Οι Ελληνες της σύγχρονης αμερικανικής διασποράς και οι απόγονοί τους διαθέτουν δυναμική και σημαντική παρουσία στην Ουάσιγκτον, αλλά και σε άλλα κέντρα ισχύος των ΗΠΑ, προβάλλουν την εθνική τους καταγωγή και δεν διστάζουν να ασκήσουν την όποια επιρροή μπορεί να διαθέτουν ώστε να προασπίσουν όσα θέματα τους απασχολούν.

Στην πλειονότητά τους έχουν γεννηθεί εκεί, μια και μετά το 1980 δεν έχει υπάρξει άλλο μεγάλο ελληνικό μεταναστευτικό ρεύμα που να έχει τροφοδοτήσει την κοινότητα με νέα μέλη από την Ελλάδα, και προέρχονται από μεικτές οικογένειες. Δεν μιλάμε λοιπόν για μετανάστες πλέον, αλλά για Αμερικανούς με ελληνικές ρίζες.

Μια πολύ ιδιαίτερη κοινότητα, με ξεχωριστή ταυτότητα και ιστορία, η οποία, ελλείψει συστηματικής μελέτης και καταγραφής, παραμένει κυρίως προφορική. Μια σημαντική πρωτοβουλία διάσωσης της ιστορίας αυτής γίνεται με το αρχείο «Hellenic-American Oral History Project» στο Queens College του City University της Νέας Υόρκης, με στόχο να έρθουν σε επαφή οι Ελληνοαμερικανοί τρίτης και τέταρτης γενιάς με τις ρίζες τους.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Ντιάνα Καρτσαγκούλη παραθέτει στοιχεία από εργασίες και έρευνες ελληνοαμερικανών καθηγητών Πανεπιστημίου και γράφει για το παρελθόν, το παρόν, αλλά και το μέλλον της ελληνοαμερικανικής κοινότητας η οποία, μεταξύ άλλων, διαθέτει και ισχυρούς δεσμούς με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»