Στη ζωή όλα είναι σχετικά και στην οικονομία – και δη στις αγορές – το παν είναι να πιάνεις τους στόχους. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με τον ιλιγγιώδη ρυθμό-ρεκόρ 18,3% το πρώτο τρίμηνο του 2021 συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς. Αλλά απογοήτευσε τις αγορές, καθώς οι ειδικοί ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 19%.
Οι οικονομολόγοι που μετείχαν στη σχετική έρευνα του Reuters δεν είχαν χάσει τα λογικά τους. Απλώς ξεκινούσαν τους υπολογισμούς τους με βάση την επίδοση της οικονομίας της Κίνας το πρώτο τρίμηνο του 2020, που ήταν τραγική καθώς, λόγω των lockdown και των άλλων περιοριστικών μέτρων που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του Πεκίνου για να τιθασεύσει την πανδημία, το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 6,8%.
Συγκρατημένο το Πεκίνο
«Η εθνική οικονομία έκανε μια καλή αρχή», σημείωσε την Παρασκευή το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών Μελετών της Κίνας. Αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να επαγρυπνούμε και να έχουμε κατά νου ότι η πανδημία της Covid-19 ακόμη καλπάζει παγκοσμίως και ως εκ τούτου το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι περίπλοκο γεμάτο αβεβαιότητες και αστάθειες».
Οι κινεζικές αρχές είναι συγκρατημένες διότι γνωρίζουν ότι η οικονομία της χώρας προσώρας στηρίζεται στην εσωτερική κατανάλωση και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Η Κίνα διαθέτει μια τεράστια εσωτερική αγορά (1,4 δισεκατομμύριο καταναλωτές), αλλά τις τελευταίες δεκαετίες έχει μετατραπεί σε μια εξωστρεφή, εξαγωγική δύναμη. Και δεν μπορεί να αισθάνεται σιγουριά και ασφάλεια όταν οι πελάτες της στο εξωτερικό πένονται μαστιζόμενοι ακόμα από την πανδημική κρίση.
Οι λιανικές πωλήσεις στο 34,2%
Το ποσοστό 18,3% είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί στην Κίνα από το 1992 που ξεκίνησε η κυβέρνηση του Πεκίνου να ανακοινώνει τα στοιχεία για την ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση. Ασυνήθιστα υψηλοί ήταν και οι άλλοι οικονομικοί δείκτες που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.
Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής έκανε ένα άλμα 14,1% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ενώ οι λιανικές πωλήσεις εκτινάχθηκαν κατά 34,2% υψηλότερα. Το 2020 η πανδημία βρισκόταν σε πλήρη έξαρση στην Κίνα και οι αρχές είχαν επιβάλει καραντίνα και απαγόρευση της κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις και επαρχίες της χώρας.
Η αυστηρή (και με τον… βούρδουλα) τήρηση των υγειονομικών μέτρων είχε ως αποτέλεσμα να βγει σύντομα (συγκριτικά με άλλες χώρες) η Κίνα από την κατάσταση συναγερμού. Και άλλωστε ήταν η μοναδική μεγάλη οικονομία του πλανήτη που έκλεισε την περυσινή χρονιά με θετικό ρυθμό ανάπτυξης 2,3%. Πολύ χαμηλό για τα κινεζικά δεδομένα, το 2020 ήταν εξάλλου η χαμηλότερη αναπτυξιακά χρονιά για τη χώρα εδώ και δεκαετίες.
Για το 2021 η κινεζική ηγεσία έχει θέσει ως κεντρικό οικονομικό στόχο την… επιστροφή στην κανονικότητα. Έχει βάλει, ως εκ τούτου, τον πήχη των προσδοκιών της στο «συνηθισμένο» τα τελευταία χρόνια ποσοστό 6%. Διότι αντελήφθη ότι τα διψήφια ποσοστά που αβίαστα πετύχαινε προ εικοσαετίας συνιστούσαν απειλή για τη χώρα, αφού «υπερθέρμαιναν» την οικονομία και εκτίνασσαν τον πληθωρισμό στα ύψη.