Στο περιοδικό Down Town και τον Τάσο Μπιμπισίδη έδωσε συνέντευξη ο Δημήτρης Μοθωναίος, ο οποίος μίλησε και για την καθηλωτική του εξομολόγηση που είχε κάνει στη Φαίη Σκορδά.
Μήπως ήθελες χρόνο για να συνειδητοποιήσεις ότι μίλησες δημοσίως για κάτι που έκρυβες τόσα χρόνια;
Περισσότερο ήθελα να το απολαύσω, γιατί ένιωσα ότι τη στιγμή που μίλησα επικοινώνησα πολύ ουσιαστικά με πάρα πολύ κόσμο. Για αυτό και στο μόνο που θα ήθελα να εστιάσω από εδώ και πέρα είναι στο πώς θα αλλάξουν πρακτικά τα πράγματα. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος και πρέπει να υπάρχει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.
Παίζει λοιπόν η συνέντευξή σου στον αέρα. Τι συμβαίνει λίγα λεπτά μετά;
Δεν μπόρεσα να το δω γιατί ήμουν σε πολύ μεγάλη ταραχή. Μόλις ξεκίνησε να παίζει στον αέρα, συνειδητοποίησα τι είχε συμβεί. Δεν μπόρεσα να αποφύγω το σοκ της απόλυτης ταραχής τη στιγμή της αναπαραγωγής του. Έκλεισα την τηλεόραση. Το είδα τελικά έναν μήνα μετά, με ψυχραιμία, όταν κάποιος φίλος μού έστειλα ότι το video έχει πάνω από ένα εκατομμύριο views στο YouTube. Εξεπλάγην και εγώ. Δεν είχα αίσθηση τι είχα πει. Κατάλαβα ότι ήταν κάτι έξω από εμένα.
Είχες προετοιμάσει την οικογένειά σου για τη συνέντευξη αυτή;
Ο πατέρας μου είναι άρρωστος, έχει ένα πολύ σοβαρό θέμα υγείας. Εκείνη την περίοδο μάλιστα ήταν στο νοσοκομείο. Νομίζω ότι αν ήταν σε κανονική κατάσταση θα με δυσκόλευε λίγο παραπάνω να μιλήσω δημοσίως. Δεν θα ήθελα, σε περίπτωση που το έβλεπε, να σκεφτεί ότι του επιρρίπτω ευθύνες επειδή δεν αντέδρασε τότε. Προετοίμασα τη μητέρα μου απλά και λακωνικά. Της είπα το προηγούμενο βράδυ ότι μίλησα για αυτά που ήδη ξέρει.
Η μητέρα σου μέχρι τότε τι γνώριζε;
Γνώριζε την ιστορία, αλλά μέχρι να δει τη συνέντευξη και να ακούσει τα γεγονότα τόσο ξεκάθαρα, δεν μπορούσε να αντιδράσει. Είναι μια άμυνα που την καταλαβαίνω.
Μπήκες ποτέ στη διαδικασία να την κατηγορήσεις για τη στάση της;
Είχε συμβεί και αυτό. Την περίοδο που δεν ήμουν καλά, αισθανόμουν αδικημένος. Η αμφισβήτηση σε πληγώνει. Προσπάθησα όμως να το καταλάβω. Οι γονείς μου, από αγάπη, μπήκαν σε μια διαδικασία άρνησης για να προστατευτούν και οι ίδιοι, αλλά και για να προστατέψουν εμένα, κάνοντας το εντελώς αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να κάνουν.
Συζήτησες ξανά μαζί τους μετά τη συνέντευξη;
Δεν χρειάστηκε να συζητήσω τίποτα άλλο. Μετά και από αυτό τα κατάλαβαν όλα. Μου ζήτησαν συγγνώμη ξανά και αποκαταστήσαμε εκ νέου την ήδη αποκατεστημένη σχέση μας.
Ο άνθρωπος για τον οποίο μίλησες επικοινώνησε μαζί σου;
Είναι πολύ ωραίο που με ρωτάς, γιατί αυτό μας δείχνει το επόμενο βήμα, το πώς οι άνθρωποι που κατηγορούνται εξακολουθούν να αρνούνται τις πράξεις τους. Επικοινώνησε μαζί μου. Μου έστειλε μήνυμα. Σαν να είναι ένας πολύ αγαπημένος μου άνθρωπος, σαν να αναφερόμουν σε κάποιον άλλον. Μου έγραψε ότι συγκινήθηκε πολύ από τη συνέντευξή μου, ότι θαύμασε το πόση δύναμη έχω και ότι θα ήθελε να με δει και από κοντά. Ήξερε ότι μιλάω για αυτόν.
