Μετά από πολύμηνη αναστολή της λειτουργίας τους ανοίγουν αύριο, 3 Μαΐου, υπό όρους τα καταστήματα εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, επιτρέποντας σε όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο να πάρουν μια ανάσα ανακούφισης, καθώς για πολλούς το οικονομικό πλήγμα είναι τεράστιο.
Οι καταστηματάρχες βρίσκονται στην τελική ευθεία ούτως ώστε να είναι όλα έτοιμα το πρωί της Δευτέρας για το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους με ασφάλεια, ενώ πολλοί έχουν πιάσει πινέλο και μπογιά για να φρεσκάρουν καρέκλες, τραπέζια και εξωτερικούς χώρους.
Τα μαγαζιά θα λειτουργούν με αποστάσεις, παρουσία μόνο καθήμενων πελατών και μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, ενώ θα κλείνουν από τις 10:45 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Από το συγκεκριμένο ωράριο εξαιρούνται οι υπηρεσίες delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.
Στοίχημα για την εξέλιξη της πανδημίας
Αναμφίβολα, το άνοιγμα της εστίασης συνιστά το μεγαλύτερο -μέχρι το επόμενο- στοίχημα για την περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.
Θεωρείται δεδομένο ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί στην τήρηση των μέτρων, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα ούτε στον τομέα του ανοίγματος ούτε βεβαίως στο υγειονομικό σκέλος.
Ο Μάιος, αν και είναι ο μήνας στο τέλος του οποίου μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει ανοσία μέσω των εμβολίων, δεν θα πάψει να κινείται στη λεπτή γραμμή μεταξύ ανοιχτής οικονομίας και ελέγχου διασποράς του κορoναϊού.
Μεγάλες προσδοκίες
Στο μεταξύ, υπάρχουν επιχειρήσεις εστίασης που δεν έχουν εξωτερικό χώρο για να λειτουργήσουν.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στην ΕΡΤ, το 20% των καταστημάτων εστίασης στη χώρα δεν έχει εξωτερικό χώρο, που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν λόγων των συγκεκριμένων ημερομηνιών που επανεκκινείται η εστίαση, αλλά και των προβλημάτων που έχει ο κλάδος, όταν 5 στις 10 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα.
Οι προσδοκίες για την προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλες, με δεδομένο πως η πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας συμπίπτει με αργία (Δευτέρα του Πάσχα) και ήδη έχουν γίνει αρκετές κρατήσεις.
Απαραίτητη θεωρείται από τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων της εστίασης και η έγκαιρη ενεργοποίηση του προγράμματος δωρεάν παροχής κεφαλαίου κίνησης, ύψους 330 εκατ. ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ.
Η εκταμίευση των χρημάτων εντός του Μαΐου, όπως δεσμεύθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, κρίνεται αναγκαία καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα για την προμήθεια των πρώτων υλών, ύστερα από τόσους μήνες που ήταν κλειστές χωρίς δική τους ευθύνη.
Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά
Εστιατόρια και καφέ θα μπορούν και πάλι να σερβίρουν καθήμενους πελάτες, χωρίς όμως μουσική και με ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 22:45.
Στην ΚΥΑ προβλέπεται συγκεκριμένα για την εστίαση (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering) ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.
Θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:
- Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
- Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
- Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
- Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
- Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
- Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45
Delivery, καταστήματα προσωπικής υγιεινής
Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
– Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο μετις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).
– Για τα καταστήματα τροφίμων και το λιανεμπόριο υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.
Για τα κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, μανικιούρ, πεντικιούρ κλπ) υπάρχει δυνατότητα προαιρετικού (διευρυμένου) ωραρίου λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00, και επιπλέον δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.
Στις 11 η απαγόρευση κυκλοφορίας
Aπό τη Δευτέρα του Πάσχα, επίσης, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
Η μετακίνηση όσων θέλουν να βρεθούν σε ένα εστιατόριο ή ένα καφέ θα γίνεται με χρήση SMS και συγκεκριμένα του κωδικού 6 στο 13033.
Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ, θα κλείνουν νωρίτερα και το αργότερο ως τις 10.45 μμ. θα πρέπει να έχουν κατεβάσει ρολά. «Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 11» τόνισε σε πρόσφατη ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς.