Το μονοπάτι της φωτιάς ακολουθεί η κυβέρνηση επιλέγοντας να δώσει διέξοδο σε μία ψυχικά και οικονομικά καταρρακωμένη κοινωνία, ανοίγοντας αμέσως μετά το Πάσχα σχεδόν όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Νωρίτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης και ενώ η «ευημερία» των αριθμών αντανακλά μία επιδημική κατάσταση που μόνο σκιά του παλιού της εαυτού δεν θυμίζει, η Ελλάδα εισέρχεται μέχρι τα μέσα Μαΐου σε μία εποχή «εικονικής» κανονικότητας ελπίζοντας πως με σύμμαχο τον καλό καιρό και τον αυξανόμενο εμβολιαστικό ρυθμό, θα καταφέρει να θωρακιστεί εγκλωβίζοντας και αποδυναμώνοντας τη μολυσματική δράση του ιού.
Και ενώ για πολλούς επιστήμονες το Πάσχα στο χωριό θεωρείτο εδώ και μέρες αδιανόητη επιλογή, κάποιοι εξ αυτών μελετώντας τον ημερήσιο αριθμό των νεκρών που δεν πέφτει κάτω από τον εφιαλτικό αριθμό των 70, τον επίσης δυσθεώρητο αριθμό των ανθρώπων που διασωληνώνονται μέσα και έξω από τις ΜΕΘ και φυσικά του κρούσματα που στις αρχές κάθε εβδομάδας εξακοντίζονται κατά πολύ πάνω από τις 3.000, υποστηρίζουν που η απόφαση για άρση του lockdown, θα μας προικοδοτήσει με ολέθριες συνέπειες.
Τα κορονοπάρτι που ξεπήδησαν τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορες πλατείες διαφόρων πόλεων άφησαν το μολυσματικό τους αποτύπωμα στα λύματα των μεγάλων αστικών κέντρων και ως γνωστόν τα λύματα αποτελούν το πρόδρομο φαινόμενο μιας αρκούντος δυσάρεστης κατάστασης που αναδύεται ύστερα από μερικές εβδομάδες. Εκτός από τη δυσφορία της πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας για τα κορονοπάρτι, πουν επέτεινε η απουσία της Αστυνομίας, δυσφορία και έκπληξη κατέλαβε και επιστήμονες που δεν διέγνωσαν μόνο τον ιό σε αυτά αλλά και μεγάλες ποσότητες ψυχιατρικών φαρμάκων.
Χωρίς να είναι αντίθετοι στο άνοιγμα της εστίασης, των σχολείων και άλλων δραστηριοτήτων, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν πως αυτό θα έπρεπε να γίνει όχι αμέσως μετά το Πάσχα αλλά από τα μέσα Μαΐου και μετά ώστε ο κυματισμός της πανδημίας να σταθεροποιηθεί και να μην προκύψει ξαφνικό «τσουνάμι» αν κάτι πάει στραβά.
Ομως η ανεργία χιλιάδων ανθρώπων στην εστίαση, σε ένα από τα πλέον ζωντανά κύτταρα της ελληνικής οικονομίας, έτσι όπως αυτή είναι διαρθρωμένη, πιέζει πολύ και πιέζει οικογένειες που συνθλίβονται εδώ και έξι μήνες. Τα λεγόμενα self test που εισάγονται πλέον ως απαραίτητο μέτρο προφύλαξης σε καταστήματα και σχολεία, ενισχύουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης όπως και οι απώλειες άνω των 2,5 δισ. ευρώ, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, που σημείωσε ο κλάδος της εστίασης από το περσινό πρώτο lockdown έως και τις 3 Μαΐου που τα τραπεζάκια θα ξαναβγούν έξω.
Μόνο τις 182 ημέρες του τελευταίου lockdown –σημειώνεται ότι η αναστολή λειτουργίας του κλάδου της εστίασης, εξαιρουμένων των υπηρεσιών delivery και take-away, έχει επιβληθεί από τις 3 Νοεμβρίου 2020 σε όλη τη χώρα- ο χαμένος τζίρος υπολογίζεται σε 0,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.
Στην πραγματικότητα το πλήγμα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς τα στοιχεία δεν αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, αλλά μόνο όσες έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και είναι αυτές μόνο που υποβάλλουν στοιχεία για τον τζίρο τους σε μηνιαία βάση.
Με βάση εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών και παραγόντων της αγοράς εκτιμάται ότι το 2020 χάθηκε συνολικά τζίρος περί τα 4 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι απώλειες του πρώτου 4μηνου εφέτος, χρονικό διάστημα που όλα καταστήματα του κλάδου της εστίασης ήταν κλειστά με κυβερνητική εντολή, εξαιρουμένων βεβαίως των υπηρεσιών delivery και take-away.
Η απόφαση όμως έχει ληφθεί, τα ρολά θα σηκωθούν, οι καγκελόπορτες στα σχολικά προαύλια θα ανοίξουν, ενώ η βρετανική μετάλλαξη θα προσπαθεί σε δρόμους και πλατείες να εδραιώσει την κυριαρχία της όσο τα θύματά της κυκλοφορούν ακόμα χωρίς τα αντισώματα από τον εμβολιασμό.
Ηδη η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική, που καταγράφει άλμα… ύψους 171%, δημιουργεί προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα, με τους ειδικούς να συνεκτιμούν και την επιβάρυνση που αναμένεται από τα κορωνοπάρτι των τελευταίων ημερών σε γειτονιές της πρωτεύουσας και μάλιστα με μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων. Υπό τα δεδομένα αυτά, προειδοποιούν ότι οι αυξημένες μεταδόσεις που καταγράφονται στο ιικό φορτίο των λυμάτων, θα αναζωπυρώσουν το κύμα των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις αρχές Μαΐου. Σε μία περίοδο μάλιστα που ο «δείκτης θνησιμότητας» έχει αυξηθεί σημαντικά.
Εχει, άλλωστε, επισημανθεί ότι το «τιμόνι» της τρίτης κατά σειράς αναζωπύρωσης των μολύνσεων στη χώρα μας το κρατάνε οι νεότεροι ηλικιακά, εξαιτίας των εργασιακών και κοινωνικών τους συναναστροφών. Ομως, καθώς έρχονται σε επαφή με μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας, οι πιο ευάλωτοι απειλούνται με σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συσσωρευμένες απώλειες από το πρώτο και (κυρίως) από το δεύτερο κύμα αθροίζονται με αυτές που καταγράφονται στο εν εξελίξει τρίτο κύμα, με συνέπεια να γιγαντώνεται η «μαύρη λίστα» των θυμάτων.
Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων η Ελλάδα κατέχει τη 10η θέση στην επίπτωση των τελευταίων 14 ημερών σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ-ΕΟΧ, γεγονός που αποδεικνύει ότι (και) η χώρα μας θα εξέλθει με σημαντικές «πληγές» από την πανδημία.
Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η επίπτωση των τελευταίων 14 ημερών σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 93.76, όταν στη Γαλλία είναι 61.72, στη Γερμανία 30.53, στην Ισπανία 28.01, με την Ιταλία, εντούτοις, να σκαρφαλώνει στους 105.98.
Την Πέμπτη, από τα 2.759 νέα κρούσματα, τα 1.305 εντοπίζονται στην Αττική ενώ τριψήφια είναι τα νούμερα σε Θεσσαλονίκη με τις νέες μολύνσεις να ανέρχονται στις 374.
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, αναφορικά με τις αποφάσεις για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις του ανοίγματος της κοινωνίας στην πανδημία.