Ένοχος για φόνο δευτέρου βαθμού κρίθηκε από το δικαστήριο ο πρώην αστυνομικός, Ντέρεκ Σόβιν, για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Στο άκουσμα της απόφασης οι εκατοντάδες άνθρωποι που είχαν μαζευτεί έξω από το δικαστικό Μέγαρο στην Μινεάπολη, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, με συγκεντρωμένους να κορνάρουν και να αγκαλιάζονται φανερά ανακουφισμένοι.
Η δίκη διεξήχθη σε τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς στην πόλη οργανώνονται και πάλι καθημερινές διαδηλώσεις, μετά τον πρόσφατο θάνατο ενός νεαρού Αφροαμερικανού ο οποίος πυροβολήθηκε από μια λευκή αστυνομικό κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου.
Στον δράστη της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ, η οποία προκάλεσε παναμερικανικό ξεσηκωμό και σοβαρότατα επεισόδια σχεδόν στο σύνολο των Αμερικανικών Πολιτειών, αναμένεται να επιβληθεί ποινή κάθειρξης άνω των 40 ετών.
Οι ένορκοι της δίκης του Ντέρεκ Σόβιν, του 45χρονου πρώην αστυνομικού που δικαζόταν για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία, κρίθηκε ένοχος και για τις τρεις κατηγορίες, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο.
Καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, είχαν απομονωθεί, ενώ ο Ντέρεκ Σόβιν είχε δηλώσει αθώος και για τις τρεις κατηγορίες. Λίγο νωρίτερα ο κατηγορούμενος έφτασε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του.
Το Σώμα των ενόρκων, το οποίο αποτελείτο από πέντε άνδρες και επτά γυναίκες, συσκέφθηκαν για τέσσερις ώρες την Δευτέρα και συνέχισαν την διαδικασία το πρωί της Τρίτης (σ.σ. τοπική ώρα), περνώντας συνολικά πάνω από δέκα ώρες για να αποφασίσουν.
Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, είχε τη δική τους σημασία. Ο λόγος είναι πως σε μια τόσο σημαντική δίκη, με τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη στραμμένα σε αυτή, οι δέκα ώρες θεωρούνται ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα για μια τέτοια απόφαση.
Η αγόρευση του εισαγγελέα
Ο Τζορτζ Φλόιντ «ζητούσε βοήθεια μέχρι την τελευταία πνοή του» προτού να πεθάνει κάτω από το γόνατο του Ντέρεκ Σόβιν, περιέγραψε χθες ο εισαγγελέας στην τελική αγόρευσή του, στη δίκη του πρώην αστυνομικού ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε τον 46χρονο Αφροαμερικανό στις 25 Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη, των ΗΠΑ.
«Ο Τζορτζ Φλόιντ παρακαλούσε μέχρι που δεν μπορούσε πια να μιλήσει. Χρειαζόταν μόνο λίγη ευσπλαχνία και κανείς δεν την επέδειξε εκείνη την ημέρα», είπε ο εισαγγελέας Στιβ Σλάιτσερ, απευθυνόμενος στους ενόρκους.
BREAKING: NBC News Special Report: Jury reaches verdict in trial of Derek Chauvin, who is charged with murder and manslaughter in the death of George Floyd. https://t.co/olDOHgU9BV https://t.co/YebxCTSDcx
— NBC News (@NBCNews) April 20, 2021
Επικοινωνία Μπάιντεν με την οικογένεια του Φλόιντ
Χθες, Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Ο πρόεδρος (Τζο) Μπάιντεν μίλησε χθες (Δευτέρα) με την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ για να μάθει νέα της και να διαβεβαιώσει ότι προσεύχεται για αυτήν» έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.
Σύμφωνα με τη New York Post, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε αργότερα σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο και είπε ότι «προσεύχεται να βγει η σωστή ετυμηγορία για την υπόθεση», προσθέτοντας ότι οι αποδείξεις είναι υπεραρκετές για την ενοχή του λευκού αστυνομκού που κατηγορείται για την δολοφονία του Φλόιντ.
«Μπορώ να φανταστώ την πίεση και το άγχος που νιώθουν. Είναι μια καλή οικογένεια και ζητούν ειρήνη και ηρεμία, ανεξάρτητα από την ετυμηγορία. Προσεύχομαι η ετυμηγορία να είναι σωστή. Νομίζω ότι θα είναι συντριπτική» είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Η υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ και η δίκη
Ο 45χρονος λευκός αστυνομικός κατηγορείται για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Φλόιντ, τον οποίο επιχειρούσε να συλλάβει για ένα μικροαδίκημα. Επί εννέα λεπτά, πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό του Φλόιντ, ο οποίος ήταν ξαπλωμένος μπρούμυτα στην άσφαλτο, με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες στην πλάτη. Ο θάνατός του στάθηκε αφορμή για πρωτοφανείς αντιρατσιστικές διαδηλώσεις και ένα κύμα αγανάκτησης για την αστυνομική βία παγκοσμίως.
«Ζητούσε βοήθεια με την τελευταία ανάσα του, αλλά ο αστυνομικός δεν τον βοήθησε, ο κατηγορούμενος έμεινε επάνω του», υπενθύμισε ο εισαγγελέας, υποστηρίζοντας ότι ο Σόβιν δεν τήρησε τον κώδικα της αστυνομίας σε ό,τι αφορά τη χρήση βίας. «Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν ήταν απειλή για κανέναν, δεν προσπαθούσε να βλάψει κανέναν», τόνισε.
Ο Σλάιτσερ επισήμανε επίσης ότι ο αστυνομικός δεν έκανε τίποτα για να επαναφέρει τον κρατούμενό του, μολονότι είχε εκπαιδευτεί να δίνει τις πρώτες βοήθειες.
«Ο κατηγορούμενος δεν δικάζεται επειδή είναι αστυνομικός» αλλά «δικάζεται για αυτό που έκανε», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας τον Σόβιν ότι «πρόδωσε το σήμα του».
Για τις εισαγγελικές αρχές, που κάλεσαν περίπου 40 μάρτυρες να καταθέσουν, ο Φλόιντ πέθανε από ασφυξία, λόγω της πίεσης που του ασκούσε ο Ντέρεκ Σόβιν στον λαιμό και την πλάτη. Ένας μάρτυρας, ο πνευμονολόγος Μάρτιν Τόμπιν, εξήγησε ότι ο Αφροαμερικανός είχε καρδιολογικά προβλήματα αλλά ακόμη και ένας άνθρωπος με καλή υγεία «θα πέθαινε» αν βρισκόταν στην ίδια θέση.
Οι αποδείξεις του εισαγγελέα
Ο Ντέιβιντ Σουλτς, καθηγητής δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, σχολίασε ότι οι εισαγγελείς «έκαναν πολύ καλή δουλειά», για να δείξουν ότι ο αστυνομικός δεν έδρασε «με ορθολογικό τρόπο». Ο συνήγορος του Σόβιν, ο Έρικ Νέλσον, θα επιχειρήσει στη δική του αγόρευση να προκαλέσει αμφιβολίες στους ενόρκους, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για καθεμιά από τις τρεις κατηγορίες.
Οι καταδίκες αστυνομικών για ανθρωποκτονίες είναι πολύ σπάνιες στις ΗΠΑ, αφού οι ένορκοι έχουν την τάση να τους απαλλάσσουν λόγω αμφιβολιών.
Ο Έρικ Νέλσον υποστηρίζει ότι ο Φλόιντ πέθανε από ανακοπή, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, σε συνδυασμό με τη χρήση φεντανύλης και μεθαμφεταμίνης αλλά και επειδή εισέπνευσε καυσαέρια από το περιπολικό όντας ξαπλωμένος στο έδαφος. Είπε επίσης ότι ο πελάτης του περιστοιχιζόταν από ένα «εχθρικό πλήθος» που τον «απειλούσε» και το γεγονός αυτό του απέσπασε την προσοχή από τον Φλόιντ.
Ο Ντέρεκ Σόβιν αρνήθηκε να καταθέσει στη δίκη του.
Αν οι ένορκοι δεν καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση, ο δικαστής θα αναγκαστεί να κηρύξει κακοδικία.
Η περίπτωση να μην καταδικαστεί ο αστυνομικός ανησυχεί τις τοπικές αρχές. Το κλίμα είναι τεταμένο στην πόλη, οι καταστηματάρχες έχουν βάλει ξύλινες προστατευτικές κατασκευές στις εισόδους των μαγαζιών τους και στους δρόμους περιπολούν μέλη της Εθνοφρουράς. Ο πρόσφατος θάνατος του Ντόντε Ράιτ, ενός νεαρού Αφροαμερικανού, που σκοτώθηκε από μια λευκή αστυνομικό κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου οδικού ελέγχου, αύξηση την ένταση.
«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο» είπε μια κάτοικος της Μινεάπολης, η 60χρονη Τζανέι Κλάντον. «Θα γίνει έκρηξη», αν δεν κριθεί ένοχος ο Σόβιν, προέβλεψε.