Στη σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα, αναφέρθηκε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Όπως τόνισε, όμως, παραμένει μεγάλη η διασπορά των νέων κρουσμάτων με 1.355 στην Αττική, 343 στην Θεσσαλονίκη και 81 στη Λάρισα.
Στα θετικά νέα περιλαμβάνεται η μείωση κατά 10% του δείκτη θετικότητας, με την κυρία Παπαευαγγέλου να προσθέτει πως και τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 25.000, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως επεσήμανε, ότι η όποια βελτίωση αποτελεί και μήνυμα ότι τελειώσαμε.
«Η μισή Ελλάδα παραμένει ακόμα στο βαθύ κόκκινο», ανέφερε προσθέτοντας πως τη μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση παρουσιάζουν η Αττική (δυτική και κεντρικός τομέας), ο Πειραιάς, η Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Ωστόσο, υπήρξε μείωση στους 5.400 ασθενείς ως προς τις νέες εισαγωγές, με μέσο όρο κάτω των 500 την ημέρα, ενώ εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζοπυν και οι ΜΕΘ, με τους ασθενείς που αποσωληνώνονται να είναι περισσότεροι από εκείνους που διασωληνώνονται.
Εξαιρετικά λυπηρό να μην εμβολιάζεται ο κόσμος
Ένας στους 4 ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι άνω των 75 ετών – γεγονός που χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά λυπηρό» η κυρία Παπαευαγγέλου, καθώς αυτό σημαίνει, όπως είπε, πως είτε δεν εμβολιάστηκαν γιατί δεν έκλεισαν ραντεβού ενώ είχαν τη δυνατότητα, είτε γιατί φοβήθηκαν τον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν.
Τα οφέλη του εμβολιασμού, επεσήμανε, είναι πια σαφή, διεθνώς αλλά και στη χώρα μας. Ωστόσο, μόνο 2 στους 3 πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού.
Η κυρία Παπαευαγγέλου απηύθυνε εκ νέου έκκληση, ειδικά για τα άτομα υψηλού κινδύνου, να εμβολιαστούν.
Αναφερόμενη στην αύξηση των δραστηριοτήτων και την άρση περιοριστικών μέτρων, επεσήμανε πως πάντα αποτελεί προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Εκμεταλλευόμενοι τα self test εργαζομένων και όχι μόνον, τόνισε, διανύουμε τις πρώτες ημέρες βελτίωσης της πανδημίας, ωστόσο, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη διασπορά του ιού». Γι’ αυτό, παραμένουμε πιστοί στην τήρηση των μέτρων.
Να μην μεταφέρουμε τον ιό στα χωριά μας
Ως προς τις μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε πως η επιτροπή εισηγήθηκε αρνητικά, βασιζόμενη στο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο των μεγαλουπόλεων.
«Να μη μεταφέρουμε τον ιό στα νησιά και τα χωριά μας», υπογράμμισε, κάτι που θα αποτελούσε πισωγύρισμα, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, ενώ τυχόν έξαρση των κρουσμάτων στα νησιά και τα χωριά θα είχε σοβαρές επιπτώσεις, καθώς είναι γνωστό ότι το σύστημα υγείας στην περιφέρεια δεν έχει την ίδια δυναμική με αυτό των μεγάλων πόλεων.
Διπλή μάσκα μέσα κι έξω από τους ναούς
Ως προς τον εκκλησιασμό, επέστησε την προσοχή ότι πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις μέσα και έξω από τους ναούς, ενώ συνέστησε στους πιστούς να προτιμούν τον προαύλιο χώρο, φορώντας μάλιστα διπλή μάσκα μέσα και έξω από τους ναούς.
Για τις οικογενειακές συναθροίσεις, η επιτροπή προτείνει τους υπαίθριους χώρους, με δύο ευρύτερες οικογένειες και πάντως μέχρι 12 άτομα, στα οποία προτείνεται να πραγματοποιούν self test, καθώς η ενδοοικογενειακή διασπορά είναι μεγάλη. Η κοινωνική αποστασιοποίηση, υπενθύμισε, είναι ένα από τα σημαντικότερα όπλα.
«Να σκεφτούμε τους γιατρούς, όλο το υγειονομικό προσωπικό, όσους πενθούν δικούς τους ανθρώπους και όσους έχουν συγγενείς στα νοσοκομεία», κατέληξε η κυρία Παπαευαγγέλου.