Με σοκάρεις.
Μετά επικοινώνησε και η γυναίκα του μαζί μου. Με πήρε τηλέφωνο και ήταν πολύ επιθετική. Το συζητάω σήμερα μαζί σου γιατί αποτυπώνει πραγματικά τη μεγάλη εικόνα. Ο θύτης συνήθως αρνείται την πραγματικότητα καθώς είναι βαθιά χωμένος στο τραύμα του και οι γύρω-γύρω, για δικούς τους λόγους, επιτίθενται στο θύμα. Αυτή η γυναίκα, όπως και αυτός ο άντρας, είναι δύο άνθρωποι που με έχουν μεγαλώσει. Με κάλεσε επιθετικά και μου είπε ότι αυτό που έκανα ήταν πάρα πολύ κακό και ότι θέλω να τους βλάψω. Προσπάθησε να με φοβίσει, θεωρεί ότι έχω κάποια άλλη ατζέντα.
Πώς αντέδρασες;
Δεν έδωσα καμία σημασία. Είμαι πλέον τόσο πάνω από αυτή την κατάσταση, που αντιλαμβάνομαι ότι ο καθένας μιλάει με τους δικούς του φόβους. Το βλέπεις και σε άλλες υποθέσεις τώρα, που είναι στη Δικαιοσύνη. Άνθρωποι κατηγορούνται για κακοποιήσεις και βιασμούς και το περιβάλλον τους βλέπει θεωρίες συνομωσίας και υποτιθέμενα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις κατηγορίες. Καταλαβαίνω ότι το να αποκαλυφθεί για μια γυναίκα πως ο σύζυγός της είναι παιδόφιλος και παιδεραστής μπορεί να είναι ένα φορτίο ασήκωτο. Μπορεί να της είναι πολύ πιο εύκολο να κατηγορήσει εμένα ότι είμαι ψεύτης ή ότι έχω κάποιον άλλο σκοπό που μίλησα.
Απάντησες στο μήνυμα του ανθρώπου αυτού;
Όχι. Συμπτωματικά ήμουν στον ψυχίατρο εκείνη την ώρα. Ήταν το καλύτερο timing. Αλλά και στη γυναίκα αυτή, παρόλο που ξαφνιάστηκα με τον τρόπο της, μίλησα ξεκάθαρα, οριοθετήθηκα και έκλεισα το τηλέφωνο. Δεν έχουν επικοινωνήσει ξανά μαζί μου. Και ούτε πρόκειται, γιατί δεν θα απαντήσω. Για κάποιον που δεν έχει δουλέψει τόσο με το τραύμα του όπως εγώ, μπορεί η αντίδραση αυτών των ανθρώπων να καθιστούσε έναν δεύτερο κύκλο κακοποίησης.
Θα ένιωθες καλύτερα σήμερα αν η υπόθεσή σου δεν είχε παραγραφεί και μπορούσε να πάει στη Δικαιοσύνη;
Δεν έχω άλλο αίτημα. Κανένα. Προέκυψε μια τόσο βαθιά κάθαρση εξ αυτού, σε σημείο που δεν αισθάνομαι ότι είναι δική ιστορία. Το μόνο που θα με έκανε να νιώσω καλύτερα είναι να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα και όσο μπορώ να βοηθήσω προς αυτό. Κυριολεκτικά, έλαβα 50.000 μηνύματα μετά τη συνέντευξη με πανομοιότυπες ιστορίες κακοποίησης. Για αυτό ήθελα να μιλήσω, γιατί δεν θέλω να συμβεί σε κανέναν άλλο άνθρωπο.
Πώς ήταν οι επόμενες μέρες μετά τη συνέντευξη;
Ήμουν για 20 μέρες σε απίστευτη ταραχή. Ξυπνούσα μέσα στη νύχτα, είχα συνέχεια την επιθυμία να επικοινωνώ με τη μητέρα μου και με τη Φαίη. Τώρα πια είμαι γαλήνιος.