Προετοιμασία 20΄ Μαγείρεμα 35΄

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

2 μεγάλα πράσα, ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι, σε φέτες

100 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα

700 γρ. κουκιά χλωρά, καθαρισμένα

1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος (προαιρετικά)

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

Ξύσμα και χυμός από 1 ακέρωτο λεμόνι

1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη

200 γρ. πλιγούρι

1 κ.γ. δυόσμος

1 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σοτάρουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα τα πράσα και το ξερό κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθούν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τα κουκιά, 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό (αν θέλουμε) και ανακατεύουμε για λίγο. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον χυμό λεμονιού, καλύπτουμε το φαγητό με νερό και το σιγοβράζουμε για περίπου 30΄. Οταν μείνει σχεδόν με το λάδι του, προσθέτουμε την ντομάτα και το πλιγούρι. Μαγειρεύουμε για άλλα 5΄ και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον δυόσμο και το μάραθο, το ξύσμα, αλάτι, πιπέρι και λίγο ωμό ελαιόλαδο.