Το Πάσχα πλησιάζει γρηγορότερα από την αποκλιμάκωση της πανδημίας. Ο κορωνοϊός αποκάλυψε σε μία δεδομένη στιγμή τις μελλοντικές του διαθέσεις στους επιστήμονες , όμως αυτά συνέβησαν πριν ξεφυτρώσουν τα υβριδικά πάρτι από πλατεία σε πλατεία.
Τι είδαν οι επιστήμονες
Το βασικό συμπέρασμα των ειδικών ήταν ότι σε τρεις εβδομάδες από τώρα και μετά, η δυναμική της κλιμάκωσης θα αρχίσει να υποχωρεί με αργό ρυθμό και στα απόνερά του θα μπορέσει να ανοίξει η εστίαση και τα σχολεία, μαζί και ο τουρισμός ενώ το τείχος της ανοσίας που τότε θα είναι μεγαλύτερο θα δημιουργεί στο ιό συνθήκες ασφυξίας, όμοιες με αυτές που βιώνουν εκατοντάδες άνθρωποι καθημερινά στις ΜΕΘ.
Λίγες μέρες απομένουν μέχρι το Πάσχα, λιγότερες μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις και τα διλήμματα είναι μεγάλα και πιεστικά. Οποιαδήποτε μαζική χαλάρωση ισοδυναμεί με λάδι στη φωτιά, με ακόμη περισσότερους διασωληνωμένους που καθημερινά ο αριθμός τους κατακτά νέα εφιαλτικά ρεκόρ και με ακόμη περισσότερους νεκρούς.
Τσούγκρισμα αβγών στο μπαλκόνι
Το βασικό δίλημμα είναι αν θα επιτραπεί η έξοδος το Πάσχα αλλά εδώ και μέρες οι περισσότεροι επιστήμονες έχουν δείξει με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους σε κάτι τέτοιο αφού είναι βέβαιο πως μία μαζική φυγή από τις πόλεις-κάστρα του κορωνοϊού προς την επαρχία θα ισοδυναμεί με διασπορά της πανδημίας σε μέρη λιγότερο επιβαρυμένα, που θα γίνουν στη συνέχεια επιβαρυμένα, με νέα lockdown αλλά χωρίς δομές υγείας για όσους θα νοσήσουν.
Η κυβέρνηση σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες έχει καταλήξει στην απόφαση να μην επιτρέψει τη μεγάλη φυγή ώστε να ανοίξει τα πάντα στη συνέχεια με το καλοκαίρι ελεύθερο μπροστά και ό,τι φέρνει και παίρνει το ελληνικό καλοκαίρι. Είναι η υπόσχεση για την τελευταία βαθιά ανάσα μίας κοινωνίας τόσο ταλαιπωρημένης, προτού ανοίξει η βαλβίδα αποσυμπίεσης. Φαίνεται λοιπόν πως απομένει να διευκρινιστεί το περιτύλιγμα της απόφασης, η πολιτική, επιστημονική επένδυση για να τσουγκρίσουμε τα αβγά στο μπαλκόνι. Αλλώστε και ο πρωθυπουργός πει προχθές ότι «μετά το Πάσχα, ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαίρι».
Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό
Το δεύτερο δίλημμα σχετίζεται με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό ενόψει και του Πάσχα. Ενώ μέχρι την περασμένη εβδομάδα, υπήρχε η αισιοδοξία ότι τελικά θα έχουμε άρση του απαγορευτικού, οι επιφυλάξεις των ειδικών λόγω της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις. Πλέον, το πιο πιθανό σενάριο είναι η απελευθέρωση των μετακινήσεων αυτών να γίνει μετά τις γιορτινές μέρες, προκειμένου να αποφευχθεί η μετατόπιση του συνωστισμού στην Περιφέρεια. Η τελική απόφαση πάντως θα ληφθεί μετά το τέλος της εβδομάδας.
Μέχρι τότε θα πρέπει να ανακοινωθεί και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, ενόψει της εορταστικής περιόδου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συζητιόταν να ισχύσει από σήμερα, όμως τα μέλη της Επιτροπής δεν συμφώνησαν και θα το ξανασυζητήσουν έως την Παρασκευή.
Τι θα γίνει με τις εκκλησίες
Τρίτο δίλημμα είναι τις θα γίνει με τις εκκλησίες τις μέρες αυτές και κυρίως αν λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9μ.μ. η Ανάσταση γίνει νωρίτερα! Επί του θέματος αυτού είχαμε τη Δευτέρα εξελίξεις καθώς σε συμφωνία για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τις ημέρες του Πάσχα φαίνεται πως κατέληξαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.
«Βρήκαμε μια λύση θα κάνουμε ένα συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα με περισσότερη ελευθερία αλλά δεν πιστεύουμε να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας». Αυτό τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους δημοσιογράφους αναφερόμενος στην προηγηθείσα συζήτηση με τον πρωθυπουργό.
Δυσφορία για τα κορωνοπάρτι
Αυτή η μόδα που ενέσκυψε τις τελευταίες εβδομάδες έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην κυβέρνηση, ακόμη μεγαλύτερη στους κατοίκους των περιοχών που ζουν εφιαλτικές στιγμές μέχρι να ξημερώσει, στους λοιμωξιολόγους που δεν ξέρουν τι μπορεί να ξεπηδήσει από εκεί μέσα και φυσικά στον Δήμο Αθηναίων που οργανώνει ολόκληρες επιχειρήσεις καθαρισμού και απολύμανσης για να συμμαζευτεί το χάος.
Από την κυβέρνηση έγινε γνωστό όπως μία αστυνομική επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων ανθρώπων δεν μπορεί να γίνει γιατί μπορεί η κατάληξη να είναι δραματική όμως ακόμη και αν αποφασιζόταν αυτό σε ποια απ’ όλες τις πλατείες θα πραγματοποιείτο και σε ποια πόλη; Σε μία, σε όλες ταυτόχρονα; Κάποιοι επιστήμονες έχουν εκφράσει την άποψη ότι το άνοιγμα της εστίασης θα μπορούσε να εκτονώσει τέτοια φαινόμενα όμως η εστίαση είναι προγραμματισμένη να ανοίξει πολύ αργότερα και οι αλλόκοτες συναθροίσεις που οργανώνονται σε πλατείες δυναμιτίζουν μία ήδη έκρυθμη κατάσταση.