Μετά το μαύρο ρεκόρ που σημειώθηκε χτες σε διασωληνωμένους κα νεκρούς φαίνεται πως όλο και περισσότεροι ειδικοί θεωρούν πως το «Πάσχα στο Χωριό» είναι μεγάλο ρίσκο, καθώς ο ιός ακόμη βράζει στην κοινότητα.
Άλλωστε η πίεση που ασκείται από το τρίτο κύμα της πανδημίας στα νοσοκομεία είναι αναμφισβήτητη, ωστόσο παρά τα αρνητικά ρεκόρ στους σκληρούς δείκτες, υπάρχουν και σημάδια σταθεροποίησης.
Τα σημάδια σταθεροποίησης παρατηρούνται στον αριθμό των κρουσμάτων, ο οποίος είναι πεσμένος από την περασμένη εβδομάδα, αλλά και στον δείκτη θετικότητα που έπεσε στο 5,30%.
Ωστόσο από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει δείξει πως επιθυμεί να κάνουν οι πολίτες Πάσχα στο χωριό εφόσον αυτό το βήμα το εισηγηθεί και η επιτροπή των ειδικών.
Ειδικότερα το εργαλείο των self test που από σε λίγες μέρες θα είναι διαθέσιμο και στους εργαζομένους της εστίασης, του λιανεμπορίου, των Μέσων Μεταφοράς και των delivery αλλά και η επιτάχυνση των εμβολιασμών στην Ελλάδα, αναμένεται να είναι τα δύο κλειδιά ώστε σε περίπτωση που κάνουμε Πάσχα σε χωριό αυτό να γίνει με ασφάλεια.
Πάντως όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα, τόσο πληθαίνουν τα σενάρια για το ποιοι τελικά μπορούν να πάνε στα χωριά τους.
Οι τρεις κατηγορίες πολιτών που ίσως ταξιδέψουν
Ένα ενδεχόμενο που θα μπορούσε να ισχύσει είναι οι πολίτες να δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των self tests και να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση την οποία θα επιδεικνύουν εάν τους ζητηθεί από τις Αρχές.
Ακόμη, είναι πιθανό να επιτραπεί η μετακίνηση για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Τέλος, δεν αποκλείεται επίσης, να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει πλήρως.
Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, οι μετακινήσεις του Πάσχα είναι πιθανό να δείξουν τον δρόμο για τον τρόπο λειτουργίας του πράσινου πιστοποιητικού της ΕΕ για τα ταξίδια.
Τέλος, ανάλογα και με τα δεδομένα της πανδημίας θα έχει διαμορφωθεί στην κυβέρνηση μια πρώτη εικόνα μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.
Μεγάλο στοίχημα η Τρίτη του Πάσχα
Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι η 4η Μαΐου, Αυτή είναι η ημερομηνία που θέλει η κυβέρνηση να ανοίξει ξανά η εστίαση για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020.
Έτσι λοιπόν αν όλα πάνε καλά, την Τρίτη του Πάσχα η εστίαση θα στρώσει τραπέζι, μόνο σε εξωτερικούς χώρους και μόνο σε τραπέζια.
Για να ανοίξει η εστίαση, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του MEGA, θα παραχωρηθεί επιπλέον εξωτερικός χώρος στα μαγαζιά. Ενώ θα γίνει υποχρεωτικό το self test στους εργαζόμενους.
Την ίδια ώρα πάντως υπάρχουν και οι ειδικοί που προβληματίζονται ιδιαίτερα με το γεγονός πως μπορεί να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις την ώρα που ο ιός σαρώνει τόσο την πρωτεύουσα όσο και τη Θεσσαλονίκη.
Διευθυντής Πνευμονολογικής Ευαγγελισμού: «Με ξεπερνά να μιλάμε για Πάσχα στο χωριό»
Ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος και ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησαν για τα self test, το άνοιγμα για τις γιορτές του Πάσχα αλλά και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Ο κ. Μπουλμπασάκος, ζώντας στην πρώτη γραμμή τα αδυσώπητα χτυπήματα της πανδημίας του κορωνοϊού, μίλησε έξω από τα δόντια και είπε χαρακτηριστικά:
«Με ξεπερνά με τέτοιο επιδημιολογικό φορτίο να συζητάμε για Πάσχα στο χωριό. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, αλλά, βοηθήστε κι εσείς λίγο παραπάνω. Παίζουμε με τη φωτιά, το self test δεν είναι υπερόπλο».
Παράλληλα, ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι αν επιτραπούν οι μετακινήσεις «φοβάμαι ότι θα δοκιμάσουμε τις αντοχές υγείας στα χωριά. Το σύστημα Υγείας στην Περιφέρεια, δεν θα αντέξει την πίεση που σηκώνει το σύστημα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη» και πρόσθεσε πως: «Δεν θα έπρεπε να συζητάμε ούτε για τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα».
