ΥΛΙΚΑ (για 20 αβγά)
Προετοιμασία 10’, Αναμονή 8-10 ώρες
20 αβγά βραστά (σφιχτά)
Για το μείγμα
8 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή κατά προτίμηση ή απλή
8 κ.σ. αλάτι ψιλό
1.200 ml νερό
1.200 ml λευκό ξίδι
4 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ (προαιρετικά)
Για το χρώμα
2 κ.σ. κουρκουμάς φρέσκος τριμμένος ή σκόνη (κίτρινο)
2 μέτρια παντζάρια τριμμένα (ωμά, φούξια)
2 κ.σ. πράσινο τσάι μάτσα σε σκόνη (λαχανί)
1 μεγάλη κούπα μύρτιλα ή βατόμουρα ή και τα δύο (φρέσκα ή κατεψυγμένα) λιωμένα στο μπλέντερ (μπλε)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε το μείγμα για το τουρσί ως εξής: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ξίδι, το νερό, το τζίντζερ, τη ζάχαρη και το αλάτι και βάζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το αλάτι – δεν χρειάζεται να βράσει. Μόλις διαλυθεί, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει λίγο.
Μοιράζουμε το μείγμα σε 4 γυάλινα δοχεία που κλείνουν και προσθέτουμε σε καθένα μια διαφορετική «χρωστική» (κουρκουμά, παντζάρια, πράσινο τσάι και μύρτιλα ή βατόμουρα). Ανακατεύουμε. Σπάμε τα αβγά σε διάφορα σημεία και, όπως είναι, με τα τσόφλια, τα βάζουμε ανά 5 σε κάθε γυάλινο βάζο. Κλείνουμε τα βάζα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8-10 ώρες (όσο περισσότερες ώρες τα αφήσουμε τόσο πιο έντονη θα είναι η γεύση και το χρώμα).
Οταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το υγρό και τα ξεφλουδίζουμε (παρατηρούμε ότι το τσόφλι έχει μαλακώσει, αυτό είναι φυσιολογικό). Θα σχηματιστούν όμορφα σχέδια και τα αβγά μας θα έχουν βαφτεί με απόλυτα φυσικό τρόπο!
Μπορούμε να απολαύσουμε σκέτα, σε σαλάτες, σάντουιτς κ.τ.λ.