Με έμφαση στον προγραμματικό λόγο και στην κατάθεση προτάσεων σε καίρια ζητήματα θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας που δίνει ιδιαίτερο βάρος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τη «βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας».
Αυτή αναμένεται να παρουσιαστεί διαδικτυακά σε μια μεγάλη εκδήλωση το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης 13 Απριλίου από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος. Το πρόγραμμα για την οικονομία, το οποίο έχει στον πυρήνα του τις ρυθμίσεις για το ιδιωτικό χρέος που δημιουργήθηκε εν μέσω πανδημίας, θα αποτελέσει μαζί με το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ που προβλήθηκε πρόσφατα κεντρικό άξονα στον δρόμο για τις εκλογές, οι οποίες κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αποκλείονται πλέον.
Δεν αποκλείουν πολιτικές εξελίξεις
Εξάλλου, όπως έλεγαν στο «Βήμα της Κυριακής» στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, το κόμμα έχει τεθεί σε «εκλογική ετοιμότητα» και ουδείς μπορεί να αποκλείσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Παράλληλα, στην πολιτική τους εξίσωση υπολογίζουν πλέον και την προ ημερών ηχηρή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος απάντησε στον Κώστα Σημίτη σε σχέση με τη Συμφωνία του Ελσίνκι, αλλά όπως λένε στην Κουμουνδούρου ήταν ένα σαφές μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του κόμματος επιδιώκει να υποβαθμίσει τον «παράγοντα Πολάκη» – χωρίς απαραιτήτως μεγάλη επιτυχία, καθώς ο πρώην υπουργός επιμένει να προκαλεί δημοσίως ακόμα και τον κ. Τσίπρα.
Να καρπωθούμε την κυβερνητική φθορά
Στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να αφήσει πίσω του τα όποια εσωκομματικά ζητήματα ανακύπτουν, τα οποία κατά τον ίδιο είναι επουσιώδη και ασήμαντα, και να επικεντρωθεί στη μετωπική αντιπολίτευση με την κυβέρνηση, παράλληλα με την κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων. Κεντρικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να ακουστεί ξανά στην κοινωνία όλο και πιο έντονα και να αρχίσει να καρπώνεται από τη φθορά της κυβέρνησης. «Το μεγάλο και κρίσιμο στοίχημα είναι να μας ακούσουν πάλι ευρύτερες κοινωνικές ομάδες» λένε ανώτεροι κομματικοί παράγοντες και τονίζουν ότι το ζήτημα δεν είναι τι λέει ο Παύλος Πολάκης και οι διάφορες εσωκομματικές διαδικασίες που αφήνουν παγερά αδιάφορη την κοινωνία και δεν είναι κεντρικό θέμα συζήτησης στο κόμμα.
Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα στην προ ημερών συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, την προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας». Ηταν η πρώτη φορά που τοποθετήθηκε τόσο ξεκάθαρα ως προς την ετοιμότητα του κόμματος, μετά την εκλογική ήττα του 2019. Πλέον δεν αποκλείει να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε κάλπες, παρά την προ ημερών διάψευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη των σεναρίων αυτών.
Το επιχείρημά του είναι ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις. Επίσης, υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας «έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία».
Το σχέδιο για το ιδιωτικό χρέος
Για τον πρώην πρωθυπουργό η προγραμματική ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ως κεντρικούς άξονες το πρόγραμμα για το «Νέο ΕΣΥ», τη ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και συνολικά τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς και το σχέδιο για την προστασία της εργασίας, του οκταώρου και του μισθού. «Εχουμε ήδη ένα σημαντικό προγραμματικό εργαλείο που καταγράφει πλειοψηφικά θετικές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία» είναι η άποψή του και αυτό αναμένεται να τονίσει την προσεχή Τρίτη. «Μπορεί να είναι Τρίτη και 13, αλλά για εμάς δεν είναι «μαύρη Τρίτη» κατά τις λαϊκές δοξασίες, αλλά μια μέρα που θα δώσουμε διέξοδο για την οικονομία μέσα από προτάσεις που μπορούν να τη βγάλουν από το μαύρο τούνελ που μπήκε από τους κυβερνητικούς χειρισμούς» σημείωνε στο «Βήμα» κεντρικό στέλεχος.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης «φυγή προς τα εμπρός» εντάσσεται και η πρόταση για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος» θα βασίζεται σε τρεις άξονες: α) διαγραφή μέρους του χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο, αλλά επίσης επιμήκυνση των δόσεων, β) ενέσεις ρευστότητας και γ) νέος Πτωχευτικός Κώδικας.
