Υγειονομικά ανοχύρωτη είναι η Γαύδος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος, αναφέρεται στο τραγικό τροχαίο, όπου η 28χρονη Κορίνα έχασε τη ζωή της την Κυριακή τα ξημερώματα στην περιοχή Βαθύ Σελί, όταν το σταθμευμένο αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν η ίδια με έναν 40χρονο φίλο της, έπεσε στο γκρεμό.
Όπως σημειώνει «στη Γαύδο λειτουργεί ένα περιφερειακό ιατρείο που καλύπτεται από έναν και μόνο αγροτικό ιατρό. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 100 περίπου. Είναι δύο οι αγροτικοί ιατροί που καλύπτουν εναλλάξ το ιατρείο της Γαύδου. Δεν υπάρχει κανένας άλλος από προσωπικό. Κάνουν τα πάντα. Δεν υπάρχει ΕΚΑΒ στο νησί. Εαν χρειασθούν διακομιδές τις κάνει ένα βανάκι του Δήμου. Το ιατρείο είναι και σπίτι του γιατρού».
Τι έγινε με το τροχαίο
Όπως περιέγραψε ο γιατρός του νησιού, στον κ. Γιαννάκο : Ξημερώματα Κυριακής 6.30 π.μ., ο γιατρός ειδοποιήθηκε από το ΕΚΑΒ ότι είχε συμβεί ατύχημα σε γκρεμό στη Γαύδο. Πήρε τηλέφωνο στο Δήμο δεν βρήκε κάποιον και έτρεξε στο σημείο του ατυχήματος. Εφθασε πρώτος στις 6.45 π.μ, και μάλιστα πριν από τα σωστικά συνεργεία παρ’ ό,τι είχαν ειδοποιηθεί από το ΕΚΑΒ.
Ο γιατρός φτάνοντας στο σημείο, βρήκε πάνω από το γκρεμό έναν τραυματία που του περιέγραψε το συμβάν. Ήταν τραυματισμένος και έπρεπε να του παράσχει ιατρική φροντίδα. «Ο γιατρός δεν μπορούσε να προσεγγίσει το σημείο που βρισκόταν το κορίτσι σε γκρεμό 150 μέτρων. Παρ’ ό,τι άρχισε να χαράζει δεν έβλεπε το αυτοκίνητο στο γκρεμό. Η προσέγγιση μπορούσε να γίνει μόνο με σωστικά συνεργεία που δεν είχαν φθάσει», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος και συνεχίζει:
«Εν τω μεταξύ κατέφθασε ένας αστυνομικός στο σημείο. Ο γιατρός πήρε τον τραυματία και πήγε στο ιατρείο για να του παράσχει ιατρική φροντίδα. Δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Στις 8 π.μ. περίπου κατέφθασαν εθελοντές δασοπυροσβέστες οι οποίοι κατέβηκαν το γκρεμό. Επικοινώνησε ο γιατρός μαζί τους και του είπαν ότι η κοπέλα αναπνέει.
Στις 9 επικοινώνησε ξανά και του είπαν ότι σταμάτησε η αναπνοή της. Έτρεξε στο σημείο του ατυχήματος και με τη βοήθεια της πυροσβεστικής δεμένος με σκοινί κατέβηκε τον γκρεμό με κίνδυνο της ζωής του».
Οι δραματικές προσπάθειες του «ήρωα γιατρού»
»»Όταν ο γιατρός κατέβαινε έπεφταν πέτρες και κινδύνευαν οι δασοπυροσβέστες που ήταν κάτω. Εφθασε στο σημείο στις 9.30. Το κορίτσι ήταν νεκρό», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος και τονίζει:
«Σε επικίνδυνες και αντίξοες συνθήκες κρατώντας και το αυτοκίνητο έκανε ΚΑΡΠΑ χωρίς επιτυχία. Το ελικόπτερο από Ηράκλειο έφθασε στις 11.30. Δεν μπορούσε να προσεγγίσει το γκρεμό που βρίσκονταν το κορίτσι. Στις 13:00 απεγκλωβίσθηκε το κορίτσι από το γκρεμό από άνδρες της ΕΜΑΚ. Το ΕΚΑΒ δεν διαθέτει ελικόπτερο στο Ηράκλειο.
Ο αγροτικός γιατρός ένας και μοναδικός στο νησί λειτούργησε με ηρωισμό και αυτοθυσία. Τα σωστικά συνεργεία που είχαν ειδοποιηθεί σπό τις 6.30 π.μ. όταν πήραν τηλέφωνο το γιατρό απεγκλώβισαν το κορίτσι 7 ώρες μετά.
«Υγειονομικά ανοχύρωτο το νησί»
Υγειονομικά ανοχύρωτο το νησί με έναν μόνο αγροτικό γιατρό, χωρίς ΕΚΑΒ. Εάν υπήρχε ΕΚΑΒ και δεύτερος γιατρός θα μπορούσε ο ένας να παραμείνει στο σημείο.
Ο γιατρός με ηρωισμό και κίνδυνο της ζωής του κατέβηκε να βοηθήσει το κορίτσι. Κάτω εκεί όμως δεν μπορεί να παράσχει σημαντική βοήθεια, όπως διασωλήνωση.
Τα νησιά ειδικά τα μικρά είναι υγειονομικά ανοχύρωτα. Είναι πέρα για πέρα άδικο από ένα γιατρό που δεν έχει φωνή και ξεκινάει τώρα τη καριέρα του να αναζητούνται ευθύνες που τις έχουν άλλοι, που καθυστέρησαν 7 ώρες. Ο γιατρός είναι ήρωας» καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.