Προετοιμασία 20΄ Μαγείρεμα 35΄
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
2 μεγάλα πράσα, ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
100 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
700 γρ. κουκιά χλωρά, καθαρισμένα
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος (προαιρετικά)
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Ξύσμα και χυμός από 1 ακέρωτο λεμόνι
1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη
200 γρ. πλιγούρι
1 κ.γ. δυόσμος
1 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σοτάρουμε σε μια πλατιά κατσαρόλα τα πράσα και το ξερό κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθούν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τα κουκιά, 1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό (αν θέλουμε) και ανακατεύουμε για λίγο. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον χυμό λεμονιού, καλύπτουμε το φαγητό με νερό και το σιγοβράζουμε για περίπου 30΄. Οταν μείνει σχεδόν με το λάδι του, προσθέτουμε την ντομάτα και το πλιγούρι. Μαγειρεύουμε για άλλα 5΄ και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε τον δυόσμο και το μάραθο, το ξύσμα, αλάτι, πιπέρι και λίγο ωμό ελαιόλαδο.