«Θα κλείσει μία στις τρεις επιχειρήσεις»
Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που συσσωρεύθηκε την περίοδο της πανδημίας προς ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο, εφορίες και ανέρχεται σε περίπου 8 δισ. ευρώ. «Αν δεν ρυθμιστεί με βάση τις προβλέψεις που υπάρχουν, θα κλείσει μία στις τρεις επιχειρήσεις» λένε από την Κουμουνδούρου. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει ρύθμιση όπως είχε γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, επιμήκυνση των δόσεων έως τις 120 ανάλογα με τις περιπτώσεις, «κούρεμα» των προσαυξήσεων και των τόκων, καθώς παράλληλα της βασικής οφειλής κατά 50%, κατά περίπτωση.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι τα μέτρα-ενέσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας με ενεργό ρόλο και της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι το 94% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αποκλείστηκε από κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο προς ικανοποίηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων. Προτείνεται η Αναπτυξιακή Τράπεζα να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου δανειοδότησης των τραπεζών (π.χ. με αύξηση του ποσοστού δημόσιας εγγύησης).
Τα κόκκινα δάνεια και η πρώτη κατοικία
Ο τρίτος πυλώνας είναι η κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα της ΝΔ και η συζήτηση για σύνταξη ενός νέου που θα λαμβάνει ειδικές πρόνοιες για τη λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Δεν μπορείς να μιλάς για ανάκαμψη με μια νέα γενιά κόκκινων δανείων και κύμα αθρόων λουκέτων σε επιχειρήσεις που θα φέρουν χιλιάδες απολύσεις» τονίζουν από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τους επιτελείς της Κουμουνδούρου στην ενίσχυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας που είναι κομβικό σημείο, αλλά και στην ανάγκη το Δημόσιο να ενεργοποιήσει στο τραπεζικό σύστημα τα μετοχικά του δικαιώματα και να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα προκειμένου να αποκατασταθεί η συμβολή του στη χρηματοδότηση της μετάβασης.
Και πρόσωπα από το εξωτερικό
Η προετοιμασία της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διήρκεσε περίπου τρεις μήνες και ενεργό ρόλο είχε όλο το οικονομικό επιτελείο (Εφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Τάκης Κορκολής, καθώς επίσης οι Δημήτρης Λιάκος, Γιώργος Χουλιαράκης και Γιάννης Δραγασάκης). Μεγάλη έμφαση δόθηκε στην πρόταση για το ιδιωτικό χρέος. Πηγές της Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι ο κύκλος συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού είναι διευρυμένος και με πρόσωπα από το εξωτερικό, όπως ο γνωστός γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί. Ιδιαίτερη συμβολή στην κατάρτιση της πρότασης είχε και ο Αιμίλιος Αυγουλέας, ο οποίος διδάσκει Διεθνές Τραπεζικό Δίκαιο και Χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και θα παρευρεθεί στη μεθαυριανή εκδήλωση.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επίσης η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, αλλά και πρόσωπα – όπως αφήνει να διαρρεύσει η Κουμουνδούρου – καινούργια για την «ανθρωπογεωγραφία» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Δημήτρης Αυγητίδης, καθηγητής του Εμπορικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ένα πρόσωπο που συζήτησε με το οικονομικό επιτελείο και θέματα που αφορούν τον Πτωχευτικό Κώδικα.
Προειδοποίηση για αποχή από τη Βουλή
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η κυβέρνηση συνειδητά υποβαθμίζει και ακυρώνει τη δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου, με κορυφαίο παράδειγμα τον τρόπο ψηφοφορίας που ακυρώνει τη γνώμη των βουλευτών. Μάλιστα προειδοποιεί ότι εάν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, όπως έχει ζητήσει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, και δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά όπως τοποθετείται, μέσω τηλεδιάσκεψης, «τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε τέτοιες ψηφοφορίες».
Κήρυξη πολέμου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις
Για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις αντιδραστικές επιλογές στα εργασιακά, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι η κυβερνητική πρόταση αποδεικνύει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει επιστροφή σε αποτυχημένες και κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές. Για τον ίδιο ειδικότερα, ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στα εργασιακά αποτελεί την κήρυξη πολέμου εναντίον των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας. «Τα εργασιακά θα αποτελέσουν τη “μητέρα των μαχών” για την επόμενη περίοδο και το σύνολο των κομματικών μας δυνάμεων οφείλει να ετοιμαστεί για αυτή την εξέλιξη» τόνισε με έμφαση. Στο εργασιακό σκέλος προτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για προστασία των εργαζομένων σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, να θεσπιστεί πλαίσιο για την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας, να ρυθμιστούν και προασπιστούν τα εργασιακά δικαιώματα όσων εργάζονται σε αποσχίσεις κλάδων και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις όσων εργάζονται με μπλοκάκια ή διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ακόμα, στο εργασιακό πεδίο, προτείνεται μεταξύ άλλων: α) αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, για τη στοιχειώδη κατοχύρωσή τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειας, β) θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης της τηλεργασίας ως μισθωτής εργασίας από απόσταση, με απαγόρευση μονομερούς μετατροπής της εργασίας σε τηλεργασία, διασφάλιση ωραρίου εργασίας και δικαιώματος αποσύνδεσης, διασφάλιση προϋποθέσεων ελέγχου, προστασία της προσωπικής ζωής και των ατομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, γ) ισχυρά προγράμματα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα στο διάστημα αμέσως μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας, κ.ά.