Με πολύ χαμηλές προσδοκίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό στο τριήμερο 27 και 29 Απριλίου. Αυτό που έως τώρα φαίνεται μέσα από δηλώσεις και από τοποθετήσεις κυρίως στην Αγκυρα, αλλά και στα κατεχόμενα, είναι πως τα δύο κύρια μέρη της άτυπης πενταμερούς πάνε στη Γενεύη με συγκεκριμένους στόχους, που μεταξύ τους έχουν μεγάλη απόκλιση.
Η εμμονή των Τούρκων για δύο ξεχωριστά κράτη και οι απειλές της Τουρκικής ηγεσίας του τύπου ότι «καράβια μας είναι έτοιμα εάν χρειαστούν να πάνε στην Κύπρο», τορπιλίζουν κάθε συμφωνία. Οπως και οι απειλές ότι μετά την πενταμερή εάν δεν γίνουν δεκτά οι απαιτήσεις της Τουρκίας για δύο ξεχωριστά κράτη, τότε τα ερευνητικά πλοία θα ξαναβγούν στην κυπριακή ΑΟΖ για γεωτρήσεις.
Ωστόσο παρά τις διαφορές που εμφανίζονται να είναι ανυπέρβλητες, δεν είναι λίγες οι ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες που προσδοκούν ότι στη διάρκεια των τριών ημερών στη Γενεύη θα συμφωνηθεί ότι θα προετοιμαστούν τα πέντε μέρη για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σε κοντινό ορίζοντα, ώστε να σπάσει κάποια στιγμή το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από το 2017. Άλλωστε για το λόγο αυτό γίνεται η πενταμερής. Εάν γίνει αυτό, τότε, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές θα είναι το ελάχιστο που μπορεί να επιτευχθεί στη διάρκεια της συνάντησης 5+1 στη Γενεύη που θα αρχίσει σε λίγες ημέρες.
Των πέντε αντιπροσωπειών θα ηγούνται οι Νίκος Αναστασιάδης (Κυπριακή Δημοκρατία), Ερσίν Τατάρ (τουρκοκυπριακή πλευρά), Νίκος Δένδιας (Ελλάδα), Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Τουρκία) και Ντόμινικ Ράαμπ (Βρετανία). Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει προσκαλέσει (όπως άλλωστε το συνηθίζουν όλοι οι Πρόεδροι της Κύπρου σε συνομιλίες για το Κυπριακό) τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να τον συνοδεύσουν στη Γενεύη. Κάτι δηλαδή σαν ένα Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρο που θα βρίσκεται συνεχώς για τρεις ημέρες εν συνεδριάσει: Έτσι μαζί του θα βρεθούν οι πολιτικοί αρχηγοί: Αβέρωφ Νεοφύτου (ΔΗΣΥ), Άντρος Κυπριανού (ΑΚΕΛ), Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ), Μαρίνος Σιζόπουλος (ΕΔΕΚ), Γιώργος Λιλλήκας (Συμμαχία Πολιτών), Χαράλαμπος Θεοπέμπτου (Οικολόγοι), Ελένη Θεοχάρους (Αλληλεγγύη) και Μάριος Καρογιάν (ΔΗΠΑ). Τον Πρόεδρο της Κύπρου θα συνοδεύουν επίσης οι Νίκος Χριστοδουλίδης, υπουργός Εξωτερικών. Ανδρέας Μαυρογιάννης, διαπραγματευτής ελληνοκυπριακής πλευράς. Κυριάκος Κούρος, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυριάκος Κούσιος, κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Παντελής Παντελίδης, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Ιωάννης Κασουλίδης και Παναγιώτης Δημητρίου. Μια άλλη ομάδα θα είναι οι νομικοί και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που θα βρίσκονται και αυτοί πλάι στον Πρόεδρο της Κύπρου. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με έναν πρώτο σχεδιασμό που παρουσίασε η Τζέιν Χολ Λουτ στα εμπλεκόμενα μέρη, και που παρουσίασε η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σκοπεύει να χωρίσει τη συνάντηση της Γενεύης σε τρία μέρη. Θα ξεκινήσει την πρώτη ημέρα με σύνοδο της ολομέλειας, δηλαδή και των πέντε αντιπροσωπειών μαζί. Οι πέντε θα αναπτύξουν τις θέσεις τους και θα στείλουν μηνύματα εκατέρωθεν.