Κομπολόγια αντήλλαξαν ως δώρα ο Νίκος Δένδιας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους το απόγευμα της Πέμπτης στο Ακ Σαράι. Μπορεί λίγο αργότερα οι τόνοι να ανέβηκαν επικίνδυνα στη συνέντευξη Τύπου μεταξύ του έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά η διπλωματική αβρότητα τηρήθηκε. Ενα κομπολόι είναι άλλωστε πάντα χρήσιμο σε όσους ασχολούνται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βοηθά να αντιληφθεί κανείς τη διάσταση του χρόνου, καθώς και το πόσο αργά αυτός κυλά στην προσπάθεια επίλυσης όσων χωρίζουν τις δύο χώρες.
Ο Κ. Φραγκογιάννης και τα μέτρα «χαμηλής πολιτικής»
Στις «θερμές» συνομιλίες της Αγκυρας ο κ. Δένδιας συνοδευόταν και από τον υφυπουργό κ. Κ. Φραγκογιάνη, ο οποίος προΐσταται της Οικονομικής Διπλωματίας. Ο προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα υφυπουργός Εξωτερικών προσήλθε στις διαπραγματεύσεις καταλλήλως προετοιμασμένος, με μακρύ κατάλογο μέτρων «χαμηλής πολιτικής», όπως αναφέρονται στη διπλωματική γλώσσα, μέσω των οποίων θα μπορούσε να ανοίξει ένας δίαυλος μονιμότερης επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά. Πρόκειται για μέτρα που κατά καιρούς έχουν συζητηθεί στο πλαίσιο των πολλών χαμένων διπλωματικών πρωτοβουλιών μεταξύ των δύο χωρών και αφορούν κυρίως ακτοπλοϊκές και σιδηροδρομικές γραμμές, ηλεκτρικά δίκτυα, κοινές τουριστικές δράσεις και άλλες υπέρ του περιβάλλοντος. Ο κ. Φραγκογιάννης τις παρουσίασε στην τουρκική πλευρά και εκτιμά ότι παρά το «θερμό» επεισόδιο στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Δένδια – Τσαβούσογλου, κάποια μπορεί να προχωρήσουν. Ο ίδιος πάντως υπολογίζει στις δυνατότητες της Οικονομικής Διπλωματίας και έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι στα περισσότερα των επίσημων ταξιδιών συνοδεύει τον υπουργό Εξωτερικών. Μετά την Αγκυρα προετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Τρίπολη της Λιβύης με σκοπό να προπαρασκευάσει τη συμμετοχή ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών στο έργο επανοικοδόμησης των κατεστραμμένων από τον προηγηθέντα εμφύλιο πόλεμο υποδομών της χώρας.
Η «παρακαταθήκη» Δένδια
Στην Αθήνα πάντως οι πολιτικές δυνάμεις είδαν κατά πως ήθελαν την καθαρή στάση Δένδια απέναντι στην πρόκληση Τσαβούσογλου. Ορισμένοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την ενέταξαν στον κύκλο των υποτιθέμενων ανταγωνισμών εντός του κυβερνώντος κόμματος. Κρυφολέγανε συγκεκριμένα ότι ο Δένδιας έδρασε αυτόνομα χωρίς τη συγκατάθεση του Πρωθυπουργού, και άλλα αστήρικτα. Αλλά και τα ορφανά του «καραμανλισμού» έσπευσαν να μεταδώσουν ότι η κεντροδεξιά παράταξη βρήκε τον διάδοχο του Κυριάκου και ακόμη πως απέδειξε ότι διατηρεί ισχυρό «πάγκο». Η αλήθεια είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών κέρδισε πόντους στο εσωτερικό πολιτικό παιγνίδι, ενέγραψε πολιτική παρακαταθήκη με τη στάση του στην Αγκυρα, την οποία θα μπορεί να επικαλεστεί εάν και όποτε χρειαστεί. Ωστόσο οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι πριν αναχωρήσει για την Αγκυρα είχε συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό τη στάση που θα ακολουθήσει στην περίπτωση που προκληθεί από τους γείτονες. Αλλά και από την Αγκυρα βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Μητσοτάκη. Οπότε η σεναριολογία μπάζει, δεν έχει θέση στις παρούσες συνθήκες. Είναι, βλέπετε, η ζήλια ψώρα και έπρεπε να εφευρεθεί μια κάποια διαφορά.
