Ρολά αναμένεται να ανεβάσουν τα πολυκαταστήματα, καθώς και τα εμπορικά κέντρα από Δευτέρα, καθώς όπως όλα δείχνουν οι ειδικοί είναι θετικοί και με την απελευθέρωση αυτού του μέτρου.
Συγκεκριμένα σήμερα οι «33» της Επιτροπής αναμένεται να συζητήσουν για την περεταίρω χαλάρωση των μέτρων στο τομέα του λιανεμπόριου.
Έτσι εκτός από το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων, στο τραπέζι θα τεθούν και οι αγορές στα καταστήματα χωρίς ραντεβού, αλλά μόνο με την αποστολή του SMS στο 13032.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει αιτηθεί από τις αρχές της εβδομάδας στην επιτροπή τις παραπάνω αλλαγές, με αποτέλεσμα η υποεπιτροπή των ειδικών να τις εξετάσει την Τετάρτη, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την σημερινή συνεδρίαση.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα που θέλουν οι ειδικοί για το ασφαλές άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς από Δευτέρα θα χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά τα self test από τους εργαζόμενους.
Ωστόσο είναι αμφίβολο είναι το αν η Επιτροπή θα εισηγηθεί το άνοιγμα των εμπορικών και των αισθητικών κέντρων σε όλη τη χώρα, καθώς παρά την ελαφριά υποχώρηση του δείκτη των κρουσμάτων, η επιδημιολογική κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα συνεχίζει να τους απασχολεί.
Ανήσυχοι ειδικοί – Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ και στη… Θεσσαλονίκη
Ειδικότερα από επιδημιολογικής άποψης, οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων αυτή τη βδομάδα, ωστόσο λαμβάνουν υπόψιν τους και στην μερική σταθεροποίηση των κρουσμάτων, αλλά και την πτώση του δείκτη θετικότητας για πρώτη φορά μετά από 11 εβδομάδες.
Είναι σαφές πως ακόμη οι σκληροί δείκτες της πανδημίας δεν έχουν υποχωρήσει αρκετά, καθώς χτες η χώρα μας κατέγραψε πάνω από 100 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί ξανά από τον Δεκέμβριο. Επίσης οι διασωληνωμένοι έφτασαν χτες του 819 την ώρα που πριν μία εβδομάδα ακριβώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε 776 διασωληνωμένους.
Η κατάσταση παραμένει δύσκολη και στην συμπρωτεύουσα, όπου έχει μεταφερθεί κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας. Χαρακτηριστικά στη Θεσσαλονίκη οι νοσηλείες Covid έφτασαν πλέον τις 757 και οι διασωληνωμένοι τους 147.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στην Επικράτεια έφτασαν τις 526, ενώ τα εξιτήρια λόγω ίασης τα 482.
Σημειώνεται πως ένα ακόμα «μέτωπο» στο οποίο καλούνται να λάβουν αποφάσεις οι ειδικοί είναι τα φροντιστήρια, η λειτουργία των οποίων αποτελεί αίτημα τόσο του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και του Παιδείας.
Πρόκειται για περίπου 10.000 επιχειρήσεις, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και προετοιμασίας στα σχολικά μαθήματα.
Νωρίς για το Πάσχα στο χωριό
Πάντως η συνεδρίαση στην Επιτροπή με θέμα το «Πάσχα στο χωριό» δεν θα γίνει σήμερα, αλλά την επόμενη εβδομάδα.
Πάντως μεγάλη μερίδα των ειδικών φαίνεται προβληματισμένη, καθώς θεωρούν πως με αυτούς τους δείκτες μία εξόρμηση στα χωριά μπορεί να χειροτέρευε ακόμη περισσότερο τα πράγματα και να πίεζε παραπάνω το Σύστημα Υγείας.
Παγώνη: Δύσκολο το Πάσχα στο χωριό με 819 διασωληνωμένους – Πότε θα παρθούν αποφάσεις
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, αναφορικά με το τι πρόκειται να γίνει το Πάσχα, μετά και την ανησυχία που προκαλούν τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι, αλλά και οι νεκροί της πανδημίας.
«Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό. Τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους τα είδατε. Το σύστημα έχει πιεστεί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα, θα πάμε στις εκκλησίες στους προαύλιους χώρους με μάσκες και αποστάσεις, αλλά την τελευταία εβδομάδα θα κριθεί αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, γιατί με 819 διασωληνωμένους είναι δύσκολο» είπε η κ. Παγώνη.
Σύμφωνα με την ίδια «αυτή είναι ίσως από τις δυσκολότερες φάσεις. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί και με τους εμβολιασμούς. Καταλαβαίνουμε την ψυχική πίεση που έχουν και ότι θέλουν να ξεφύγουν αλλά πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αν θέλουμε να κάνουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι».
«Θα φανεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Τετάρτη πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα είναι δύσκολο κάποιος να πει ότι μπορείτε να φύγετε. Όπως και να έχει, ο κόσμος θα μπορεί να βγει, θα μπορεί να πάει από δήμο σε δήμο, δε θα είναι όπως πέρυσι, να είμαστε κλεισμένοι μέσα» πρόσθεσε η ίδια.
Τζανάκης : Μέχρι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα – Τι είπε για Πάσχα και εκκλησίες
Στην εκτίμηση πως τα ενεργά κρούσματα μπορεί να φτάνουν τις 200.000 προχώρησε ο καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης.
Μετά τις 20 του μήνα αναμένουμε να μειωθεί ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η κάμψη των διασωληνωμένων – θανάτων θα έρθει με μια χρονοκαθυστέρηση 2-3 βδομάδες μετά την κάμψη των κρουσμάτων και τα νοσοκομεία θα πιέζονται μέχρι τις 20/4.
Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως ζούμε μια παρατεταμένη κορύφωση του κορoναϊού καθώς είναι μεγάλη η διασπορά υπογραμμίζοντας πως το το νούμερο των 200 χιλιάδων ενεργών κρουσμάτων εξάγεται από μια προσομοίωση που έχουν κάνει και που δείχνει πως τα κρούσματα είναι 4-6 φορές πιο πάνω από το αριθμό που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.
Σημείωσε πως ίσως είναι και τριπλάσια από αυτά που ανακοινώνονται και ότι αν γινόταν τεστ σε όλο τον πληθυσμό θα ανακαλύπταμε 8000 – 9000 την ημέρα.
Τόνισε πως δεν τηρείται η καραντίνα και ότι καλύτερα είναι να συνεχίσουμε σε μια πιο χαλαρή λειτουργία.
Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι ο κάθε ναός το Πάσχα μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων. Σημείωσε πως η εκκλησία πρέπει να μπει προ των ευθυνών της – αν και είναι υπέρ της – και πως θα πρέπει να μην βάζει το κράτος μπροστά και να το πιέζει για τις λειτουργίες της.
Αναφορικά με τις μετακινήσεις σχολίασε πως η επιτροπή έχει όλα τα στοιχεία για να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε.