Το ράλι των εμβολίων: Fast track τείχος ανοσίας για 4,5 εκατ. Ελληνες

Η διαδικασία του εμβολιασμού περνά στις «παραγωγικές» ηλικίες (30-59 ετών), ώστε να συνδυαστεί με την επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα του τουρισμού – Στη μάχη και άλλα σκευάσματα κατά του κορωνοϊού.

Οι «σκληροί δείκτες» εντός και εκτός χώρας, τα ημερήσια κρούσματα παγκοσμίως και η μόνιμη απειλή των μεταλλάξεων συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία τόσο για το παρόν όσο και για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Ομως, στο κρίσιμο κεφάλαιο της ανοσίας τα αντίστοιχα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια λειτουργούν, σώζοντας ζωές και τιθασεύοντας τα κύματα.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά την ανοσοποίηση του ηλικιωμένου πληθυσμού στη χώρα μας – με τα ποσοστά σε ορισμένες ηλικιακές κατηγορίες να παραμένουν σε μη ικανοποιητικά επίπεδα -, η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» ανοίγει διάπλατα στους νεότερους πολίτες με ενεργή επαγγελματική και κοινωνική ζωή.

Την περασμένη εβδομάδα, αλλά και αυτήν που ξεκινά, το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο-«μαμούθ», που περιλαμβάνει τον εμβολιασμό περίπου 4,5 εκατ. πολιτών. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη δεύτερη φάση του σχεδίου που στοχεύει στην «καρδιά» των μεταδόσεων, σε αντιδιαστολή με την πρώτη φάση που εστίαζε στην προστασία των πλέον ευάλωτων που κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανθρώπινες απώλειες και την επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας.

Η διαδικασία περνά στους μικρότερους

Καθώς, όμως, η χώρα μπαίνει σε μια δυναμική τροχιά επανεκκίνησης της οικονομίας και της βαριάς βιομηχανίας, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό, επιχειρείται ένα παράλληλο στρατηγικό σχέδιο fast track ανοσοποίησης στον πληθυσμό που κρατά το «τιμόνι» των μεταδόσεων αλλά και του restart της κανονικότητας.

Ετσι την περασμένη εβδομάδα δόθηκε το «πράσινο φως» ώστε να κλείσουν ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, οι πολίτες ηλικίας 50-59 ετών, όπως επίσης και οι εκπαιδευτικοί, ενώ από τη Μεγάλη Τρίτη σειρά παίρνουν οι νεαροί πολίτες ηλικίας 30-39 ετών. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες – ενδεχομένως στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας – να ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα οι ηλικιακές κατηγορίες 40-44 ετών και 45-49 ετών (χωρίς ακόμη να έχει καθοριστεί εάν θα αποτελέσουν μία ή δύο ξεχωριστές «δεξαμενές»).

Αθροίζοντας τις πληθυσμιακές αυτές ομάδες, διαπιστώνει κανείς ότι με ταχείς ρυθμούς εντάσσονται στην εκστρατεία «Ελευθερία» συνολικά 4,5 εκατομμύρια πολίτες, με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες να επιχειρούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, καθώς το σύνολο της Γηραιάς Ηπείρου μετρά «μαύρες τρύπες» στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα.

Πάντως, οι αδιάθετες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca – εξαιτίας της απροθυμίας μερίδας των πολίτων να εμβολιαστούν με το Vaxzevria – δημιούργησε το πλεόνασμα ώστε να έρθει νωρίτερα από το προκαθορισμένο η ώρα της ανοσίας για τους 30άρηδες.

Το αποτέλεσμα, όμως, παραμένει αμφίβολο. Από τη μια, η ανταπόκρισή τους θα αποτελέσει «κλειδί» για τον έλεγχο της πανδημίας, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι η «φλόγα» που νιώθουν οι νεότεροι για τη λήξη της πανδημίας θα τους οδηγήσει στα εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να ξαναπάρουν στα χέρια τους τις ζωές τους. Από την άλλη, όμως, έρευνες στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι νεότεροι δεν φοβούνται τόσο τον πανδημικό ιό (συγκριτικά τουλάχιστον με τους γηραιότερους), καθώς δεν απειλείται σοβαρά η υγεία τους. Επομένως είναι πιο δύσκολο γι’ αυτούς να αγνοήσουν τον κίνδυνο των σπάνιων παρενεργειών.

