Οδικός χάρτης για το Πάσχα : Εκκλησίες, γιορτινό τραπέζι, μετακινήσεις – Τι ισχύει

Τα μέτρα και οι συστάσεις από την εκκλησία, μέχρι το πασχαλινό τραπέζι είναι αυξημένα, καθώς παρά το γεγονός ότι φέτος θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα, σε αντίθεση με πέρσι, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο κοροναϊος καραδοκεί και «χτυπά» ανυποψίαστα ανά πάσα στιγμή.

Αλλιώτικη από πολλές απόψεις θα είναι η Ανάσταση αλλά και η Κυριακή του Πάσχα για τους Έλληνες φέτος.

Τα μέτρα και οι συστάσεις από την εκκλησία, μέχρι το πασχαλινό τραπέζι είναι αυξημένα, καθώς παρά το γεγονός ότι φέτος θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα, σε αντίθεση με πέρσι, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο κοροναϊος καραδοκεί και «χτυπά» ανυποψίαστα ανά πάσα στιγμή.

Η μεγαλύτερη αλλαγή φυσικά θα είναι η ώρα της Ανάστασης, η οποία παραδοσιακά πραγματοποιείται τα μεσάνυχτα, ωστόσο, φέτος θα γίνει στις 21:00 με μέτρα στις εκκλησίες, περιορισμούς και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι πιστοί που θα πάνε στην εκκλησία απόψε θα πρέπει να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας και να φορούν διπλή μάσκα όσο βρίσκονται είτε έξω είτε μέσα στον ναό.

Ο αριθμός ατόμων στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, παραμένει ένα άτομο ανά 25 τ.μ. με τα υφιστάμενα υγειονομικά μέτρα, όπως επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.

Στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας.

Επίσης, ιερείς, νεωκόροι, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωμένοι να έχουν κάνει self test.

Σημειώνεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 22:00 το βράδυ, ενώ επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

 Πώς θα έρθει το Άγιο Φως

Με την προσήκουσα ευλάβεια και ταπεινότητα, αλλά όχι με τιμές αρχηγού κράτους θα έρθει το Άγιο Φως στην Ελλάδα, φέτος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης θα μεταβεί το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, 1 Μαΐου 2021, με το κυβερνητικό αεροσκάφος στο Ισραήλ, προκειμένου να παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

Πριν την Τελετή Αφής θα προηγηθεί συνάντηση με την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’. Ο ίδιος θα επιστρέψει μεταφέροντας το Αγιο Φως το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για την μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, το Άγιο Φως δεν είχε μοιραστεί καθόλου και ο μοναδικός του προορισμός ήταν η Εξαρχία το Παναγίου Τάφου στην Πλάκα. «Φέτος θα γίνει ένα βήμα παραπάνω και στη διανομή του. Με την έλευσή του στην Αθήνα θα φύγουν 12 αεροπλάνα από δύο αεροπορικές εταιρίες με δικά τους έξοδα, και θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και άλλες πόλεις» είχε δηλώσει ο Κώστας Βλάσης.

Με απλότητα και σεμνότητα η μεταφορά του Αγίου Φωτός

Την ίδια ώρα είναι έτοιμος σχεδιασμός ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα η μεταφορά του σε όλη την Ελλάδα εγκαίρως, καθώς φέτος η πανδημία του κοροναϊού οδήγησε στην απόφαση η Ανάσταση να γίνει στις 9:00 το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα.

Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση αποφασίζει να μη συνεχίσει την παράδοση να μεταφέρεται το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα, με τυμπανοκρουσίες και ειδικές τελετές. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι μια κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς τολμά αυτή την τομή, με βελούδινο τρόπο, χωρίς να έρθει σε σύγκρουση με την Εκκλησία. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι στο εξής το Άγιο Φως να μεταφέρεται με απλότητα και σεμνότητα από τους Αγίους Τόπους στην Ελλάδα, χωρίς τις τελετές του παρελθόντος.

Συστάσεις για το πασχαλινό τραπέζι

Για το πασχαλινό τραπέζι υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Τι ισχύει για ωράριο καταστημάτων και απαγόρευση κυκλοφορίας

Με μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης του κοροναϊού εορτάζεται και φέτος το Πάσχα.

Οπως όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, έτσι και σήμερα Μεγάλο Σάββατο αλλά και αύριο Κυριακή του Πάσχα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 5:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, το ωράριο διαμορφώνεται από τις 5:00 μέχρι και τις 23:00.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί και η εστίαση μετά από έξι μήνες.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων το Μεγάλο Σάββατο

Από τις 7 το πρωί, Μεγάλο Σάββατο, έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα σούπερ μάρκετ και να μείνουν ανοικτά μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο για σήμερα θα μπορεί να λειτουργήσει προαιρετικά από τις 7 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα αναφέρει, για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και τις επιχειρήσεις ότι το ωράριο λειτουργίας που αναφέρεται στην υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.26380/23-4-2021 κοινή υπουργική απόφαση ΦΕΚ (Β1682) εφαρμόζεται μόνο στις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ).

Την Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου, τη Δευτέρα 3 Μαΐου και την Τρίτη 4 Μαΐου τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων

Από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώθηκε το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων κατά τις ημέρες του Πάσχα και του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Συγκεκριμένα:

  • Το Μεγάλο Σάββατο, 1η Μαΐου, οι ανοικτοί αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με ωράριο 08:30-15:30.
  • Την Κυριακή του Πάσχα, 2 Μαΐου, οι αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί.
  • Τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το ισχύον ωράριο.
  • Την Τρίτη του Πάσχα, σε συνέχεια του ΦΕΚ 1732/Β/27-4-2021 σύμφωνα με το οποίο η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2021 μεταφέρεται για το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα την Τρίτη 4 Μαΐου 2021, οι αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί.

Όπως σημειώνει το ΥΠΠΟΑ, τα αρχαιολογικά μουσεία, μνημεία και σπήλαια εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης της νόσου COVID-19.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.