Ανοίγουν σταδιακά δραστηριότητες στην Επικράτεια, με τους πολίτες να βλέπουν «φως στο τούνελ» έπειτα από το πολύμηνο lockdown.
Η αρχή έγινε ήδη με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των λυκείων αλλά και των διαδημοτικών τα Σαββατοκύριακα. Μάλιστα χτες ανακοινώθηκε πως θα ανοίξουν τα μαγαζιά σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη, ενώ ακόμη στον «πάγο» βρίσκεται η Κοζάνη.
Το ερώτημα ωστόσο των ημερών είναι αν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό η… στο μπαλκόνι.
Ο πρωθυπουργός άλλωστε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές.
«Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές», είπε χαρακτηριστικά.
Μετά το Πάσχα το επόμενο βήμα φαίνεται να είναι η λήψη αποφάσεων σχετικά με το αν θα ανοίξουν τα δημοτικά και τα γυμνάσια αλλά και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους.
Τι θα γίνει με Πάσχα – άνοιγμα εστίασης
Ερωτηθείς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις προς τα χωριά για το Πάσχα, είπε ότι δεν είναι σε θέση ακόμη να απαντήσει.
«Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα», δήλωσε ενώ απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο να επιτραπούν αυτές οι μετακινήσεις με πολιτική απόφαση.
Για την εστίαση σχολίασε πως «ο καιρός είναι σύμμαχος» αλλά η όποια εξέλιξη μετατίθεται για μετά το Πάσχα. «Όμως η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Όταν πρέπει να φας ή να πιείς τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. Άρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους. Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα», ανέφερε.
Πέτσας: Πρόθεση της κυβέρνησης να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα
Μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις ενόψει Πάσχα επιβεβαίωσε σήμερα και ο Στέλιος Πέτσας.
Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις αναφορικά με το τι θα ισχύσει τις ημέρες του Πάσχα, θα ληφθούν κοντά στη Μεγάλη Εβδομάδα και πρόσθεσε: «Πάντως 14 Μαΐου θα ανοίξουν οι τουριστικές δραστηριότητες. Επομένως τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα τονίζοντας, όμως ότι όλα εξετάζονται. «Οι αποφάσεις θα παρθούν λίγο πριν το Πάσχα με βάση την εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης» είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι «οι βαλβίδες αποσυμπίεσης περιλαμβάνουν σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων και όχι απότομο. Η κυβέρνηση προχώρησε σε τέτοιου είδους ανοίγματα με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών».
Αναφορικά με το εκλογικό νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι θ κατατεθεί στη Βουλή εντός του μήνα κάνοντας λόγο για μια σοβαρή αλλαγή. «Είναι σοβαρή αλλαγή. Επαναφέρουμε την διακυβερνησιμότητα των δήμων, που είχε τρωθεί πολύ από το νόμο Σκουρλέτη, ο οποίος οδηγούσε σε αδυναμία του εκλεγμένο δήμαρχο και του δημοτικού συμβουλίου να υλοποιήσει το πρόγραμμα με το οποίο είχε εκλεγεί» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σχολίασε την χθεσινή δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, λέγοντας: «Πολύ σημαντικός πυλώνας της δημοκρατίας η ελευθερία του Τύπου. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις πρέπει να είναι ομόθυμη η καταδίκη. Και φυσικά να βρεθεί ο δράστης. Στο πολιτικό παιχνίδι, πολλές φορές στοχοποιούνται τα μέσα ενημέρωσης. Θα έπρεπε να μείνουν έξω από αυτό και να αφήσουμε τους δημοσιογράφους απερίσπαστους να κάνουν τη δουλειά τους».
Παπαθανάσης: Πάμε για άνοιγμα εστίασης μετά την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου
«Σαφώς και θέλουμε να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες, όμως όλα μπαίνουν στην κρίση της επιτροπής κι αυτή αποφασίζει. Θα περιμένουμε λοιπόν την επόμενη Παρασκευή για να δούμε πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια. Κάθε εβδομάδα εξετάζεται κάθε περιοχή και κάθε άνοιγμα» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.
Για την επανεκκίνηση της εστίασης και τα μέτρα ενίσχυσης είπε ότι «τις πρώτες μέρες του Μαΐου θα δοθούν τα λεφτά στην εστίαση» και πρόσθεσε πως «προς το τέλος αυτής της περιπέτειας θα γίνει απολογισμός και θα στηρίξουμε όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί περισσότερο». Παράλληλα, ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι η εστίαση δεν θα πρέπει να περιμένει άνοιγμα πριν το Πάσχα κι όλα δείχνουν ότι πάμε για τους ανοιχτούς χώρους μετά την πρώτη εβδομάδα του Μάη.
Για το self test στο λιανεμπόριο ο υφυπουργός είπε ότι «έρχεται και σ’ αυτούς τους κλάδους το επόμενο διάστημα. Ακολουθεί ο τουρισμός, η εστίαση. Θα ανακοινωθούν αρμοδίως πώς και πότε θα μπει το μέτρο και σ’ αυτούς τους κλάδους».
Ο κ. Παπαθανάσης σχολίασε στο OPEN την έρευνα και τα δεδομένα του ΓΕΣΕΒΕ για τα επερχόμενα λουκέτα σε επιχειρήσεις (σ.σ.: 4 στις 10 θα βάλουν λουκέτο, 8 στις 10 έλλειψη ρευστότητας, 7 στις 10 πτώση τζίρου πάνω από 40%) που φυτοζωούν σημειώνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ, ήθελε να ρίξουμε όλα τα ταμειακά διαθέσιμα (σ.σ.: ζητά άμεση ένεση ρευστότητας), αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε, αλλά, πρέπει να περιμένουμε γιατί τα στοιχεία δεν είναι ικανά να δείξουν πόσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί και πόσο. Δεν θέλουμε να χαθούν θέσεις εργασίας».
