Το 70% των θετικών self test που έγιναν στην αρχή της εβδομάδας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές λυκείου στην αρχή της εβδομάδας επιβεβαιώθηκε με rapid test σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών αυτοδιαγνωστικής ανίχνευσης του αντιγόνου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο είναι η ευαισθησία και η ειδικότητα. Ευαισθησία του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει θετικό αποτέλεσμα, εφόσον υπάρχει η νόσος, δηλαδή ευαισθησία 80%.
«Ειδικότητα του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα εφόσον δεν έχω τη νόσο, δηλαδή ειδικότητα 99% σημαίνει ότι από τους 100 που δεν έχουν τον ιό, το τεστ θα θεωρήσει ότι όντως οι 99 δεν έχουν μολυνθεί», συνέχισε. Η πιθανότητα να βγει ένα ψευδώς αρνητικό ατομικό τεστ είναι λιγότερο από 1 στα 1000 με 1% επιπολασμό της νόσου στον πληθυσμό, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.
Όπως είπε, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που διατίθενται χαρακτηρίζονται, καταρχήν, από την πολύ υψηλή ειδικότητα (υψηλότερη από 99%), έτσι ώστε το ποσοστό των ψευδώς θετικών στον πληθυσμό θα είναι χαμηλό ακόμα και σε συνθήκες χαμηλότερου επιπολασμού της νόσου. Επίσης, οι δοκιμασίες έχουν αρκετά υψηλή ευαισθησία, δηλαδή υψηλότερη από 80%.
Σημειώνεται ότι η ευαισθησία των τεστ αυξάνεται (ξεπερνά και το 95%) όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο. Ως εκ τούτου, όσο πιο μεταδοτικός είναι κάποιος τόσο πιο πιθανό να εντοπισθεί, ενισχύοντας τον ρόλο των δοκιμασιών στην πρόληψη της μετάδοσης.
Η ευρεία χρήση των αυτοδιαγνωστικών test ως μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου σε πληθυσμιακό επίπεδο είναι μία στρατηγική Δημόσιας Υγείας που κερδίζει διαρκώς έδαφος. Αυτοδιαγνωστικά test χρησιμοποιούνται σταδιακά σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως σε αυτήν τη φάση της επιδημίας συμμετέχουμε στην αυτοδιάγνωση και διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και τη χρήση της μάσκας, όπου είναι εφικτό. «Ο σκοπός είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες μεταδόσεις σε επίπεδο πληθυσμού και μέσω αυτής της διαδικασίας θα προστατέψετε τα κοντινά σας πρόσωπα», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.