Από την πλευρά του, ο κ. Γώγος συμφώνησε μιλώντας στο Open ότι «το self test δεν είναι πανάκεια, αλλά έχει πολλά θετικά» και ξεκαθάρισε πως είναι πρώιμο να μιλάμε για Πάσχα, την ώρα που πιέζεται τόσο το σύστημα Υγείας και μετέθεσε την όποια συζήτηση για να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό για τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Καμπανάκι Παυλάκη: Μεγάλο ρίσκο το άνοιγμα το Πάσχα – Θα ξαναφουντώσει ο κορωνοϊός
Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης αναφορικά με ένα άνοιγμα μετακινήσεων προς την επαρχία το Πάσχα, αφού έτσι εκτιμά, πως θα ξαναφουντώσει ο κορονοιός.
«Μη με ξαναρωτήσετε για το Πάσχα θα είμαι ο κακός της παρέας» είπε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο κ. Παυλάκης χαρακτηρίζοντας «ρίσκο» το άνοιγμα των μετακινήσεων σε αυτή τη φάση.
Ο ερευνητής ανέφερε πως βάσει των στοιχείων και των αριθμών που βλέπει η κορύφωση του κύματος της πανδημίας στην Αττική έχει ήδη συντελεστεί εντούτοις το πρόβλημα είναι ότι ένα άνοιγμα τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να το ξαναφουντώνει.
Ο καθηγητής ανέφερε πως πρέπει να πάμε γρήγορα στην αποδόμηση του κύματος της πανδημίας για να περάσουμε ένα λογικό καλοκαίρι.
«Και από άποψη διακοπών και από άποψη οικονομικών» είπε.
Ακόμα πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως αν η ελληνική κοινωνία έκανε μια προσπάθεια τώρα όπως η Πορτογαλία θα μπορούσαν κάθε εβδομάδα τα κρούσματα να μένουν τα μισά.
Ο γιατρός-ερευνητής συνέστησε τήρηση των μέτρων, προσοχή τόσο από την πλευρά όσων εμβολιάστηκαν όσο και από την πλευρά αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, αποφυγή εσωτερικών χώρων, χρήση μάσκας.
«Περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες για να δούμε πόσο θα κοστίσει το άνοιγμα» κατέληξε.
Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση
Από την άλλη πλευρά απαντώντας χτες από την Πάτρα στην ερώτηση για το κατά πόσο θα επιτραπούν την περίοδο του Πάσχα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όλα στην ώρα τους. Για εμάς, κάθε ημέρα είναι και ένα διαφορετικό στοίχημα. Παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις».
«Σε κάθε περίπτωση», συνέχισε, «τα self test είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε σε όλη την χώρα με τα rapid test και τα μοριακά τεστ».
Σχετικά με την τήρηση των μέτρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι «συντριπτικά ο ελληνικός λαός έχει κάνει τεράστιες θυσίες και εγώ προσωπικά από αυτό το μετερίζι που έχω κληθεί να συνδράμω στην προσπάθεια αυτή, νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για το μέσο πολίτη, που με υπομονή και επιμονή όλους αυτούς τους μήνες, κάθισε στο σπίτι, τήρησε τα μέτρα και θυσίασε τον οικογενειακό προγραμματισμό του». Όπως συμπλήρωσε, «τώρα, όλοι μαζί ενωμένοι, μέσα από ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό και στρατηγική, ετοιμαζόμαστε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».
ια το θέμα των μετακινήσεων εκτός νομού τοποθετήθηκε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία υποστήριξε ότι «είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε απόφαση», συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις για τις μετακινήσεις το Πάσχα κρίνοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ισχύουν εκείνο το διάστημα.
Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξηγώντας ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις, ωστόσο είμαστε πολύ πιο κοντά στην ελευθερία. «Έχουμε στη διάθεσή μας όπλα όπως ο εμβολιασμός και τα self test», είπε χαρακτηριστικά.
Το χρονοδιάγραμμα της άρσης του lockdown – Ανοίγει η εστίαση πριν τον τουρισμό
Στο τραπέζι βρίσκεται η επαναλειτουργία mall και φροντιστηρίων και στο «βάθος» η εστίαση με την κυβέρνηση να εξετάζει τα επόμενα βήματα για την άρση του lockdown.
Σύμφωνα με το MEGA, η εστίαση θα ανοίξει την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με τραπεζάκια και θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα προστασίας τόσο για εργαζομένους όσο και για πελάτες.
Μάλιστα, πιθανολογείται να τεθεί σε ισχύ και μειωμένο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα της εστίασης αλλά και η παραχώρηση επιπλέον εξωτερικού χώρου.
Παράλληλα, malls, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια μόνο όμως για τους μαθητές Λυκείου αναμένεται να σηκώσουν ρολά στις 19 Απριλίου, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα.
Επίσης, το Σάββατο 24 Απριλίου, ενδέχεται να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου και οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν κανονικά, δίχως click away και click in shop / click inside.