Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα από «ΒΒ-» σε «ΒΒ», αναβαθμίζοντας παράλληλα από «σταθερές» σε «θετικές» τις προοπτικές (outlook), κάτι που σημαίνει πως εντός των επόμενων 12-18 μηνών θα υπάρξει και άλλη αναβάθμιση, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s.
Προβλέπει ανάκαμψη 4,9% φέτος και 5,8% το 2022, ενώ η αναβάθμιση, αντικατοπτρίζει την προσδοκίες για ταχεία βελτίωση της οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, την ώρα που οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 υποχωρούν, ενώ σημαντική μείωση παρατηρείται και στα ΝΡΕs των τραπεζών. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις επιτρέπουν την πρόοδο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες σε συνδυασμό με την αναμενόμενη εισροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομία.
Δύο βαθμίδες απόσταση από την επενδυτική βαθμίδα
Η βαθμολογία που δίδει πλέον ο εν λόγω οίκος ταυτίζεται με αυτήν της Fitch και απέχει δύο βαθμίδες από την περίφημη «επενδυτική βαθμίδα» η οποία θα πάρει κάποιο χρόνο. Σύμφωνα με αναλυτές, αν και οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν σε αυτή την φάση βιώσιμο το ελληνικό αξιόχρεο, δεν αναμένεται (παρά τις αναβαθμίσεις που έρχονται) να μας δώσουν την περίφημη «επενδυτική βαθμίδα» τουλάχιστο για τα επόμενα 1,5 χρόνια, καθώς επιθυμούν την οριστική εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, την επαναφορά του επιπέδου των κόκκινων δανείων σε εύλογα επίπεδα, καθώς και την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού δικαίου, ώστε να καθαρίσουν οι ισολογισμοί, αλλά και οι επιχειρήσεις-«ζόμπι» και τα εγκλωβισμένα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν αλληλένδετα προβλήματα, που επηρεάζουν την ελληνική οικονομία.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαιρέτισε την απόφαση του οίκου χαρακτηρίζοντάς την εξαιρετικά θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία, που οφείλεται στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ορθών πολιτικών στο πεδίο της οικονομίας και γενικότερα στην αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και σε σειρά μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών.
Η αναβάθμιση πάντως φέρνει πιο κοντά την νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, είτε μέσω της έκδοσης ενός νέου ομολόγου αναφοράς (5-7ετές) ή μέσω του ανοίγματος βιβλίων προσφορών κάποιου υφιστάμενου τίτλου (10ετές), όπως αναμένει η JP Morgan.
Πηγή: ot.gr