Οι νέες δόσεις και τα «νέα» εμβόλια

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) υπενθυμίζει ότι όσοι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca για την πρόληψη της COVID-19 δεν θα πρέπει να παραλείπουν τη δεύτερη με χρονική απόσταση 4-12 εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» ανεβάζει… στροφές για έναν ακόμη λόγο: τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να περάσουν τα σύνορα της χώρας 7,4 εκατ. δόσεις από τα τέσσερα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson).

Παράλληλα, τις προσδοκίες ανεβάζει, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η αναμενόμενη είσοδος δύο ακόμη υποσχόμενων εμβολίων και συγκεκριμένα της CuveVac και της Novanax.

Πιο συγκεκριμένα, το εμβόλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας CureVac ανήκει στη κατηγορία των mRNA εμβολίων (όπως δηλαδή των Pfizer/BioNTech και της Moderna). Πρόκειται για ένα νουκλεϊκό οξύ, έναν «εντολέα» που παρακινεί τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού να φτιάξουν εκείνα τα αντισώματα που λειτουργούν ως ασπίδα έναντι του κορωνοϊού.

Σύμφωνα, δε, με τις εκτιμήσεις, το συγκεκριμένο εμβόλιο πιθανολογείται ότι θα πάρει έγκριση στις αρχές του καλοκαιριού, με τη μαζική παραγωγή του είναι προ των πυλών. Επιπρόσθετα, και όπως προκύπτει από το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά της COVID-19, η χώρα μας (στο πλαίσιο των συμφωνιών της ΕΕ) αναμένεται να παραλάβει σταδιακά συνολικά 5,3 εκατ. δόσεις.

Σε ό,τι πάλι αφορά την αμερικανική εταιρεία Novanax, έχει αναπτύξει ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο που, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Yale, φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και κατά των μεταλλάξεων – ειδικότερα του βρετανικού και του νοτιοαφρικανικού στελέχους. Bασίζεται σε τεχνολογία νανοσωματιδίων που μιμούνται τη μοριακή δομή του κορωνοϊού, αλλά δεν μπορούν να αναπαραχθούν, ούτε να προκαλέσουν λοίμωξη COVID-19.
Σημειώνεται, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική εταιρεία, όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και συνεπώς δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις. Εν τούτοις, και όπως διευκρίνισε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «εμείς σαν χώρα έχουμε τοποθετηθεί στο ποσοστό που μας αναλογεί στην προαγορά, αν επιτευχθεί τελικά συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Τα παραδείγματα των χωρών που έχουν προχωρήσει δυναμικά τους εμβολιασμούς προσφέρουν μια νότα αισιοδοξίας για εκείνα που θα ακολουθήσουν όταν θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. Οπως αναφέρεται σε αναλυτικό δημοσίευμα των «Financial Times», στο Ηνωμένο Βασίλειο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι μειώθηκαν αισθητά, βοηθώντας παράλληλα στην καταστολή του γιγάντιου τρίτου κύματος που έπληξε τους Βρετανούς.
Παρ’ όλα αυτά, η προτεραιοποίηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα άφησε το αποτύπωμά της στους σκληρούς δείκτες, με τους πολίτες άνω των 80 ετών να είναι και οι πλέον προστατευμένοι.
Στη Γαλλία πάλι, και παρότι το βρετανικό στέλεχος επικράτησε με αποτέλεσμα να ενισχυθεί το τρίτο κύμα, το σύστημα Υγείας επιβαρύνθηκε λιγότερο από σοβαρές επιπλοκές σε ηλικιωμένους, ενώ το ίδιο σκηνικό καταγράφεται και στις ΗΠΑ, όπου οι μεταλλάξεις μπορεί να οδηγούν στα νοσοκομεία τους νεότερους, όχι όμως και τους εμβολιασμένους ηλικιωμένους.
Τα οφέλη του εμβολιασμού καταγράφονται και στη χώρα μας, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μόλις το 4% των θανάτων που καταγράφονται σε ασθενείς άνω των 60 ετών αφορά πολίτες που είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση.

«Είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν»

Παρ’ όλα αυτά, τρεις και πλέον μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, ένας στους τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι άτομα άνω των 75 ετών, όπως σημειώνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας με νόημα ότι πρόκειται για πολίτες που είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν.

Υπό τα δεδομένα αυτά, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε νέες οδηγίες περί χαλάρωσης των μέτρων για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.
Ειδικότερα και σύμφωνα τις συστάσεις των ειδικών, όταν τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα συναντούν άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, τα μέτρα όπως η φυσική απόσταση και η χρήση μάσκας προσώπου μπορούν να χαλαρώσουν, ακόμη και για τους ηλικιωμένους.