Η Μέρκελ δεν ξέχασε την… Ιορδανία
Δεν ξέρω αν θυμάστε πρόσφατα τη μίνι αντιπαράθεση που ξέσπασε με αφορμή το γεγονός ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν έστειλε μήνυμα για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 – που συνέπιπτε μάλιστα εφέτος με την πραγματοποίηση του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μάλιστα, ο γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ερνστ Ράιχελ είχε σπεύσει, μέσω του αγαπημένου του Twitter, να κάνει ορισμένα μαθήματα διπλωματίας σε όσους είχαν επισημάνει το γεγονός. Η γερμανίδα καγκελάριος υπήρξε πάντως πιο… γαλαντόμα σε σχέση με την εθνική επέτειο της Ιορδανίας και τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυσή της. Εστειλε μάλιστα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα σημειώνοντας ότι το Χασεμιτικό Βασίλειο κατέχει την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τον ρόλο του στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Δεν θέλω να γίνω κακός, αλλά αναρωτιέμαι για ποιον λόγο ένα ανάλογο μήνυμα δεν κρίθηκε σκόπιμο να σταλεί σε μια χώρα-εταίρο της Γερμανίας στην ΕΕ.
Λίφτινγκ στη Διώρυγα της Κορίνθου
Λαχταρίσαμε πριν από μερικές εβδομάδες από το μπλακ άουτ της Διώρυγας του Σουέζ, αλλά ίσως δεν γνωρίζετε ότι η δική μας, επί Χαριλάου Τρικούπη κατασκευασθείσα, Διώρυγα της Κορίνθου παραμένει κλειστή εδώ και μήνες λόγω πτώσης χωμάτων και κατά τα φαινόμενα θα μείνει κλειστή για πολύ καιρό ακόμη. Μετά πολλών βασάνων το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε δαπάνη ύψους 9 εκατ. ευρώ προκειμένου να αφαιρεθούν τα χώματα και να ασφαλιστούν οι πλευρές της από νέες πτώσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε τμήμα 400 μέτρων της Διώρυγας, αλλά τίποτε δεν βεβαιώνει ότι δεν θα σημειωθούν πτώσεις χωμάτων και σε άλλα τμήματα της διαδρομής των περίπου έξι χιλιομέτρων. Περιττό να σημειώσουμε ότι ουσιαστικά επισκευαστικά έργα έχουν να γίνουν από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι του Υπερταμείου, θυγατρική του οποίου είναι και η Διώρυγα Κορίνθου, μετέβησαν την Παρασκευή στην Κόρινθο προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση. Ο νέος επικεφαλής του Υπερταμείου κ. Γρ. Δημητριάδης αντιμετωπίζει τη Διώρυγα ως ιστορικής αξίας και σημασίας εμβληματικό έργο και σκέπτεται μήπως χρήζει ευρύτερης συντήρησης και αξιοποίησης. Δεν είναι απίθανο λοιπόν τα έργα συντήρησης να επεκταθούν σε όλο το μήκος της Διώρυγας και μαζί να προβλεφθούν επιπρόσθετα έργα ασφαλείας του χώρου και ανάδειξής του, ώστε να καταστεί επισκέψιμος από το ευρύ κοινό. Και βεβαίως να αναδειχθεί το σχετικά πρόσφατα αποκαλυφθέν λιθόστρωτο της αρχαίας Διόλκου (φωτογραφία), μέσω του οποίου οι αρχαίοι Κορίνθιοι μετέφεραν από τον 7 π.Χ. αιώνα, από την εποχή του Περιάνδρου, τα πλοία από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό και αντίστροφα προκειμένου να αποφύγουν τον μήκους περίπου 190 μιλίων περίπλου της Πελοποννήσου. Αν λοιπόν επιχειρηθεί τέτοιου είδους ολοκληρωμένη παρέμβαση η Διώρυγα θα μείνει κλειστή τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο. Γεγονός που προβληματίζει τους αρμοδίους του Υπερταμείου καθώς εμποδίζεται η ναυσιπλοΐα, ιδιαιτέρως τουριστικών, ιστιοφόρων κυρίως, σκαφών που μεταβαίνουν ευκολότερα από το Αιγαίο στο Ιόνιο και αντίστροφα. Ιδωμεν τι θα αποφασίσουν…
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης (φωτογραφία) έχει εξοργισθεί με την εν ψυχρώ, μέρα μεσημέρι, δολοφονία του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ, έξω από το σπίτι του στον Αλιμο. Και αυτό γιατί εκθέτει τη χώρα και την κατατάσσει σε κύκλο ανασφάλειας και άνθησης του οργανωμένου εγκλήματος. Δεν κρύβει λοιπόν ότι προετοιμάζει δυναμική επέμβαση στον κύκλο της ελληνικής μαφίας. Ηδη συνεργάζεται με τις ώρες με τους επιτελείς του, σχεδόν συμμετέχει προσωπικά στις έρευνες και απαιτεί να σαρωθούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, με οικιακές και άλλες κάμερες, να γίνουν διασταυρώσεις και να αναζητηθούν άπαντες οι ιδιοκτήτες μοτοσικλετών σαν εκείνες που επέβαιναν οι δράστες. Ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι είναι απαραίτητο να δοθεί καίριο χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα, που γιγαντώθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και προετοιμάζεται να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο κατά την επερχόμενη μεταπανδημική περίοδο. Αναμένουμε…