Βατόπουλος: Αν λειτουργήσουν τα self test, μπορεί να ξεκλειδωθεί το Πάσχα και η εστίαση
Το «πείραμα» των self test είναι το κλειδί για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στη χώρα, ακόμα και για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ο καθηγητής τόνισε με αφορμή το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και των Λυκείων από Δευτέρα 12 Απρίλη ότι «πάντα υπάρχει ρίσκο όταν ανοίγουν αγορά και σχολεία.
Ελπίζω ότι θα βοηθήσουν τα τεστ. Κάθε χαλάρωση πρέπει να γίνεται με τεστ» ξεκαθάρισε κι «έδειξε» το Πάσχα και την πιθανή απελευθέρωση των μετακινήσεων, εφόσον λειτουργήσει το μεγάλο στοίχημα της αυτοδιάγνωσης.
Αναφορικά με τον εφοδιασμό της χώρας με επαρκή αριθμό self test, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς ήδη από χθες περισσότερα από 10.000 φαρμακεία διένειμαν 296.000 τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα και πρόσθεσε πως «ακόμα και νησιά που δεν έχουν φαρμακεία, τα έχουν παραλάβει. Αναμένονται κι επιπλέον τεστ, δεν θα υπάρξει έλλειψη» διαβεβαίωσε.
Αν λειτουργήσουν τα self test, μπορεί να ξεκλειδωθούν όλα, ακόμη και η εστίαση
Αναφορικά με το Πάσχα, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι τα self test «είναι το πείραμα για να δούμε πώς θα πάει η κατάσταση. Αν λειτουργήσει, μπορεί να τα ξεκλειδώσει όλα, ακόμα και την εστίαση» τόνισε και πρόσθεσε ότι «είμαι αισιόδοξος γι αυτό το πείραμα κι ενόψει Πάσχα». Ωστόσο, έστειλε μήνυμα ότι αν δεν τηρούνται τα μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, θα πάει στράφι όλη η προσπάθεια, καθώς κάθε άνοιγμα ελλοχεύει κινδύνους για περαιτέρω μετάδοση του κοροναϊού.
Πού ήταν η διαφωνία Τσιόδρα στα σχολεία
Για το άνοιγμα του εμπορίου τόνισε ότι είναι νωρίς για να δούμε αν θα φέρει αύξηση κρουσμάτων, ενώ κληθείς να απαντήσει για το «βέτο» Τσιόδρα στην επιτροπή για το άνοιγμα των Λυκείων εξήγησε ότι «η επιτροπή πρότεινε προϋποθέσεις για το άνοιγμα των σχολείων. Η διαφωνία ήταν αν έπρεπε η επιτροπή να προτείνει ημερομηνία ανοίγματος, άλλης από την 12η Απρίλη».
Μιλώντας στο Open TV, ο καθηγητής Παθολογίας Διαμαντής Κοφτερίδης τόνισε πως «η άρση των μέτρων μας ανησυχεί, καθώς θα φέρει μια μικρή επιβάρυνση» και πρόσθεσε πως: «ο ιός πλέον, μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα λόγω των μεταλλάξεων, οι οποίες επιδείνωσαν την εικόνα που έχουμε σήμερα. Το εμβόλιο είναι το όπλο που θα μας βγάλει από το τούνελ».
Ποια στοιχεία θα κρίνουν το «Πάσχα στο χωριό»
Την ίδια ώρα τρία είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν το «ασφαλές περιβάλλον» για το «Πάσχα στο χωριό», σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη.
Ο αριθμός των κρουσμάτων, οι διασωληνωμένοι και οι εμβολιασμοί εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν αν τελικά θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό, όπως εξήγησε η κ. Παγώνη μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA.
«Το αν θα πάμε στα χωριά, θα εξαρτηθεί την Μεγάλη Εβδομάδα από τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων και πόσο έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί στον βαθμό που εμείς θέλουν», σημείωσε.
«Δεν πειράζει αν ένα Πάσχα δεν φύγουμε να πάμε στο χωριό. Γιατί αν φύγουν όλοι, θα αδειάσει η Αθήνα και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως εκεί που θα πάει ο κόσμος θα υπάρχουν πολλά προβλήματα», πρόσθεσε.
Σχέδιο αποσυμπίεσης με ελευθερία μετακίνησης το Πάσχα επεξεργάζεται η κυβέρνηση
Στην κυβέρνηση σκέφτονται ότι εφόσον το φετινό Πάσχα δεν θα είναι όπως το περυσινό, υπάρχει σχεδιασμός με άξονες τον εμβολιασμό και τα self test. Το σχέδιο είναι σε πλήρη εξέλιξη…
Το Πάσχα με lockdown στην πόλη δεν θα τηρηθεί και έτσι καταρτίζει ένα σχέδιο ώστε να μπορέσει ο κόσμος να πάει στο χωριό.
Τα έως τώρα δεδομένα αναφέρουν ότι:
- θα επιτρέπεται μόνο μία μετακίνηση
- θα υπάρχει μια διαδικασία self testing
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει σημειώσει ότι δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και το Πάσχα.
«Ζούμε όλοι δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχει μεγάλη κόπωση της κοινωνίας. Είναι σημαντικό να είναι ενιαίο το μήνυμα και ενιαία η φωνή που βγαίνει προς τα έξω, για να μην προκαλείται περαιτέρω σύγχυση στην κοινωνία σε αυτή την κρίσιμη καμπή στην οποία βρισκόμαστε όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, ο σχεδιασμός είναι ότι από αρχές Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά «δεν μπορούμε να πούμε κάτι ακόμη για το Πάσχα».