Σημειώνουν δε ότι όταν οι πλήρως εμβολιασμένοι νεαροί και μεσήλικοι συναντούν μη εμβολιασμένα άτομα, τα μέτρα όπως η φυσική απόσταση και η χρήση μάσκας προσώπου μπορούν να χαλαρώσουν εφόσον κανείς δεν έχει παράγοντα κινδύνου για σοβαρή ασθένεια.

Προς το παρόν, πάντως, το ECDC συνιστά τη διατήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων, εάν κάποιοι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι ή άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19 ή όπου υπάρχει υψηλή κυκλοφορία παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία.

Το πρώτο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης

Εν τω μεταξύ, το πρώτο κρούσμα ινδικής μετάλλαξης εντοπίστηκε στην Πάτρα (η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα), ενώ σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι το στέλεχος που εντοπίστηκε έχει προέλευση από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα την Πολιτεία της Καλιφόρνια.
Ο ασθενής εμφάνισε ήπια συμπτώματα και δεν χρειάστηκε νοσηλεία, ενώ, όπως διευκρίνισε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, «η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί το συγκεκριμένο στέλεχος χωρίς να υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι πρόκειται για κάτι επικίνδυνο».

«Φρένο» από τους ελέγχους σε ταξιδιώτες χωρίς αιτία

Σε πλήρη εξέλιξη είναι επιχείρηση της Αστυνομίας στις εξόδους των πόλεων προκειμένου να εντοπίσουν όσους χωρίς βάσιμη αιτιολογία επιχειρούν να μετακινηθούν για να κάνουν Πάσχα στο χωριό. Η επιχείρηση απόδρασης από την Αθήνα, με χιλιάδες πολίτες που αναζητούν δικαιολογίες και τρόπους να παρακάμψουν τα μπλόκα της ΕΛ.ΑΣ. στα διόδια των εθνικών οδών και να κάνουν Πάσχα στην επαρχία, έχει ήδη ξεκινήσει από την Πέμπτη.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει «φρένο» στις μετακινήσεις προς τα χωριά και τα νησιά. Εξαιρέσεις γίνονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις για μετακινήσεις από και προς εργασία, ενώ στην περίπτωση αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών η υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση που θα φέρουν θα αναγράφει συγκεκριμένα τον λόγο μετακίνησης και ο συνολικός χρόνος δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Επίσης, για λόγους υγείας, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή Υγείας, για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται, πέραν της βεβαίωσης κίνησης και έγγραφο της δημόσιας δομής Υγείας, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Ακόμη επιτρέπεται μετακίνηση σε τόπο μόνιμης κατοικίας, για κηδεία (με τον συνολικό χρόνο μετακίνησης και σε αυτή την περίπτωση να μην ξεπερνά τις 48 ώρες) και μετάβαση διαζευγμένων γονέων.

Από την πλευρά της η Ελληνική Αστυνομία, γνωρίζοντας πως πολλοί θα προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν νωρίς το κλεινόν άστυ, έχει ξεκινήσει ήδη από την Πέμπτη σχολαστικούς ελέγχους στα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών, αλλά και στους παράδρομους, με στόχο να μην περάσουν όσοι δεν έχουν λόγο να ταξιδέψουν, καθώς είναι ακόμη σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για τις μετακινήσεις εκτός νομού.

Ενδεικτικά την Παρασκευή από τις 06.00 έως τις 11.30 από τα διόδια της Ελευσίνας έφυγαν 5.400 οχήματα και εισήλθαν 4.820, ενώ βεβαιώθηκαν τέσσερις παραβάσεις για μετακίνηση και δόθηκε «εντολή» σε 30 οδηγούς να επιστρέψουν σπίτια τους. Παράλληλα τις ίδιες ώρες από τα διόδια Αφιδνών πέρασαν 8.280 οχήματα με κατεύθυνση τη Λαμία και 6.250 με αντίθετη κατεύθυνση προς Αθήνα, με τους αστυνομικούς να βεβαιώνουν 3 παραβάσεις μετακίνησης και να γίνονται 12 επιστροφές οδηγών.
Τους παραβάτες περιμένουν τσουχτερά πρόστιμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας περιμένει πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ στην περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε δήλωση ψευδών ή πλαστών στοιχείων ή σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.
Οι εντατικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. δεν θα περιοριστούν μόνο στις δυο Εθνικές Οδούς Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας. Θα είναι αυστηροί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την επικράτεια, αφού διατίθενται περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα.
Ελεγχοι θα γίνονται και στα τρία λιμάνια της Αττικής με έμφαση στον Πειραιά, με τους λιμενικούς να ελέγχουν εξονυχιστικά τα δικαιολογητικά που θα προσκομίζουν οι επιβάτες.

