Ολα τα στοιχεία και δεδομένα βεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε στο μεταίχμιο της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, βιώνουμε την κορύφωση του πανδημικού φαινομένου και αντιμετωπίζουμε τα σπαράγματα της κορωνοεπίθεσης. Η αλήθεια είναι ότι αυτή την ώρα ζούμε μία ακόμη φάση των σκληρών εκδοχών της διαχεόμενης νόσου, αλλά πλέον δεν χωρεί αμφιβολία ότι η επιστήμη και τα επιτεύγματά της, όπως αυτά εκφράζονται με τα εμβόλια και τις αναπτυσσόμενες θεραπευτικές μεθόδους, θα επικρατήσουν εν τέλει της πανδημίας και θα διαμορφώσουν συνθήκες επιστροφής στην κανονικότητα.
Οπως προκύπτει από την πλούσια πια διεθνή εμπειρία, οι επιταχυνόμενοι εμβολιασμοί οδηγούν στην ανύψωση του πολυπόθητου τείχους ανοσίας και σταδιακά διαμορφώνουν τις συνθήκες ελευθέρωσης των κοινωνιών και των οικονομιών από τους πολλούς υγειονομικούς περιορισμούς.
Ηδη η Μεγάλη Βρετανία προετοιμάζεται να δηλώσει επίσημα ότι «έχτισε», διά των μαζικών εμβολιασμών, τείχος ανοσίας, το Ισραήλ επίσης έχει σχεδόν ελευθερώσει τους πολίτες του από το πλήθος των περιορισμών και εκτιμάται ότι με τον ρυθμό που εξελίσσονται οι εμβολιασμοί σε αντίστοιχα ευχάριστη θέση θα βρεθούν σύντομα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Στην Ελλάδα ταυτόχρονα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρά τα πολλά εφοδιαστικά προβλήματα και τις καθυστερήσεις στη διάθεση των εμβολίων, οι εμβολιασμοί «τρέχουν» τελευταία με ταχύτητα μεγάλη και είναι θέμα μερικών εβδομάδων να ασφαλιστεί το ευπαθέστερο τμήμα του πληθυσμού – οι άνω των 60 και οι χρόνια πάσχοντες – έναντι του κορωνοϊού.
Ηδη έχουν χορηγηθεί 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και αν όλα κυλήσουν ομαλά, χωρίς ανεπιθύμητα απρόοπτα, μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα έχουν προσφερθεί κοντά στα 5 εκατομμύρια δόσεις και έτσι εκτιμάται ότι θα έχει «χτιστεί» και εδώ το επιδιωκόμενο τείχος ανοσίας.
Τα παραπάνω προφανώς δεν επιτρέπουν άμβλυνση της προσοχής στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί, ωστόσο δηλώνουν ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι η υγειονομική κρίση οδεύει προς έλεγχο και οφείλουμε άπαντες να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη ημέρα. Πολύ περισσότερο όταν γνωρίζουμε ότι πλέον υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι και τα κατάλληλα επενδυτικά εργαλεία για μια επιτυχή επαναφορά σε συνθήκες δυναμικής ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Ολα τα σήματα από την εγχώρια και τη διεθνή οικονομική κοινότητα βεβαιώνουν ότι υπάρχουν πια οι προϋποθέσεις για το διεκδικούμενο άλμα προόδου και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Τα προηγούμενα χρόνια αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρά τα πολλά προβλήματα και τις μεγάλες αναστατώσεις, έχουν συντελεστεί σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία της οικονομίας, ικανές να προκαλέσουν το ενδιαφέρον διεθνών και εγχώριων επενδυτών. Αυτή την ώρα διεθνώς υπάρχει περίσσευμα κεφαλαίων, το πλήθος των επενδυτών αναζητεί ευκαιρίες και επιπλέον η χώρα μας παραμένει φθηνή, η γεωπολιτική θέση της περίζηλη και ως τμήμα της ευρωζώνης είναι θεσμικά ασφαλισμένη και το πολιτικό της ρίσκο ελεγχόμενο. Η ύπαρξη του Ταμείου Ανάκαμψης επίσης εγγυάται την κατεύθυνση των αλλαγών και τη στροφή προς τον μαζικό ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη οικονομία. Σχεδόν το 60% των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθεί προς τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Κοινώς, από τον ζόφο της πανδημικής περιόδου ξεπηδά η μεγαλύτερη και σημαντικότερη ευκαιρία αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας. Γεγονός βεβαίως που πολλαπλασιάζει τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας. Η κυβέρνηση οφείλει να αφοσιωθεί στον στόχο αναγέννησης και ανασυγκρότησης της οικονομίας και η αντιπολίτευση να συνδράμει αναλόγως των ευθυνών της προς αυτή την κατεύθυνση. Η πανδημία, όπως προαναφέραμε, θα τείνει προς έλεγχο το επόμενο διάστημα και σε λίγους μήνες άλλα θα είναι κυρίαρχα. Βραχυπροθεσμοπαθείς προσεγγίσεις δεν χωρούν πια. Η χώρα κατά πάσα βεβαιότητα θα εισέλθει σε νέα φάση και άπαντες οφείλουν να προσαρμοσθούν. Οι πολίτες αδημονούν για αυτή την επόμενη ημέρα και οι πολιτικές δυνάμεις δεν επιτρέπεται να καθυστερήσουν την πολυπόθητη μετάβαση με τους άγονους ανταγωνισμούς που συνήθως συνοδεύουν τη δράση τους.
ΤΟ ΒΗΜΑ