Εκτακτη συνάντηση στις 15: 00 ώρα Ελλάδας θα έχει στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, πριν από την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντηση που «κλείστηκε» αργά το βράδυ της Τετάρτης, έρχεται σε συνέχεια των νέων εμπρηστικών δηλώσεων του τούρκου προέδρου, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να δυναμιτίσει ξανά το κλίμα διαμηνύοντας προς τη Δύση ότι δεν σκοπεύει να κάνει πίσω από τις μονομερείς του διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας μάλιστα και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.
Παλινωδίες Ερντογάν
Αυτή η προκλητική ρητορική του τούρκου προέδρου έρχεται ουσιαστικά λίγες ώρες αφότου ο ίδιος είχε επανέλθει στη θέση ότι η Τουρκία παραμένει «δεσμευμένη» στον στόχο της πλήρους ένταξής της στην ΕΕ, ζητώντας ωστόσο ίση μεταχείριση.
Τα συνεχή σκαμπανεβάσματα της ρητορικής του Ερντογάν, που τροφοδοτούνται ανάλογα με τα πολιτικά τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες ή την Αθήνα, όπως για παράδειγμα τα Συμβούλια της Ευρώπης ή η συνάντηση το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ-Μενφί, προκαλούν εκνευρισμό στη Δύση και στην προκειμένη περίπτωση δυσχεραίνουν την αποστολή Δένδια.
Σεισμικές έρευνες
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ξανά ότι η Άγκυρα έχει στόχο να κάνει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου. «Εμείς στην Ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων. Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία. Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική του συνομιλία με νέους.
Mάλιστα θέλοντας να αναδείξει και τις «υποχωρήσεις» που έχει κάνει η Άγκυρα τον τελευταίο καιρό για τα μάτια της ΕΕ, ο Ερντογάν ανέφερε: «Σε όλες τις διαμάχες στην Ανατολική Μεσόγειο, αν δεν μπορούσαμε να έχουμε μια πιο «απαλή» προσέγγιση, η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Αλλά δείξαμε κατανόηση και όταν ήρθε ο καιρός, αποσύραμε τα πλοία μας για να τα επιδιορθώσουμε».
«Αν χρειαστεί, θα επέμβουμε στην Κύπρο»
Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες της Κύπρου για τις πολύμηνες έρευνες με γεωτρύπανα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ερντογάν υποστήριξε σύμφωνα με το AHaber: «Eίπαμε και κάτι ακόμα στην ΚύπροQ δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί, θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες, αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία».
Χθες πάντως και πριν από την ανακοίνωση της αναβολής του ταξιδιού του, ο Δένδιας πέρασε και την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις λεπτομέρειες της επίσκεψης στην Αγκυρα. Στόχος του ταξιδιού παραμένει η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας και η αποσαφήνισή του ότι η Ελλάδα δεν θα είναι αυτή που θα εγκαταλείψει το τραπέζι του διαλόγου
Τα όπλα στις αποσκευές
Στα «όπλα» που έχει στις αποσκευές του ο Δένδιας καθοδόν προς την Αγκυρα είναι οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και κυρίως η κοινή δήλωση των «27» που συνδέει σαφώς τη θετική ατζέντα με τη διαρκή αποκλιμάκωση της έντασης, σημειώνοντας ότι τα όποια βήματα γίνουν θα είναι σταδιακά και αναστρέψιμα και ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία παραμένει υπό παρακολούθηση μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Στο τραπέζι Δένδια – Τσαβούσογλου επισήμως θα βρεθούν διμερείς σχέσεις και περιφερειακές εξελίξεις. Το Κυπριακό επίσης θα είναι στο επίκεντρο, καθώς ο τούρκος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, αύριο -πριν τη συνάντηση με τον Δένδια- αναμένεται να μεταβεί στα κατεχόμενα για συνομιλίες με τον Τατάρ ενόψει της πενταμερούς. Ο Δένδιας θα καταστήσει σαφές στην Τουρκία και την απαίτηση της Αθήνας να υπάρξει πλήρης και διαρκής αποκλιμάκωση και τέλος των προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου, του οποίου η ελληνική πλευρά επιδιώκει την ακύρωση.
Ενημέρωσε Μητσοτάκη
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δένδιας ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την Τετάρτη είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι και για τις επαφές του στη Βεγγάζη τη Δευτέρα. Παγίως η Αθήνα θέλει να καταστήσει σαφές στην Τρίπολη ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο μπορεί να έχει επιπτώσεις και στη σχέση της με την ΕΕ. Η Αθήνα πάντα αξιολογεί τα μηνύματα από τη Λιβύη ως μηνύματα ισορροπιών, σημειώνοντας ότι ο λίβυος πρωθυπουργός, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα έκανε αναφορά στη δέσμευση της χώρας στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας ωστόσο και τη βούληση της Τρίπολης για συνεννόηση και με τις άλλες χώρες της περιοχής.
Συνομιλίες για τις θαλάσσιες ζώνες
Την επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας και Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ-Μενφί, κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως τονίστηκε, αυτό θα γίνει άμεσα υπό την ευθύνη των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν και το αντικείμενο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει σύντομα στη Λιβύη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Επίσης, δόθηκε έμφαση στη συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού.
Αποχώρηση ξένων στρατευμάτων
Ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος τον κ. αλ-Μενφί, εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του στη Λιβύη. «Για να επαναβεβαιώσουμε ότι οι ελληνολιβυκές σχέσεις, μετά από κάποιες περιόδους δυσκολίας, βρίσκονται στην αρχή μιας πολύ γόνιμης και παραγωγικής περιόδου».
«Θέλω να γνωρίζετε ότι η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα σε σας και στον λιβυκό λαό, στο δύσκολο έργο σας να ανασυγκροτήσετε την πατρίδα σας. Να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές στο τέλος του έτους, έτσι ώστε οι ίδιοι οι πολίτες της Λιβύης να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους. Όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στη Λιβύη, απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να αποχωρήσουν όλα τα στρατεύματα από τη Λιβύη», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.