Η απόφαση να ανοίξει και πάλι η εστίαση χωρίς μουσική δυσαρέστησε πολλούς, έτσι σήμερα λοιμωξιολόγοι έχουν βγει στα κανάλια για να δικαιολογήσουν αυτό που – κατά πολλούς – είναι αδικαιολόγητο.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος, εξήγησε ότι αν υπάρχει δυνατή μουσική, αναγκαζόμαστε να μιλάμε πιο έντονα με αποτέλεσμα μεγαλύτερες εκπνευστικές ροές που παράγουν περισσότερα σταγονίδια.
Επίσης, είπε ότι οι καφετέριες με έντονη μουσική είναι εύκολο να μετατραπούν σε υπαίθρια μπαρ που θα μαζεύονται εκατοντάδες άτομα.
“Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για αυτό, για αυτό είναι επικίνδυνα και τα κορονοπάρτι” τόνισε και συνέστησε “λίγο ακόμα προσοχή για να διαφυλάξουμε τα ανοίγματα που γίνονται στην κοινωνία”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξήγησε ότι η Επιτροπή έβαλε «mute» στη μουσική λαμβάνοντας υπόψη ότι τα σταγονίδια μεταδίδουν τον ιό, ειδικά σε περιπτώσεις που κάποιος αναγκάζεται να μιλήσει πιο δυνατά ή να πλησιάσει τον διπλανό του για να ακουστεί.
«Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια ή επιβάλλει στους ανθρώπους να πλησιάσουν πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Αυτός είναι ο λόγος, δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος που απαγορεύεται η μουσική στην εστίαση» επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως έτσι, δεν θα καταβάλλεται η έξτρα προσπάθεια που χρειάζεται για να μιλήσει κάποιος σε έναν χώρο με δυνατή μουσική και η οποία στέλνει τα σταγονίδιά μας και μαζί με αυτά τον ιό πιο μακριά από εκεί που τα στέλνει η φυσιολογική ομιλία.
Με τη σειρά της, η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου σε παρέμβασή της στo STAR, εξήγησε πως όταν παίζει δυνατά μουσική, φωνάζουμε παραπάνω και είναι έντονη η διάχυση αεροσταγονιδίων.
«Έτσι, αν ένα άτομο δεν γνωρίζει πως νοσεί ή είσαι ασυμπτωματικό, θέτει σε κίνδυνο τα άτομα γύρω του» εξήγησε.
Υπενθυμίζεται τέλος πως η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 23:00 και τα καταστήματα εστίασης θα πρέπει να κλείνουν στις 22:45.