθηκε σε μείζονα υγειονομική κρίση. Όσο η υγειονομική κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται, οι εργοδότες θα μπορούν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου να καθορίζουν από κοινού με τους εργαζομένους έναν ελάχιστο αριθμό ημερών τηλεργασίας κάθε εβδομάδα, για τις θέσεις εργασίας που επιτρέπουν κάτι τέτοιο», σημειώνει το γαλλικό υπουργείο Εργασίας.
«Σε κάθε περίπτωση τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν προτεραιότητα και θα πρέπει να τηρούνται», τόνισε η υπουργός Εργασίας Ελιζαμπέτ Μπορν. Δίχως όμως να πείσει το εργατικό συνδικάτο CGT, που κρίνει «πολύ ασαφή» τα πρωτόκολλα.
«Η όλη διαδικασία αφήνει πολύ μεγάλα περιθώρια ερμηνείας σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεξαγωγής του διαλόγου. Το πρωτόκολλο δίνει στους εργοδότες το πάνω χέρι σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις, δεδομένου μάλιστα ότι δεν υπάρχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων σε όλες της επιχειρήσεις», σημειώνει ο Φαμπρίς Ανζεΐ, γραμματέας του CGT.
Δύσκολη επιστροφή
«Η επιστροφή στους εργασιακούς χώρους δεν θα είναι ανώδυνη για όλους τους εργαζομένους, μερικοί από τους οποίους τηλεργάζονται εδώ και περισσότερο από ένα 12μηνο», σημειώνει η Λετισιά Λιενάρ της «Figaro».
Επικαλούμενη έρευνα που διενήργησε η Harris Interactive για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ των Γάλλων εργαζομένων την περίοδο 12 με 18 Απριλίου το 43% εργάστηκε εξ αποστάσεως, τουλάχιστον κάποιες από τις ημέρες αυτές. Για το 19% η τηλεργασία ήταν πλήρης.
«Θα παρατηρηθούν κάποιες δυσκολίες επαναπροσαρμογής στους χώρους εργασίας. Υπάρχουν φυσικά δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, δεδομένου ότι η πανδημία είναι ακόμα εδώ», προειδοποιεί ο γραμματέας του CGT.
Έως τις 9 Ιουνίου, πάντως, η τηλεργασία στη Γαλλία προβλέπεται για το 100% των επαγγελμάτων και των θέσεων εργασίας που την επιτρέπουν. Και η υπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν διαβεβαιώνει ότι σε κάθε περίπτωση θα ληφθούν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα προτού «ανοίξουν» οι εργασιακοί χώροι.
Τέσσερα βήματα προς την κανονικότητα
Η άρση των απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί στη Γαλλία για τη συγκράτηση της μετάδοσης της Covid-19 θα γίνει σε τέσσερα στάδια, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 3 Μαΐου, όπως διευκρίνισε ο Μακρόν.
– Στις 3 Μαΐου συγκεκριμένα αίρεται η απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ των 18 ευρύτερων διοικητικών περιοχών της χώρας, ενώ τερματίζεται και η υποχρέωση των πολιτών να δηλώνουν τις εξόδους τους από το σπίτι.
Επίσης από Δευτέρα επιστρέφουν στις σχολικές τάξεις οι μαθητές των κολλεγίων και των λυκείων της χώρας, τα μαθήματα όμως θα γίνονται σε δύο βάρδιες με το μισό αριθμό μαθητών σε κάθε βάρδια.
– Στις 19 Μαΐου η απαγόρευση της κυκλοφορίας (οι Γάλλοι χρησιμοποιούν τον… πολεμικό όρο «couvre feu», που σημαίνει συσκότιση) θα ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί και όχι από τις 7 το απόγευμα, που ισχύει σήμερα.
Επίσης την ημέρα αυτή ανοίγουν μερικώς, με μικρό αριθμό ατόμων που θα κρατούν αποστάσεις, εστιατόρια και καφενεία που διαθέτουν υπαίθριους χώρους εστίασης. Ακόμα ανοίγουν μουσεία, κινηματογράφοι και θέατρα.
Συγκεκριμένα, σε κάθε τραπέζι εστιατορίου ή καφέ θα επιτρέπονται έως 6 άτομα και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις θα μπορούν να συγκεντρώνονται έως 800 άτομα σε κλειστές αίθουσες και έως 1.000 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.
– Στις 9 Ιουνίου που χαλαρώνει όπως αναφέρθηκε η τηλεργασία, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 11 το βράδυ, ενώ θα ανοίξουν οι κλειστές αίθουσες εστιατορίων και αναψυκτηρίων με όριο πάντα τα 6 άτομα ανά τραπέζι.
Επίσης θα ανοίξουν οι αίθουσες εκθέσεων, στους υπαίθριους πολιτιστικούς χώρους θα επιτρέπεται η συγκέντρωση έως 5.000 ατόμων, ενώ ανοίγουν και οι κλειστοί χώροι άθλησης, αλλά για ατομικές, «ανέπαφες» δραστηριότητες και όχι για ομαδικές.
– Στις 30 Ιουνίου καταργείται η απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ και αίρονται όλα τα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των ορίων στον αριθμό των ατόμων που συναθροίζονται σε ανοικτούς ή κλειστούς χώρους.