«Κλείνει» για δύο εβδομάδες η Κύπρος

Αυστηρό lockdown δύο εβδομάδων ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου, αρχής γενομένης από τη Μεγάλη Δευτέρα το πρωί. To «ξεκλείδωμα» αναμένεται τη 10η Μαΐου υπό όρους. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στη λήψη αυστηρών μέτρων, για μικρή περίοδο, με στόχο τη μερική αναχαίτηση της αυξανόμενης μετάδοσης του SARS-CoV-2, γεγονός που μπορεί να δώσει χρόνο για περισσότερη βοήθεια από τον εμβολιασμό και μερική αποκλιμάκωση στην πίεση που δέχεται το Σύστημα Υγείας.

Στα σκαριά αγορά 8 δισ. δόσεων

Ο… πυρετός για να επιτευχθεί «τείχος ανοσίας» στη Γηραιά Ηπειρο αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δρομολογεί τις επόμενες ημέρες σύναψη συμφωνίας με τις εταιρείες Pfizer/BioNTech για αγορά 8 δισ. δόσεων για την περίοδο 2021-2023, διασφαλίζοντας έτσι τις αναγκαίες δόσεις για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων που θα αυξήσουν την ανοσία.

Οδηγός για το Πάσχα και την επανεκκίνηση οικονομίας – κοινωνίας

Κυκλοφορία

– Τη Μεγάλη Εβδομάδα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 22.00 αντί τις 21.00 που ισχύει ως και σήμερα.
– Από τις 3 Μαΐου ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23.00.

Εκκλησίες

– Κατά τη διάρκεια των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. Επιπλέον, και σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, κρίνεται απαραίτητος ο επαρκής αερισμός των χώρων, η τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών αλλά και η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας από τους πιστούς.
– Στους εξωτερικούς χώρους των ναών επιβάλλεται τήρηση αποστάσεων μεταξύ των πιστών (10 τ.μ.), τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.
– Κατά τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα υποχρεωτικό θα είναι το self test σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Μεγάλη Παρασκευή

– Η Λειτουργία θα ξεκινήσει στις 18.00.
– Η περιφορά του Επιταφίου επιτρέπεται μόνο στο προαύλιο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών.
– Το προσκύνημα του Επιταφίου θα πραγματοποιηθεί εκτός του ναού.
– Η τήρηση αποστάσεων, η χρήση διπλής μάσκας και η αποφυγή του συγχρωτισμού επιβάλλονται.

Η Ανάσταση

– Η Ακολουθία του Μεγάλου Σαββάτου θα ξεκινήσει στις 20.00. Στις 21.00 θα εορταστεί η Ανάσταση του Κυρίου.

Κυριακή του Πάσχα

– Δίνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό τα 9 άτομα σε σπίτια.
– Εάν η συγκέντρωση πραγματοποιηθεί σε υπαίθριο χώρο (π.χ. πιλοτές, αυλές), τότε οι συγκεντρώσεις μπορούν να αφορούν δύο ευρύτερες οικογένειες έως και 12 άτομα.
– Συνιστάται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
– Σημειώνεται ότι την Κυριακή του Πάσχα, όπως και το Μεγάλο Σάββατο, δεν ισχύει το απαγορευτικό των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Μετά το Πάσχα

– Τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί έπειτα από δύο μήνες η εστίαση έως τις 22.00, καθώς το ωράριο κυκλοφορίας διευρύνεται έως τις 23.00.
– Οι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε self test δύο φορές την εβδομάδα (το κόστος του ενός εξ αυτών επιβαρύνει το κράτος), ενώ ενεργοποιούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα που μεταξύ άλλων προβλέπουν έξι άτομα ανά τραπέζι και αποστάσεις, χρήση μάσκας από το προσωπικό αλλά και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής και αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.
– Την ίδια ημέρα αναμένεται να απενεργοποιηθεί η αποστολή μηνύματος στο 13033 και να αρθεί η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων τις καθημερινές.
– Διά ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων στις 10 Μαΐου με τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως, self-testing μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία). Απαραίτητη θα είναι και η χρήση μάσκας και η τήρηση των λοιπών υγειονομικών κανόνων.
– Μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.